Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Το Ραδιόφωνο είναι έρωτας!

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 13 Φεβρουαρίου, 2024 11:01

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου: Το Ραδιόφωνο είναι έρωτας!

Αν με ρωτάτε, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου “γειτονεύει” με την Ημέρα των Ερωτευμένων. Το Ραδιόφωνο είναι έρωτας. Είναι και αγάπη. Μεγάλη.

Όπως ένα πλήθος ακόμα πραγμάτων, μπορείς απλά να τα διεκπεραιώνεις ψυχρά, σαν εργασίες ή “αγγαρείες” που πρέπει να γίνουν, όμως το Ραδιόφωνο δεν θα σου κάνει την χάρη. Θέλει στο μικρόφωνο εκτός από φωνή να καταθέτεις και ψυχή. “Είχα βάλει πάνω στο μικρόφωνο μια καρδιά. “Σ’ αγαπάω”. Το Ραδιόφωνο αν δεν το αγαπάς δεν μπορείς να το κάνεις” μου είχε πει χαρακτηριστικά ένας ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης.

Η σχέση με το ραδιόφωνο όμως είναι πολύ πιο παλιά από την εποχή που πέρασα στην άλλη μεριά. Ήταν το ραδιόφωνο που ακούγαμε στην καθημερινότητά μας κάθε πρωί για μουσική και ενημέρωση, που το άνοιγε η μάνα κάθε πρωί από μια συσκευή τόσο χαρακτηριστική με κεραία – την οποία στριφογυρίζαμε σαν παλαβοί όταν έκανε “χιόνια” – και το κουμπί που γύρναγε για να πάει η βελόνα στην συχνότητα. Ήταν το ραδιόφωνο που βάζαμε για παρέα να κάνουμε τις δουλειές μας ή στο αυτοκίνητο αλλά και το ραδιόφωνο που βάζαμε στις γιορτές για την “εορταστική” μουσική. Ήταν το ραδιόφωνο που έγινε πρώτο συσκευή “τσέπης” και το παίρναμε μαζί μας σε εκδρομές και βόλτες – η πρώτη μας επαφή με τις συσκευές τσέπης που θα κατακτούσαν το μέλλον. Ήταν το ραδιόφωνο που συντονιζόμασταν και ακούγαμε φανατικά κάθε απόγευμα μετά το σχολείο όλη η παρέα και ανταλλάζαμε αφιερώσεις. Ήταν το ραδιόφωνο από τις πρώτες “εφαρμογές” που μπήκε στο κινητό και μας ενθουσίασε ξανά. Ήταν εκεί σε όλα μας τα χρόνια, μέρος της ζωής, να προχωράει και να εξελίσσεται μαζί μας. Γιατί και σαν ακροατής πρέπει να το αγαπάς το ραδιόφωνο – μοιραία το αγαπάς.


Εκτός από την προσωπική εμπειρία το ραδιόφωνο είναι κάτι που μοιραζόμαστε παγκοσμίως, και έχει συμβαδίσει πλάι πλάι στην ανθρωπότητα από την εφεύρεσή του. Παρά το γεγονός ότι είναι το παλιότερο μέσο μετάδοσης δεν έχει “παλιώσει” ή “ξεχαστεί” αντιθέτως έχει “εισβάλει” σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη. Είναι ένα μέρος της μεγάλης του μαγείας. Είναι ταυτόχρονα αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, της προσωπικής ιστορίας του καθενός και αγαπημένη συνήθεια του παρόντος, ένας παράδοξος συνδετικός κρίκος ανθρώπων από κάθε μέρος της γης, που συντονίζονται παράλληλα και “μοιράζονται” ό,τι το Ραδιόφωνο εκπέμπει – είναι πολλά περισσότερα από όσα μπορείς να περιγράψεις. Και είναι μεγάλη ευλογία να είσαι από την άλλη πλευρά του ραδιοφώνου και να δημιουργείς και εσύ λίγη από αυτήν την μαγεία. “Το Ραδιόφωνο δεν έχει εικόνα – χρέος σου είναι να την δημιουργείς με την φωνή και την μουσική σου και να την μοιράζεσαι με το κοινό”.

Λίγα λόγια για το Ραδιόφωνο

Το Ραδιόφωνο, το πρώτο μέσο που κατάφερε να μεταδώσει φωνή, μουσική και πληροφορίες άμεσα σε απόσταση και άλλαξε ριζικά την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των ανθρώπων, γιορτάζει σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Για περισσότερο από έναν αιώνα το ραδιόφωνο αποτελεί ένα μοναδικό μέσο το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε από την ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας αλλά συνεχίζει δυναμικά και εξελίσσεται. Πλέον μπορεί κάποιος να ακούσει ραδιόφωνο είτε από την κλασική συσκευή ραδιοφώνου, είτε από πιο σύγχρονες συσκευές όπως το κινητό ή τον υπολογιστή μέσω του διαδικτύου ανεξαρτήτως απόστασης. Πάνε 129 χρόνια από την πρώτη μετάδοση σήματος στα ερτζιανά και 118 χρόνια από την πρώτη μετάδοση μουσικής και λόγου και όμως το ραδιόφωνο παραμένει ένα καθημερινό, προσιτό και σύγχρονο μέσο που συνεχίζει ακόμη δυναμικά να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί το κοινό του με τρόπο αναντικατάστατο.

Το Ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Το Ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε πριν 96 χρόνια, καθώς το 1928 εξέπεμψε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25 Μαρτίου του 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπές. Ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

Το 97,1 Ράδιο Έβρος και radioevros.gr

Το 97,1 Ράδιο Έβρος κλείνει φέτος τα 35 χρόνια λειτουργίας του από το 1989 που συστήθηκε. Είναι το πρώτο και μακροβιότερο ραδιόφωνο που λειτουργεί στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Εδρεύει στην Ορεστιάδα, την βορειότερη πόλη της Ελλάδας και εκπέμπει στους 97.1 FM. Η Ορεστιάδα συμπλήρωσε τα 100 χρόνια της ως πόλη οπότε αυτό σημαίνει ότι το Ράδιο Έβρος είναι ενεργό μέρος της ιστορίας και της ενημέρωσης της περιοχής ενεργά στο 1/3 της ιστορίας της – και συνεχίζει την παράλληλη πορεία του με την περιοχή γράφοντας ιστορία. παράλληλα καταγράφηκε και επίσημα στην ιστορία της περιοχής: Παρουσιάστηκε από την Αικατερίνη Γώγογλου στο “5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας” ως ο πρώτος ιδωτικος Ραδιοφωνικός Σταθμός της περιοχής που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας αυτού του τόπου.

Ένα μικρό απόσπασμα:

Η ιδέα της ίδρυσης ενός ραδιοφωνικού σταθμού στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας προήλθε από τον Αντώνιο Βαβαλικούδη και τον Ιωάννη Μπαλκούδη, οι οποίοι συνεργάστηκαν και υλοποίησαν την ιδέα τους με πολλή προσωπική εργασία, ζήλο και μεράκι.

(…)

Το Ράδιο Έβρος πρώτη φορά εξέπεμψε το σήμα του το 1988 από την περιοχή της οδού Αδριανουπόλεως 170 στη Νέα Ορεστιάδα και η έδρα του εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια τοποθεσία.

(…)

Ο τεχνικός εξοπλισμός που απαιτούνταν προερχόταν από ιδιοκατασκευές και ιδιωτικές αγορές.

(…)

Την εποχή εκείνη η ελεύθερη ραδιοφωνία ήταν κάτι καινούριο και ασυνήθιστο, γι’ αυτό και δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τους πολέμιους της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην τοπική κοινωνία. Κάποιοι προχώρησαν μέχρι και σε εμπρησμό της κεραίας που εξέπεμπε το σήμα του σταθμού, στην ταράτσα μιας οικοδομής. Ήταν τέτοια όμως η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση άλλων ερασιτεχνικών σταθμών ανά την Ελλάδα, που συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του ραδιοσταθμού «Τα παιδιά της Καλαμαριάς», από τη Θεσσαλονίκη, προθυμοποιήθηκαν να στείλουν τα εφεδρικά τους μηχανήματα στη Νέα Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη και το Ράδιο Έβρος να συνεχίσει να εκπέμπει. Με αυτό τον τρόπο ο σταθμός επανήλθε σε λειτουργία μετά τον εμπρησμό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

(…)

Η αδειοδότηση του σταθμού έγινε το 1989-1990…

Παράλληλα με το ραδιόφωνο η ιστοσελίδα του radioevros.gr, καλύπτει με έγκυρη και αντικειμενική δημοσιογραφία τα τοπικά γεγονότα, με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, σε ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την αγροτική οικονομία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό στον Έβρο. Η φωνή του Έβρου απηχεί στους Θρακιώτες της Διασποράς, μέσω του radioevros.gr και της διαδικτυακής μετάδοσης του Ράδιο Έβρος ενισχύοντας την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του νομού μας και την προοπτική ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Το Ράδιο Έβρος είναι μέρος της ιστορίας όχι μόνο αυτής της πόλης, του νομού και της τοπικής ενημέρωσης αλλά και μέρος της προσωπικής ιστορίας πάμπολλων ανθρώπων – με τη διαφορετική οπτική και το βίωμα του καθενός.

Και αυτό είναι ένα μικρό μέρος από την μαγεία του αλλά ένας τεράστιος λόγος που ήταν, είναι και θα είναι ΑΛΗΘΙΝΟ και ΖΩΝΤΑΝΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του  Όρσον Ουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Κόσμων. Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 13 Φεβρουαρίου, 2024 11:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV