Στη δίνη της παράνομης μετανάστευσης παραμένει ο Έβρος

Συντάκτης Νewsroom 10 Αυγούστου, 2011 09:25

Στη δίνη της παράνομης μετανάστευσης παραμένει ο Έβρος

Μετατόπιση των περασμάτων λαθρομεταναστών προς το νότο

«Οι δουλέμποροι προτιμούν πλέον τα περάσματα του Έβρου. Οικονομικά  κοστίζει λιγότερο για τον παράνομο μετανάστη, αλλά και ο διακινητής νιώθει πιο ασφαλής πως δεν θα συλληφθεί», είπε στα ΝΕΑ ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2010 το αντίστοιχο του 2011 παρουσίασε αύξηση κατά 238% των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. «Πλέον ο κυρίως όγκος των λαθρομεταναστών προσπαθεί να μπει στην Ελλάδα από περάσματα μεταξύ της περιοχής των Κήπων και του Σουφλίου», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα στοιχεία η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, επιλέγει άλλες διόδους από αυτήν του Βορείου Έβρου. Φαίνεται πως και μόνο η εξαγγελία, ότι θα κατασκευαστεί ‘φράχτης’ στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν αρκετή για να αλλάξει την πορεία των διακινητών και δουλεμπόρων.

Ανακούφιση για το Βόρειο Έβρο;

Απλοϊκό και αφελές θα ήταν τη δεδομένη στιγμή οποιοδήποτε συμπέρασμα, ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην συγκεκριμένη περιοχή έχει λυθεί. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. οι μετανάστες εξακολουθούν να εισέρχονται σε μεγάλο αριθμό στην χώρα μας. Μπορεί η Ε.Ε. να έχει συστήσει τη Frontex και μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι ορισμένα θέματα έχουν διευθετηθεί, αλλά πλέον είναι σαφές, ότι τα μεγάλα μεταναστευτικά κινήματα, που θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης, όχι απλά δεν κοπάζουν, αλλά μόλις καλά καλά ξεκίνησαν.

Οι παράγοντες που οδηγούν τους μετανάστες στην εγκατάλειψη της πατρίδας τους ασφαλώς δεν σχετίζονται άμεσα με τη Ελλάδα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός. Η ρίζα της μετανάστευσης θρέφεται από τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, οι οποίες καθίστανται όλο και πιο δύσκολες. Περιττό να αναφερθεί κανείς στην ανθρωπιστική κρίση λιμού στο Κέρας της Αφρικής ή στις συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και διεφθαρμένων κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.

Είναι η υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής στην ‘Ευρώπη’, όπου υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, ισότητα και κράτη δικαίου, ανεξιθρησκεία και χρήματα, πολλά πολλά χρήματα.

Τα κέντρα κράτησης αναβλήθηκαν δεν ακυρώθηκαν

Για το Βόρειο Έβρο παραμένει αδιευκρίνιστο ένα τεράστιο θέμα, που πριν από λίγους μήνες είχε ξεσηκώσει ολόκληρο το κατεστημένο, αλλά και τους πολίτες της περιοχής, ωθώντας τους σε πλατείες και δρόμους, όπου μέσα από διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και ψηφίσματα εκφράστηκε η ‘τοπική κοινωνία’ αρνούμενη να αποδεχτεί την κατασκευή οποιουδήποτε κέντρου υποδοχής, φιλοξενίας ή κράτησης μεταναστών, όπως αυτά ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο.

Το αποτέλεσμα ήταν εν καιρώ πολιτικής και οικονομικής αστάθειας του αθηνοκεντρικού κράτους (Ιούνιος 2011) να αναβληθούν επ’ αορίστου τα συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία κέντρων κράτησης.

Στελέχη της Frontex αλλά και της ΕΕ, ωστόσο, δεν έχουν ξεχάσει και ούτε ακυρώσει τίποτα, έτσι πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει μια λύση στο θέμα, διότι τα περισσότερα, και ειδικότερα αυτά που θα λειτουργούσαν σε περιοχές των συνόρων, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Μάλιστα σε μια χρονική στιγμή, που λόγω καλοκαιριού και γεωπολιτικών εξελίξεων ο αριθμός των μεταναστών έχει τριπλασιαστεί.

 

Εσείς τι λέτε; Θα παραμείνουν στα χαρτιά για πολύ ακόμη;

 

Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη


Συντάκτης Νewsroom 10 Αυγούστου, 2011 09:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV