Η κοινή συνέντευξη τύπου κ. Κάρολου Παπούλια και κ. Didier Burkhalter μετά την συνάντηση τους στη Βέρνη

Συντάκτης Νewsroom 4 Μαΐου, 2014 15:19

Η κοινή συνέντευξη τύπου κ. Κάρολου Παπούλια και κ. Didier Burkhalter μετά την συνάντηση τους στη Βέρνη

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα Μ.Μ.Ε. μετά την συνάντησή τους στη Βέρνη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Ελβετίας Didier Burkhalter αναλυτικά τα όσα είπαν:

 ΔΗΜ/ΦΟΣ: Συζητήσατε για την Ουκρανία είπατε. Και η Ελλάδα και η Ελβετία προεδρεύουν αυτή τη στιγμή σε πολλούς σημαντικούς οργανισμούς. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν θεωρείται ότι η στρατιωτική επιχείρηση που η κυβέρνηση του Κιέβου έχει σε εξέλιξη προκειμένου να ανακαταλάβει τις πόλεις στην Αν. Ουκρανία βοηθάει στην αποκλιμάκωση της έντασης έτσι όπως τη συζητήσατε, και θα ήθελα ακόμα να ρωτήσω και τους δύο προέδρους, αν έχετε φόβους ότι η επέκταση της κρίσης έχει επιπτώσεις στην Ευρώπη όπως για παράδειγμα στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.


 

DΙDIERBURKHALTER:  Η κατάσταση στην Αν. Ουκρανία είναι πάρα πολύ δύσκολη, πολύ ευαίσθητη και πολύ ευάλωτη κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τους ομήρους που έχουν ληφθεί και βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση.

 

Έχουμε πολύ στενές επαφές με το σύνολο των ενδιαφερομένων και διατηρήσαμε αυτές τις επαφές ακόμα και κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον έλληνα Πρόεδρο αλλά βέβαια και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ η θέση μας είναι η απελευθέρωση, χωρίς κανένα όρο, των ομήρων που κρατούνται στο Σλαβιάνσκ.

 

Πάντοτε υπογραμμίζουμε και επιμένουμε στο διάλογο να υπάρχει διάλογος και σε εσωτερικό επίπεδο της Ουκρανίας και γενικά υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε το διάλογο χωρίς καμία βία. Ενθαρρύνουμε και προετοιμάζουμε νέες ενέργειες για την συμβολή του ΟΑΣΕ στην κρίση, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο και των 4 μελών που συνυπέγραψαν αυτή τη συμφωνία της Γενεύης.

 

Το θέμα της ενέργειας που αναφέρατε είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τώρα αλλά και μελλοντικά, και αφορά όλη την Ευρώπη, αλλά αυτό ιδιαίτερα δεν είναι μέρος της εντολής που έχει η Ελβετία σαν πρόεδρος του ΟΑΣΕ αυτή τη στιγμή. Αυτό που αφορά και μπορεί να κάνει κάποια δράση η Ελβετία είναι οι προτάσεις που κάνουν τα 57 μέλη κράτη του ΟΑΣΕ.

 

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:  Η ελληνική Προεδρία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το πρόβλημα της Ουκρανίας. Είναι παρήγορο ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου. Η Γενεύη το απέδειξε. Εκείνο που πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες μας και τις δυνατότητες μας, είναι μην επιτρέψουμε το πρόβλημα της Ουκρανίας να αποτελέσει την αιτία για να γυρίσει η Ευρώπη σε μια περίοδο Ψυχρού Πολέμου. Και κατά την εκτίμηση την δικιά μου υπάρχουν πολλές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την Ευρώπη να ζει πάλι μια περίοδο Ψυχρού Πολέμου.

 

ΔΗΜ/ΦΟΣ (απευθύνεται στον κ. Παπούλια): Αφού αναφερθήκατε στα Βαλκάνια θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτον αν η Ελλάδα σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Και δεύτερον, από το 1932 υπάρχει μία εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στην Αλβανία και το Κόσοβο και ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να την άρει;

 

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:  Δεν ξέρω αν αμφισβητείτε ότι υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική σταθερότητας στην βαλκανική. Μάλιστα έλεγα στον κ. Πρόεδρο της Ελβετίας, ότι η Ελλάδα συμβάλει εξαιρετικά σ΄ αυτή την κατεύθυνση, ότι η ιδέα της προσέγγισης των Δ. Βαλκανίων και τις ενίσχυσης της πορείας τους προς την ΕΕ, ακόμα αν θυμάστε έγινε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να ξεχνάτε επίσης ότι η χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα φιλοξενεί 1 εκατ. Αλβανούς εργαζομένους των οποίων τα εμβάσματα συνθέτουν σε ένα μεγάλο ποσοστό τον προϋπολογισμό της Αλβανίας

 

Η Ελλάδα σαν χώρα που ανήκει και στα Βαλκάνια ενδιαφέρεται για όλα τα προβλήματα των Βαλκανίων.

 

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Είναι η Ελλάδα έτοιμη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου;

 

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:  Δεν ξέρω αν γνωρίζεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα Οικονομικό Γραφείο του Κοσόβου στην Ελλάδα. Βεβαίως είμαστε από τις χώρες εκείνες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το Κόσοβο. Νομίζω ύστερα από συνεννόηση με αυτές τις χώρες θα πάρουμε και τις δικές μας αποφάσεις. Και όπως γνωρίζεται είναι σημαντικές αυτές οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το Κόσοβο, και υπάρχει ένας λόγος…δεν είναι ανάγκη να τον αναλύσουμε εδώ. Θα μπορούσε να ερωτηθεί η Ισπανία γιατί δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.

 

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Στην Ελλάδα τι πρόβλημα έχετε; Έχετε αντίρρηση από το Βελιγράδι;

 

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:  Η Ελλάδα δεν δέχεται πιέσεις από κανέναν. Η Ελλάδα εξυπηρετεί τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Αλλά ένα έχω να σας πω. Και επιτρέψτε μου, επειδή το ξέρω καλά το πρόβλημα αυτό: Ότι το πρόβλημα του Κοσόβου είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα όχι μόνο για την ειρήνη των Βαλκανίων αλλά και για την ευρωπαϊκή ειρήνη.


Συντάκτης Νewsroom 4 Μαΐου, 2014 15:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV