Αναφορά Τσιαούση για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης

Συντάκτης Νewsroom 30 Μαΐου, 2011 08:12

Αναφορά Τσιαούση για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα την εκπόνηση  προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, σχεδιασμένο ειδικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.


Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι: «Το 2010 αποτέλεσε ένα έτος για την Ελλάδα, όπου όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη κατέγραψαν επιδείνωση, μέσα σε αυτά τα μεγέθη ήταν και η ανεργία, ενώ το μοναδικό μακροοικονομικό μέγεθος, το οποίο στήριξε την Εθνική οικονομία, ήταν οι εξαγωγές καθώς αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τα αντικίνητρα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, είναι γεγονός ότι μέσω της διεθνοποιημένης δραστηριότητάς τους, κατάφεραν να διαφοροποιήσουν τον κίνδυνο των αγορών, αποτελώντας σήμερα τη μοναδική ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη και απορρόφηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Η  εξαγωγική δραστηριότητα είναι κατά βάση μία δραστηριότητα έντασης ανθρωπίνου κεφαλαίου, η οποία απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο επιτακτική ανάγκη αποτελεί ο σχεδιασμός και η άμεση υλοποίηση μίας δράσης, η οποία θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σήμερα, σε επίδομα απασχόλησης, προσανατολισμένο ειδικά σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα ή έχουν ήδη κάποιο καταρτισμένο πλάνο διεθνούς δραστηριοποίησης και σκοπεύουν να το υλοποιήσουν άμεσα.

Μία τέτοια δράση δύναται να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην εθνική προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη. Η αύξηση των εξαγωγών κατά 10%, αναδεικνύει την αναγκαία στελέχωση των τμημάτων παραγωγής των προϊόντων και των εξαγωγών, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Μέσω μίας τέτοιας δράσης, το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και συγχρόνως θα αυξηθεί η απασχόληση και θα μειωθεί ουσιαστικά ο δείκτης της ανεργίας. Σύμφωνα με πρόσφατη  έρευνα του ΟΟΣΑ,  υπολογίζεται ότι το 2010 το ποσοστό της ανεργίας στους νέους στη χώρα μας ανήλθε σε 28%, αυξημένο δηλαδή σχεδόν 3% σε σχέση με το 2009. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ελλάδα ένα σημαντικό πλήθος νέων ανθρώπων, με κατάρτιση και δεξιότητες, οι οποίοι μπορούν – εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία- να συνεισφέρουν σημαντικά μέσα σε μία επιχείρηση και να βγουν από μία κατάσταση αδράνειας, όπως αυτή που δημιουργεί το επίδομα ανεργίας, βελτιώνοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους και αποκτώντας εμπειρία και εφόδια για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Αρκεί να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν πλέον και το μοναδικό κανάλι απορρόφησης ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα στήριξης εξαγωγικών επιχειρήσεων που, λόγω της ύφεσης, έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως μοναδική λύση επιβίωσης αλλά και με προοπτική διατήρησης ή και ενδυνάμωσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, σχετικά με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας τους».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς:

  • Σκοπεύετε να προχωρήσετε από κοινού και τα δυο Υπουργεία στο σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένου προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, σχεδιασμένο ειδικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό;
  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου, να προωθήσετε τις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω κινήτρων για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα;

 


Συντάκτης Νewsroom 30 Μαΐου, 2011 08:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV