Θ. Μανουσίδης για ανεμογεννήτριες στο Τρίγωνο: Έχουμε όλοι ευθύνη εφόσον το γνωρίζουμε

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 6 Μαρτίου, 2024 13:05

Θ. Μανουσίδης για ανεμογεννήτριες στο Τρίγωνο: Έχουμε όλοι ευθύνη εφόσον το γνωρίζουμε

Λύπη, απογοήτευση αλλά και θυμό εκφράζει ο Θοδωρής Μανουσίδης για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου με τίτλο “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ στο Δήμο Ορεστιάδας”. Και εξηγεί το γιατί, ως ενεργός πολίτης, δρομέας, πεζοπόρος, φυσιολάτρης, αλλά και Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας, Μέλος της Γεν. Συνέλευσης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης και Διδάσκων στο Τμ. Δασολογίας του ΔΠΘ. Ίσως και ως… “χαζορομαντικός” όπως ο ίδιος δηλώνει, με πίστη ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ως τις 22/3, ώστε να προλάβουμε την ανατροπή υποβάλοντας την προβλεπόμενη Προσφυγή, διότι “αν ξεκινήσουν τα έργα και εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα είναι πλέον αργά και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής”.

Ακούστε:


Ακολουθεί η δημόσια παρέμβαση του Θοδωρή Μανουσίδη:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κατασκευή αιολικού σταθμού στην περιοχή ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑ Τριγώνου Ορεστιάδας (παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο)

Με μεγάλη μου λύπη, απογοήτευση αλλά και θυμό πληροφορήθηκα για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) (την επισυνάπτω στο πρώτο σχόλιο παρακάτω), του έργου με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 45 MW στη θέση ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ στο Δήμο Ορεστιάδας, από τη αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ο συγκεκριμένος ΑΣΠΗΕ περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 8 (οκτώ) ανεμογεννητριών, συνολικού ύψους 198,5 (!!!) μέτρων η καθεμία καθώς και τα συνοδά έργα οδικής διάνοιξης και δικτύου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περιοχή κατασκευής του ΑΣΠΗΕ είναι η γνωστή ευρέως ως ΚΑΡΑΚΟΠΕΤΡΑ, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του Δασικού Συμπλέγματος Τριγώνου Ορεστιάδας μεταξύ των οικισμών Πενταλόφου και Πετρωτών. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το μοναδικό φυσικό δασικό οικοσύστημα του Δήμου Ορεστιάδας με σημαντική οικολογική και όχι μόνο αξία.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορούσε στο εν λόγω έργω.

Αναφέρω ότι ανάρτησαν στη δημόσια διαβούλευση αρνητικές απόψεις για την αδειοδότηση του έργου οι παρακάτω φορείς, υπηρεσίες, σύλλογοι αλλά και πολλοί κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας:

  1. Ο Δήμος Ορεστιάδας
  2. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  3. Το Δασαρχείο Διδυμοτείχου
  4. Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
  5. Το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ.
  6. Η Κοινότητα Πενταλόφου Δήμου Ορεστιάδας
  7. Η ΑΜΚΕ «Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης» Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
  8. Η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρία
  9. Ο Περιπατητικός Σύλλογος Πενταλόφου
  10. Ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας

Συνοπτικά, τα επιχειρήματα όλων των παραπάνω αναφέρονται στην προστασία του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην αξιοποίηση του δικτύου μονοπατιών για πεζοπορία και αθλητικές εκδηλώσεις (αγώνες τρεξίματος), στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (οικοπαρατήρηση, φωτογράφιση φύσης, εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών κλπ), την προστασία απειλούμενων ειδών όπως είναι ο Ασπροπάρης και ο Χρυσαετός που φωλιάζουν στην περιοχή, στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής υψηλής αισθητικής αξίας και κυρίως την ακύρωση κάθε ήπιας και αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινότητες.

Παρά τις αρνητικές απόψεις και γνωμοδοτήσεις και το πλήθος των επιχειρημάτων κατά της κατασκευής του παραπάνω έργου, το ΥΠΕΝ εξέδωσε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και μάλιστα χωρίς να τεκμηριώνεται (ούτε καν να αναφέρεται) για ποιο λόγο τελικά δεν λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψη όλα τα παραπάνω επιχειρήματα που διατυπώθηκαν από τους ειδικούς και την τοπική κοινωνία.

Το γεγονός καθίσταται ακόμα πιο προκλητικό αν ληφθεί υπόψη ότι ο Νομός Έβρου έχει πληγεί βαρύτατα από την μέγα-πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού και το σημαντικότερο τμήμα των δασικών του εκτάσεων έχει ήδη υποστεί πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές.

Όλα αυτά αποτελούν λόγο για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για περαιτέρω υποβάθμισή του και ειδικά όταν η τοπική κοινωνία, φορείς και υπηρεσίες διαφωνούν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Θα μπορούσε να διερευνηθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές με μικρότερη οικολογική αξία (πχ εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις) ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία ενός τόσο ευαίσθητου οικοσυστήματος όπως είναι το δάσος.

Είναι αδιανόητο να αποφασίζουν να επιβάλουν κάτι που κατά γενική ομολογία θίγει βάναυσα την τοπική κοινωνία και είναι αντίθετο με την θέληση της. Θα είναι αργά εάν δεν εκφράσουμε ακόμα πιο δυναμικά αυτό που ήδη εκφράστηκε στη δημόσια διαβούλευση. Αν ξεκινήσουν τα έργα και εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα είναι πλέον αργά και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα προκαλούν μόνιμη διατάραξη που δεν αντιστρέφεται.

Είναι ανάγκη να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης και διακοπή των σχεδίων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο μοναδικό δάσος του Δήμου Ορεστιάδας. Μια τέτοια προσφυγή θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα από τον ίδιο τον Δήμο Ορεστιάδας, του οποίου πολίτες, εκτάσεις και συμφέροντα θίγονται.

Έχουμε όλοι ευθύνη εφόσον το γνωρίζουμε. Ας την αναλάβουμε έμπρακτα και έγκαιρα.

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του συγκριμένου δάσους, που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια πεζοποριών που συχνά διοργανώνονται στην περιοχή. Σε κάποιες από αυτές τις κορυφές, πρόκειται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους 200 μέτρων… ακόμα και στο ύψωμα 612 μ., που αποτελεί το υψηλότερο σημείο του Βορείου Έβρου.

**Στον χάρτη αποτυπώνονται ακόμα δύο υπό αδειοδότηση αιολικοί σταθμοί στο ίδιο δάσος, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή μεταξύ Μπάρας και Γυαλιάς και ακριβώς εκατέρωθεν του καταφυγίου του Περιπατητικού Συλλόγου Πενταλόφου.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 6 Μαρτίου, 2024 13:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV