Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στο Κάστρο Διδυμοτείχου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Ιουνίου, 2017 20:46

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στο Κάστρο Διδυμοτείχου

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Κάστρο Διδυμοτείχου


Το παλιότερο και το γνωστότερο Κάστρο στον Έβρο. Ένα από τα σημαντικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμβολο της πόλης και αιτία για αρκετά ονόματα και προσωνύμια που της δόθηκαν όπως “πόλη των κάστρων”. Οχυρό και καταφύγιο των κατοίκων. Ένα Κάστρο πάντοτε ζωντανό καθώς οι ντόπιοι όλα του τα χρόνια ζουν και εργάζονται δίπλα και γύρω του. Και παράλληλα ένα κάστρο που όση ιστορία κρύβει άλλοι τόσοι θρύλοι του αποδίδονται. Από την καρδιά της πόλης που δεσπόζει το Κάστρο ήταν και είναι άρρηκτα δεμένο με το Διδυμότειχο και με τους κατοίκους του.

 Κάστρο Διδυμοτείχου

Τι είναι το Κάστρο Διδυμοτείχου;

Από τον 6ο αιώνα που υπολογίζεται περίπου ότι χτίστηκε, το Κάστρο του Καλέ έχει δέσει την ιστορία του και την ύπαρξή του με την πόλη του Διδυμοτείχου μαρτυρώντας την σημασία και τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η πόλη αυτή στο πέρασμα των αιώνων. Βρίσκεται στον λόφο του Καλέ για αυτό του αποδίδεται και η ονομασία “Κάστρο του Καλέ”. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο το Διδυμότειχο και το Κάστρο είχε σημαντική γεωστρατηγική θέση και μετά το 1261 γίνεται από τις σημαντικότερες πόλεις της Θράκης.

Κάστρο Διδυμοτείχου

Πιστεύεται ότι χτίστηκε τον 6ο αιώνα ωστόσο δείγματα της οικοδόμησης των τειχών μαρτυρούν ύπαρξη κάστρου πολύ πριν από τους Βυζαντινούς χρόνους. Τα τείχη του Διδυμοτείχου ανακατασκευάσθηκαν και ενισχύθηκαν επί Ιουστινιανού. Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι η ύπαρξη του Κάστρου, με τη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα. Τα τείχη ενισχύθηκαν αργότερα και επί Κωνσταντίνου Ε’ το 751. To 1303 έγινε μια ακόμα ενίσχυση και έτσι τα τείχη ενισχύθηκαν σημαντικά από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Ταρχανειώτη.

Το Διδυμότειχο και το Κάστρο του συνδέθηκαν με βυζαντινούς αυτοκράτορες: Ως γενέτειρα του Ιωάννη Γ’ Βατάτζη και του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου και έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη Γ΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνού στους εμφύλιους πολέμους το πρώτο μισό του 14ου αιώνα.

 Κάστρο Διδυμοτείχου

Όμως γνώρισαν και κατακτητές: To Διδυμότειχο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1361 και βαθμιαία έχασε τη γεωστρατηγική του σημασία ενώ και το κάστρο δεν συντηρήθηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές και υπέστη μεγάλες καταστροφές από ποικίλους επιδρομείς κατά τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, αλλά και από τους Ρώσους, που κατέλαβαν το Διδυμότειχο στους δύο ρωσοτουρκικούς πολέμους το 1829 και το 1878.

Κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία μέσα στο κάστρο διέμενε η χριστιανική κοινότητα (Έλληνες στην πλειοψηφία, Βούλγαροι και Αρμένιοι) ενώ η μουσουλμανική κοινότητα κατοικούσε στην “κάτω πόλη”, έξω από το κάστρο.

Τα τείχη που σώζονται έχουν μήκος 1 χλμ και το ύψος τους φτάνει τα 12 μέτρα. Ενισχύονται από κυκλικούς και τετράγωνους πύργους που κάποτε έφταναν τους 24 σε αριθμό. Σε πολλούς από αυτούς τους πύργους παρατηρούμε ενδιαφέροντα μονογράμματα βυζαντινών αυτοκρατόρων και διακοσμητικά μοτίβα όπως αυτό των Κομνηνών.

 Κάστρο Διδυμοτείχου

Τι μπορείτε να δείτε στο Κάστρο Διδυμοτείχου;

Στο Κάστρο διατηρούνται πύλες και πύργοι αλλά επίσης “φιλοξενούνται” και διάφορες ιστορικές εκκλησίες και κτίσματα. Μερικά από αυτά είναι:

Πύλες και Πύργοι

  • Πύλη Αγοράς (κεντρική πύλη κάστρου)
  • Πύργος της Βασιλοπούλας, ο πιο γνωστός πύργος του Κάστρου ο οποίος φέρει το μονόγραμμα του Χριστού. Πήρε το όνομά του από τον ίσως πιο γνωστό θρύλο που συνοδεύει το Κάστρο, ο οποίος εξιστορεί πως από αυτόν τον πύργο έπεσε η βασιλοπούλα πάνω στο άσπρο της άλογο όταν κατάλαβε ότι από λάθος της κατέλαβαν το Διδυμότειχο οι Οθωμανοί.
  • Πύλη της Γέφυρας
  • Ταραπχανές Πύργος – πυλίδα

 Κάστρο Διδυμοτείχου

 Ναοί

  • Ο Ναός Αγίας Αικατερίνης. Αποτελεί ταφικό παρεκκλήσι αρχών 14ου αιώνα, της εποχής Παλαιολόγων, ενώ δίπλα στο ναό υπάρχουν λαξευμένοι τάφοι στο βράχο.
  • Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Παλαιοκαστρίτη, όπου έγινε η στέψη του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού στις 26 Οκτωβρίου 1341 (σήμερα αρμένικη εκκλησία Σουρπ Κεβόρκ).
  • Το Προσκύνημα Αγίου Δημητρίου.
  • Ο Ναός Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο κτίσθηκε το έτος 1848 πάνω σε προγενέστερο κτίσμα, αυτό της βυζαντινής μονής του Σωτήρος Χριστού. Είναι τρίκλιτος με διπλή κιονοστοιχία από λίθινους κίονες. Το καμπαναριό είναι κτισμένο επί βυζαντινού πύργου και ανεγέρθηκε το 1873. Στον ναό φυλάσσονται δύο σημαντικές βυζαντινές εικόνες του 14ου αιώνα. Μια αμφιπρόσωπη εικόνα στην οποία απεικονίζονται η Σταύρωση και η Βρεφοκρατούσα Θεοτόκος η επονομαζόμενη Διδυμοτειχίτισσα, η οποία αποτελεί δώρο του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Γ’ Παλαιολόγου. Η δεύτερη εικόνα είναι η δεσποτική του Σωτήρος Χριστού και λιτανεύεται κατά τη γιορτή της Πεντηκοστής, στο Καλέ-Παναΐρ, σύμφωνα με παλαιά βυζαντινή παράδοση. Ο Ναός είναι κτισμένος πάνω σε προγενέστερο κτίσμα, αυτό της βυζαντινής μονής του Σωτήρος Χριστού.
  • Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου χρονολογείται από το 1834 και κτίστηκε στη θέση βυζαντινού ναού. Βρίσκεται μέσα στο κάστρο, δίπλα στο μητροπολιτικό μέγαρο και σε μικρή απόσταση από το βυζαντινό τείχος. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα και εντός του ναού υπάρχει περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1835. Δίπλα στη βόρεια πλευρά του ναού, σώζονται κτιριακά κατάλοιπα σημαντικού μοναστηριακού συγκροτήματος που περιλαμβάνουν ένα επίμηκες ταφικό παρεκκλήσι, μια στενή αυλή και δύο δεξαμενές. Θεωρείται πως κτίσθηκε επί της βυζαντινής μονής της Παναγίας Οδηγήτριας. Ο τόπος αυτός αποτέλεσε σημείο μαρτυρίου του οσιομάρτυρος αγίου Ιακώβου το 1519 αλλά και του οσιομάρτυρος αγίου Παρθενίου, ο οποίος αφού έζησε οσιακά στην Ικαρία και την Πάτμο, ευρισκόμενος ως πνευματικός στο Διδυμότειχο τυφεκίσθηκε στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού από Οθωμανό στις 5 Μαρτίου 1805.
  • Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανοικοδομήθηκε το έτος 1843, στη θέση παλαιότερου ναού, σύμφωνα με επιγραφές στο ναό και αρχειακές μαρτυρίες, στα χρόνια του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Βησσαρίωνος. Αποτελεί ναό μεγάλων διαστάσεων στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με νάρθηκα σε σχήμα Π και γυναικωνίτη. Το κωδωνοστάσιο είναι διώροφο, οκταγωνικής κάτοψης και ανεγέρθηκε κατά τα έτη 1925-1926. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο με ποικιλία θεμάτων στις διακοσμητικές ζώνες του. Στον ναό φυλάσσεται και η μοναδική εικόνα του αγίου Ιωσήφ, έργο του αγιογράφου Νικολάου Αδριανουπολίτη, στην οποία απεικονίζονται ο γνώμονας, ο διαβήτης, το τρίγωνο και ο κανόνας.

Επίσης μέσα στο κάστρο υπάρχουν διασκορπισμένες λαξευμένες σπηλιές οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως τμήματα κατοικιών. Ένα αξιοσημείωτο οίκημα που φιλοξενείται στην περιοχή του Κάστρου είναι η Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης δημιούργημα και δωρεά του ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη. Κάστρο Διδυμοτείχου

 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Κάστρο Διδυμοτείχου;

Εκτός από την περιήγηση στο λόφο του Κάστρου όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, εκτός από όλα αυτά που “φιλοξενεί” το Κάστρο και την υπέροχη θέα ολόκληρης της πόλης που προσφέρει η ανάβαση στον λόφο.

 Κάστρο Διδυμοτείχου

Αυτό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Κάστρο του Διδυμοτείχου γιορτάζονται όπως και κάθε χρόνο οι Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου αλλίως γνωστές και ως Καλέ Παναΐρ. Στο πλαίσιο αυτόν των εορτασμών λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις. Στο Κάστρο θα βρείτε την “Καστροπολιτεία” μια έκθεση επαγγελμάτων, προϊόντων και δραστηριοτήτων η οποία περιλαμβάνει θέματα για μικρούς και μεγάλους, την λειτουργία της οποίας επιμελείται ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση» που κατά καιρούς οργανώνει διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με το Κάστρο του Διδυμοτείχου. Ώρες λειτουργίας αλλά και δραστηριότητες που περιλαμβάνει η έκθεση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ ενώ το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.

 Κάστρο Διδυμοτείχου

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση»: kastropolites.com

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Κάστρο Διδυμοτείχου!

Πηγές για τις πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Wikipedia, kastra.eu, kastropolites.com

 Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 3 Ιουνίου

Κυριακή 4 Ιουνίου

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Ιουνίου, 2017 20:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV