Αυτό το Σαββατοκύριακο: Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Απριλίου, 2017 10:00

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης


Φύλακας της μνήμης και της γνώσης της ιστορίας της Θράκης είναι ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Το νεοκλασικό κτήριο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης της Αλεξανδρούπολης σου κόβει την ανάσα πριν ακόμα διαβείς την πόρτα του για να ανακαλύψεις όλα αυτά τα θαυμαστά που διατηρεί στο εσωτερικό του και που απλόχερα αφήνει τον επισκέπτη του να θαυμάσει και να μάθει από αυτά.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

“Η βιωματική μου σχέση με τον παραδοσιακό κόσμο της Θράκης με οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου. Ο στόχος είναι να διασωθεί ό,τι πιο αυθεντικό έχει παραδώσει η Θράκη να προβάλω την ιδιότυπη και ποικιλόμορφη πολιτισμική της έκφραση των ‘κατά φύσιν’ εθνοτικών ομάδων της περιοχής που καθημερινά και για αιώνες αποτυπώνεται στον ευρύτερο χώρο της. Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό του ΕΜΘ,που συγκεντρώθηκε με πολύ κόπο και απαίτησε πολύ χρόνο, πιστεύω ότι διασώζει την τοπική ιστορία και παράδοση ως τμήμα μιας δυναμικής, που δεν στρέφεται μόνο προς το παρελθόν, αλλά βοηθάει και στη διαμόρφωση του αύριο.” έχει δηλώσει η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου.

Τι είναι το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ιδρύθηκε για να διατηρήσει την ιστορική μνήμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης. Στεγάζεται , σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899, στην Αλεξανδρούπολη, επί της 14ης Μαΐου 63.

Ανάμεσά στα νεοκλασικά κτίσματα που κάποτε αποτελούσαν το κύριο σώμα της πόλης αλλά πλέον επιβιώνουν ελάχιστα είναι το πέτρινο νεοκλασικό της 14ης Μαΐου, αρ. 63, στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, που του έμελλε να έχει μια ξεχωριστή τύχη, ίσως γιατί έχει και μια ξεχωριστή ιστορία που ξεκινάει από το 1899 και πλέον στεγάζει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με το λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που συνδέει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Σκοπός του μουσείου  είναι  η μελέτη, η προβολή και η προώθηση του πολιτισμού της Θράκης. Στόχος, ο χώρος του να γίνει ένα ορμητήριο για επανεκτίμηση της παράδοσης.

Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από 5.500 αντικείμενα του υλικού πολιτισμού των Θρακών εκ των οποίων 500 εκτίθενται στις αίθουσες του. Περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό (4.500 φωτογραφίες) όπως και καταγραφές-video, 3.500 έγγραφα και 3.500 βιβλία στη βιβλιοθήκη του.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Στο χώρο του Μουσείου εκτίθενται 500 αντικείμενα μέρος της συλλογής του Μουσείου. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται χρονικά καλύπτουν την εποχή από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό που εκτίθεται έχει οργανωθεί σε δύο χρονικούς άξονες:

Α) Τον γραμμικό εξελικτικό χρόνο της ιστορικής παρουσίας στη Θράκη

Β) τον ακίνητο χρόνο της μακράς διάρκειας που ακολουθεί τον κύκλο της σποράς και του καρπού και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις αγροτικές δραστηριότητες.

Το εκθεσιακό υλικό οργανώθηκε έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του Ν. Έβρου από το τέλος του 17ου αι. ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι Θεματικές ενότητες του μουσείου είναι:

  • Ενδυματολογικό: Στη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής το ένδυμα, η ενδυματολογική εικόνα στη Θράκη, που εντυπωσιάζει με την πολυμορφία της, διαμορφώθηκε μέσα από τις πληθυσμιακές ανακατατάξεις, που προκάλεσαν τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής, τα οποία καθόρισε η γεωφυσική ιδιαιτερότητα του χώρου. Συνδυασμένα στοιχεία αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής προέλευσης με ανατολίτικες και δυτικές επιρροές διαμόρφωσαν τα ενδυματολογικά σχήματα τα οποία γνωρίζουμε στη Θράκη από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Μερικά από αυτά φορέθηκαν από τις γυναίκες στα χωριά του Ν.Έβρου μέχρι και το 1965.
  • Μουσική και λατρεία στη Θράκη: Η μουσική της Θράκης, ήχοι βαθιάς παράδοσης, συνοδεύουν τους Θράκες σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ζωής τους: της γέννησης και τις τελετές του γάμου τις ώρες της προσμονής και της απώλειας, με τελετουργίες στα καίρια για την παραγωγή της γης, γυρίσματα του χρόνου, εμπρός στον αέναο κύκλο της σποράς του καρπού, του θανάτου και της ανάστασης της φύσης. Επίκληση και ευχαριστία για τη μάνα γη τους προστάτες αγίους και το Θεό που αποτυπώνονται στα ιερά σκεύη των χώρων λατρείας, σε αντικείμενα του εθιμικού λατρευτικού κύκλου του ευρύτερου χώρου της Θράκης, σε ήθη έθιμα και δοξασίες δρώμενα (ιεροπραξίες) που η τέλεσή τους είναι συνυφασμένη με την αγωνιώδη προσδοκία των ανθρώπων για την καλοχρονιά, να παγιδευτεί το καλό και να αποτραπεί το κακό.
  • Ζαχαροπλαστική: Κανταΐφια και μπακλαβάδες, χαλβάδες, καραμέλες, λουκούμια, παστέλια, ριτσέλια, μουσταλευριά και μαλεμπί. Στο σταυροδρόμι των εμπορικών και πολιτισμικών ανταλλαγών η Θράκη, με τα ζαχαρωτά της, κρατά την ανάμνηση μιας ζωής, που οργανώθηκε από την εποχή, που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στους Οθωμανούς και οι νεοεγκατασταθέντες στη Θράκη, νομάδες και αστοί διαφόρων εθνοτήτων (Αρμένιοι, Εβραίοι κ.α.), εμπλούτισαν με τις δικές τους πολιτισμικές εμπειρίες τις γαστρονομικές συνήθειες των Βυζαντινών.
  • Χάλκινα και Πήλινα: Η μεγαλύτερη χρήση των χάλκινων αντικειμένων για οικιακές ανάγκες οδήγησε στην ανάπτυξη της χαλκοτεχνίας που σημείωσε μεγάλη άνθηση τον 18ο και 19ο αιώνα. Προικοσύμφωνα της εποχής μαρτυρούν τη σημαντική θέση του χάλκινου σκεύους στην οικιακή οικονομία. Στα εργαστήρια κεραμικής που λειτουργούσαν στην Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί, Διδυμότειχο, Μεταξάδες παράγονταν απλά, χρηστικά κεραμικά όπως καπνοδόχοι, πηλοσωλήνες, τσουκάλια,αρμεγάδες,γκουντούλια, κανάτια, γλάστρες, ανθοδοχεία.
  • Υφάνσιμες Ύλες: Το μαλλί, το μετάξι, το βαμβάκι και το λινάρι ήταν οι βασικές ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στην υφαντουργία της Θράκης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού.
  • Καλλιέργεια της Γης: Με την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελεύθερο Ελληνικό κράτος, τα τσιφλίκια των Οθωμανών αγοράστηκαν από πλούσιους Έλληνες. Στις μικρές ιδιοκτησίες γης οι Έλληνες αγρότες καλλιεργούσαν όσπρια, καλαμπόκι,ζαχαροκάλαμο, σουσάμι, λινάρι, σκούπα, καπνά αλλά κυρίως δημητριακά για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών. Παρ’ ότι για αιώνες η καλλιέργεια σιταριού και κριθαριού αποτελούσε την κύρια καλλιέργεια της γης η παραγωγή τους συχνά δεν κάλυπτε τις οικογενειακές ανάγκες των αγροτών γι’ αυτό και εξασφάλιζαν την απαιτούμενη ποσότητα μέσω ανταλλαγής άλλων προϊόντων.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι πλούσιο σε δραστηριότητες που οργανώνει. Πραγματοποιούνται και λαμβάνουν χώρα στο Εθνολογικό Μουσείο όλο τον χρόνο διάφορες δράσεις και δραστηριότητες, σεμινάρια, εκθέσεις, ακόμη και ταξίδια πολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα, όλα μοναδικά και ενδιαφέροντα που αξίζουν την προσοχή και τον χρόνο του επισκέπτη.

Για αυτό το Σαββατοκύριακο, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης φιλοξενεί την ατομική ζωγραφική έκθεση με θέμα «Βήματα στον Έβρο» του Στράτου Ιωαννίδη η οποία είναι ανοικτή για το κοινό όλη την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.
Ακόμη στη στεγασμένη αυλή του μουσείου λειτουργεί καφέ και πωλητήριο με μοναδικά προϊόντα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Σάββατο 9:00-15.00 Κυριακή 10:00 – 15:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης: http://emthrace.org/

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 1 Απριλίου:

Κυριακή 2 Απριλίου:

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για  ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Απριλίου, 2017 10:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV