Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Μαΐου, 2017 18:44

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Κάστρα Άβαντα και Ποταμού


Ανάμεσα σε άλλα πολιτιστικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα η γη του Έβρου είναι προικισμένη και με κάστρα, βυζαντινής κυρίως περιόδου, μαρτυρώντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτιζε η περιοχή στην βυζαντινή αυτοκρατορία. Εφτά κάστρα και πύργοι στέκονται επιβλητικά παρά τους αιώνες τους στον Έβρο περιμένοντας τους τυχερούς τους επισκέπτες. Ξεκινώντας από το νότιο τμήμα του νομού, 11 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Άβαντας βρίσκονται δυο κάστρα: το Κάστρο του Άβαντα και το Κάστρο του Ποταμού.

Άβαντας - Άβαντα

Τι είναι τα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού;

Ο Άβαντας, το χωριό με όνομα βγαλμένο από την ελληνική μυθολογία, φιλοξενεί σίγουρα πολλά μυστικά: στην περιοχή εντοπίζονται ευρήματα μυκηναϊκής, κλασικής και ιδιαίτερα βυζαντινής εποχής, ενώ φαίνεται ότι ο Άβαντας έχει να δώσει πολλά περισσότερα καθώς ακόμα συνεχίζουν να έρχονται στο φως και άλλα μνημεία.

Από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος στον Άβαντα είναι σίγουρα τα δύο κάστρα του.

Λίγο έξω από το χωριό, στο ύψωμα Μποζ-Τεπέ ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός απότομος βράχος που είναι χτισμένο το Κάστρο του Άβαντα “κλέβοντας” λίγο την δόξα από το ίδιο το κάστρο που δεν είναι εύκολα ορατό. Στον λόφο με την πλούσια βλάστηση που το φιλοξενεί εδώ και αιώνες σε υψόμετρο 180 μέτρων το κάστρο του Άβαντα αποκαλύπτεται σε όσους αποφασίσουν την ανάβαση, αποζημιώνοντας τους με την πλούσια θέα που προσφέρει.

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Η χρονολόγηση του κάστρου εμφανίζει πολλές δυσκολίες: δεν είναι γνωστό από ιστορικές πηγές, το αρχικό όνομά του δεν είναι γνωστό, ανήκει σε μία εποχή και δεν εμφανίζει χρονολογικές φάσεις ενώ και η τοιχοποιία δεν βοηθάει στη χρονολόγηση.

Διάφορα επιφανειακά ευρήματα (όστρακα) προέρχονται όλα από τον 14ο αιώνα κατατάσσοντας το στα ίδια χρονολογικά πλαίσια.

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Το Κάστρο του Ποτάμου βρίσκεται επίσης στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Αλεξανδρούπολη  με τον Άβαντα και σε αντίθεση με το κάστρο Άβαντα ξεχωρίζουν από μακριά οι τρεις εντυπωσιακοί μεσαιωνικοί πύργοι του. Είναι τετράγωνοι και περιβάλλονται από διπλό τείχος.

Το Κάστρο του Ποτάμου, όπως και το κάστρο του Άβαντα θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν από τους Γατελούζους (ή Γκατελούζι), τους Γενουάτες κατακτητές της περιοχής, τον 13ο αιώνα, πάνω σε αρχαία λείψανα της προϊστορικής περιόδου, με συνέχεια κατά την αρχαϊκή, αλλά και την πρώτη βυζαντινή περίοδο. Το κάστρο Άβαντα δεν αποκλείεται επίσης να είναι από τα κάστρα που κατασκευάστηκαν κατά τους Βυζαντινούς εμφυλίους του 14ου αιώνα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Τα δύο κάστρα ήλεγχαν τη δίοδο προς την ενδοχώρα της Θράκης και την ορεινή Ροδόπη. Το σημείο επίσης είναι πάνω σε μια διέλευση προς Κωνσταντινούπολη, εναλλακτική της Εγνατίας οδού, που είναι πιο νότια προς τη θάλασσα. Η κατασκευή του κάστρου μάλλον έγινε για να προστατευθεί η παραθαλάσσια περιοχή -και ειδικά η Τραϊανούπολη- από τις επιδρομές των Βουλγάρων και λοιπών βαρβάρων από το Βορρά. Επιπλέον, το σημείο που είναι χτισμένο ελέγχει μια από τις διαβάσεις από την πεδιάδα της Κομοτηνής προς τα ανατολικά.

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Η ύπαρξη δύο ισχυρών κάστρων σε τόσο κοντινή απόσταση είναι λίγο ασυνήθιστη. Ίσως η δίοδος να θεωρήθηκε πολύ σημαντική κάποια περίοδο και το ένα κάστρο να κρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Μια άλλη (αυθαίρετη) εξήγηση είναι ότι πιθανόν τα δύο κάστρα να ήταν ανταγωνιστικά και να ανήκαν σε διαφορετικούς τοπάρχες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ ξένοι και Τούρκοι περιηγητές αναφέρουν το κάστρο του Ποτάμου, δεν κάνουν μνεία για το κάστρο του Άβαντα (εξ όσων γνωρίζουμε) παρόλο που η οχύρωσή του δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ίσως από παλιά να το έκρυβε καλά η πυκνή βλάστηση.

Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο ότι η ερήμωση του κάστρου δεν φαίνεται να έγινε μετά από κάποια κατάληψη. Είναι απλώς αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Περιήγηση στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού

Τι μπορείτε να δείτε στα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού; 

Ολόκληρη η περιοχή έχει διάσπαρτα κάστρα σε λοφίσκους και βράχους που επιτρέπουν την επόπτευση της πεδιάδας και του περάσματος.  Η ανάβαση για το κάστρο του Άβαντα γίνεται από την δυτική πλευρά του λόφου και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Σώζεται μια μεγαλοπρεπής πύλη, με δύο ψηλούς πύργους εκατέρωθεν και οι επάλξεις του κάστρου, με τα σκαλοπάτια που οδηγούν ως εκεί. Το κάστρο του Άβαντα έχει θέα όλης της πεδιάδας από τις πολεμίστρες του ενώ παρόλο που τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα χρονολογούνται του 13ου αιώνα, αν και στο σημείο υπάρχουν ευρήματα ήδη από την μυκηναϊκή περίοδο.

avas8

Η ανάβαση για να θαυμάσετε τα κάστρα του Άβαντα και του Ποταμού θα σας δικαιώσει. Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής του Έβρου βρίσκεται ακόμα κρυμμένο αλλά αξιοθέατα όπως τα κάστρα του Άβαντα και του Ποταμού μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά σε μια περίοδο της ιστορίας που ο Έβρος υπήρξε περιοχή τεράστιας στρατηγικής και πολιτικής σημασίας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε τα Κάστρα Άβαντα και Ποταμού!

Πληροφορίες και φωτογραφίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο kastra.eu

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 20 Μαΐου

Κυριακή 21 Μαΐου

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Μαΐου, 2017 18:44

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV