Οι “μισοί” Έλληνες θέλουν “το μισό” δημόσιο

Συντάκτης Νewsroom 30 Μαΐου, 2011 07:59

Πάνω από τους μισούς Έλληνες συμφωνούν με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για το «Πρώτο Θέμα». Συγκεκριμένα το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν, το 60% συμφωνεί με την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, το 61% με την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, ενώ το 68% διαφωνεί κάθετα με την πώληση δημόσιας γης και ακινήτων.


Την ίδια στιγμή το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει τη σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού. Ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας και τον 13ο και τον 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα θα περικοπούν σειρά ειδικών επιδομάτων και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό μέρος των γενικών επιδομάτων, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.

Σίγουρο θεωρείται πως ο μισθός των νεοπροσλαμβανομένων θα είναι ίδιος με αυτόν που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι μεταταχθέντες από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπει η νέα τους θέση συνυπολογίζοντας και την προϋπηρεσία.

Βασική αρχή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων είναι η ίση αμοιβή για ίδια δουλειά. Από την αρχή αυτή δεν θα εξαιρεθούν τα ειδικά μισθολόγια. Οπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο υπ. Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν, αλλά θα προσαρμοστούν στη νέα λογική του ενιαίου μισθολογίου προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων.

Πηγές: aftodioikisi.gr, Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 30 Μαΐου, 2011 07:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV