Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα λειτουργήσει και στον Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 17 Αυγούστου, 2017 11:03

Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών θα λειτουργήσει και στον Έβρο

Οι έδρες των 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ) αλλά και η ημερομηνία έναρξής της λειτουργίας τους ορίζονται με δύο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ.

Ένα Κ.Ε.Υ.Δ. πρόκειται να λειτουργήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Οι υπόλοιπες περιοχές στις οποίες θα λειτουργήσουν είναι οι εξής:


Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου και Ηλιούπολης.
Βόρειο Τομέα Αθηνών, θα υπάρχουν δύο Κ.Ε.Υ.Δ σε Μαρούσι και Χαλάνδρι, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα θα υπάρχει ένα Κέντρο στον Δήμο Περιστερίου και στον Νότιο Τομέα σε Γλυφάδα και Καλλιθέα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στον Δήμο Αχαρνών και σε εκείνη της Δυτικής Αττικής στον Δήμο Φυλής.
Ένα Κ.Ε.Υ.Δ. στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς στον Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν τρία στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Κορδελιού- Ευόσμου και Παύλου Μελά.

Η υπόλοιπη λίστα έχει ως εξής:

Από ένα Κ.Ε.Υ.Δ. στους Δήμους Καβάλας, Βέροιας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννιτών, Λάρισας, Βόλου, Χαλκιδέων, Πατρέων,Αγρινίου, Κορινθίων, Καλαμάτας, Ρόδου, Ηρακλείου, Χανίων.

Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των Κέντρων στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών και στον Πειραιά ορίζεται η 16η Αυγούστου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ

Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας για τα παρακάτω Κ.Ε.Υ.Δ. ορίζεται η 21η Αυγούστου 2017.

α) Το Κ.Ε.Υ.Δ. με έδρα το Δήμο Θεσσαλονίκης

β) Το Κ.Ε.Υ.Δ. με έδρα το Δήμο Παύλου Μελά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

γ) Το Κ.Ε.Υ.Δ. με έδρα το Δήμο Λαρισαίων.

δ) Το Κ.Ε.Υ.Δ. με έδρα το Δήμο Ιωαννιτών.

ε) Το Κ.Ε.Υ.Δ. με έδρα το Δήμο Κοζάνης.

Τι είναι τα Κ.Ε.Υ.Δ.;

Τα ΚΕΥΔ θα παρέχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσεως) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων». Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος τους είναι να:

– Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματά τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.

– Παρέχουν στους δανειολήπτες συμβουλές διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ατομικές συνθήκες – ιδιότητες (ζητήματα υγείας, ανεργίας κ.ά.).

– Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και να συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης διακανονισμού της πληρωμής των οφειλών των αιτούντων από εξυπηρετούμενα ή μη ιδιωτικά δάνεια.

– Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν, κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών, για λογαριασμό τους ώστε να προσαρμόζουν ή να τροποποιούν τις συμφωνίες σε περίπτωση νέων δεδομένων για τον δανειολήπτη, που ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής.

– Υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών και ατομικών προϋπολογισμών που βοηθούν στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τις τράπεζες ρυθμίσεων – διακανονισμών πληρωμής και οφειλών τους.

– Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς.

– Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που στοχεύουν στην καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας συνεργασίας.

– Πληροφόρησης που στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων, όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικές δυσχέρειες.

– Εκπαίδευσης και στοχευμένης επιμόρφωσης που στοχεύουν στη γενική και ειδική πρόληψη αντίστοιχα.

– Υποστήριξης που αφορά και την παροχή συμβουλών για τη διαχείριση χρεών στο πλαίσιο αιτήματος του ενδιαφερομένου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 17 Αυγούστου, 2017 11:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV