Ο Βόρειος Έβρος απαιτεί από την κυβέρνηση να προστατέψει το μοναδικό δασικό οικοσύστημα του Δήμου Ορεστιάδας

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Απριλίου, 2024 17:04

Ο Βόρειος Έβρος απαιτεί από την κυβέρνηση να προστατέψει το μοναδικό δασικό οικοσύστημα του Δήμου Ορεστιάδας

Συγκέντρωση την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ώρα 11.00 στο Άγαλμα του Λιθοξόου στα Πετρωτά Δήμου Ορεστιάδας – Θα ακολουθήσει συμβολική πεζοπορία έως τον Ανεμόμυλο (1,3 χλμ)

  • Λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην Μαύρη Πέτρα (Καρακόπετρα)
  • Λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών

Από τις αρχές Μαρτίου που έγινε ευρέως γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε στις 22.02.2024 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 45 MW στη θέση ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ στο Δήμο Ορεστιάδας, κάτοικοι και φορείς του Βορείου Έβρου ενώθηκαν ξανά απέναντι σε μια αδιανόητα εχθρική στάση του κεντρικού κράτους κατά της περιοχής. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ενάντια σε όλες τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων, ενάντια σε όλες τις αρνητικές απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση και ενάντια, εν τέλει, σε κάθε λογική, εφόσον μάλιστα το ΥΠΕΝ δεν τεκμηριώνει, ούτε καν αναφέρει, για ποιο λόγο δεν λαμβάνονται υπόψη όλα τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν από τους ειδικούς και την τοπική κοινωνία.

Το γεγονός καθίσταται ακόμα πιο προκλητικό αν ληφθεί υπόψη ότι ο Νομός Έβρου έχει πληγεί βαρύτατα από τη μέγα-πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού και το σημαντικότερο τμήμα των δασικών του εκτάσεων έχει ήδη υποστεί πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές. Η απαξίωση που επιδεικνύει για μία ακόμη φορά η αθηνοκεντρική εξουσία απέναντι στη βούληση μιας τοπικής κοινότητας οδηγεί σε απογοήτευση, προβληματισμό και οργή. Όταν δε η περιοχή, ειδικά του Βορείου Έβρου, απειλείται σοβαρά από το δημογραφικό πρόβλημα και την εγκατάλειψη, οι εναπομείναντες κάτοικοι ζητούν – απαιτούν – από την Πολιτεία να εισακουστούν και να μην τους επιφορτώνει με επιπλέον προβλήματα, αντί να επιλύσει τα ήδη υπάρχοντα.


Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ανάρτησαν στη δημόσια διαβούλευση αρνητικές απόψεις για την αδειοδότηση του έργου οι παρακάτω φορείς, υπηρεσίες, σύλλογοι αλλά και πολλοί κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας:

  1. Ο Δήμος Ορεστιάδας
  2. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  3. Το Δασαρχείο Διδυμοτείχου
  4. Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
  5. Το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ.
  6. Η Κοινότητα Πενταλόφου Δήμου Ορεστιάδας
  7. Η Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης
  8. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
  9. Η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρία
  10. Ο Περιπατητικός Σύλλογος Πενταλόφου
  11. Ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας

Επιπλέον, με την πρόσφατη Απόφαση του ΥΠΕΝ επικαιροποίησαν τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και με Ψηφίσματα όλοι οι προαναφερθέντες, στους οποίους όμως προστέθηκαν και πολλοί ακόμα θεσμικοί φορείς και σύλλογοι. Ενδεικτικά, με τον κίνδυνο εκ παραδρομής να παραλειφθούν αρκετοί, αναφέρονται:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Ορεστιάδας
  2. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας
  3. Ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου
  4. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας
  5. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
  6. Ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Β. Έβρου
  7. Η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου
  8. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Διδυμοτείχου
  9. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας
  10. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας
  11. O Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου «Ο ΔΡΥΜΟΣ»
  12. O Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών «ΤΟ ΩΜΕΓΑ»
  13. Το Θρακικό Κέντρο Πολιτισμού – Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ
  14. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σαγήνης Ορεστιάδας “Το Λεοντάριον”

Τονίζεται ότι ο Δήμος Ορεστιάδας με τη νομική του υπηρεσία κατέθεσε στις 21 Μαρτίου την “Ιεραρχική Προσφυγή” προς το ΥΠΕΝ για την ακύρωση της επίμαχης απόφασης. Στην Προσφυγή παρατίθενται αναλυτικά τα επιχειρήματα και οι λόγοι για τους οποίους δηλώνεται αντίδραση στη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Διευκρινίζεται όμως και πως ο Δήμος Ορεστιάδας δεν αντιτίθεται δογματικά στην απόφαση εγκατάστασης αιολικών πάρκων αλλά διαφωνεί με τη συγκεκριμένη τοποθεσία που έχει επιλεγεί, διότι το δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών είναι ό,τι έχει απομείνει από δασική έκταση στον Έβρο, μετά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος, και το μοναδικό, πλέον, άθικτο διαθέσιμο οικοσύστημα στο νομό. Είναι σημαντικό πως αν παρέλθει ο μήνας (στις 21 Απριλίου θα συμβεί αυτό, που γίνεται και η Συγκέντρωση στα Πετρωτά) και δεν υπάρξει απάντηση, εισάγεται μία νέα τρίμηνη προθεσμία, κατά την οποία εάν και πάλι δεν υπάρξει απάντηση, τότε θεωρείται ότι το Υπουργείο απέρριψε σιωπηρά την προσφυγή.

Είναι λύση ένα Τοπικό Δημοψήφισμα;

Εν κατακλείδι, αν δεν εισακουστεί ούτε και τώρα η φωνή των Εβριτών, ίσως το επόμενο βήμα θα είναι να διατρανωθεί το ζήτημα με την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων μηχανισμών του Δήμου Ορεστιάδας προκειμένου να διεξαχθεί το νομίμως προβλεπόμενο Τοπικό Δημοψήφισμα. Αυτό – λογικά – δεν θα μπορέσει να το αγνοήσει κανείς. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Έβρος, το θέμα έχει τεθεί υπό συζήτηση στη δημοτική αρχή και αναμένονται αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Ακολουθεί η συνέντευξη με έναν εκ των πρωτεργατών της σθεναρής αντίδρασης, τον Θοδωρή Μανουσίδη (Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας, Μέλος της Γεν. Συνέλευσης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και Διδάσκων στο Τμ. Δασολογίας του ΔΠΘ)

—-

Σχετικά άρθρα:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 19 Απριλίου, 2024 17:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV