Πρωτομαγιά 2024: Τι ισχύει για όσους εργαστούν – Πώς θα πληρωθούν

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Απριλίου, 2024 08:41

Πρωτομαγιά 2024: Τι ισχύει για όσους εργαστούν – Πώς θα πληρωθούν

Η Πρωτομαγιά 2024 συμπίπτει φέτος με την Μεγάλη Τετάρτη και για αυτό, η υποχρεωτική αργία μετατέθηκε για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024.

Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Τα μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες θα είναι ανοιχτά την Μεγάλη Τετάρτη ωστόσο, θα είναι κλειστά την Τρίτη 7 Μαΐου.


Για τους περισσότερους η Πρωτομαγιά είναι αργία και όσοι δουλέψουν εκείνη την ημέρα πληρώνονται το ημερομίσθιό τους συν 75% ενώ δικαιούνται και ρεπό.

Ποιοι εργάζονται την Πρωτομαγιά

Βάσει του Ν. 4468/2017, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες είναι αυτές της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κλπ).

Πώς πληρώνονται όσοι εργαστούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν νόμιμα στις επιχειρήσεις που κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

– αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

-αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Επιπλέον:

α) δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και
β) σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Απριλίου, 2024 08:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV