Τι είναι η κήλη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2016 11:25

Τι είναι η κήλη και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά

Κήλη ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία ένα όργανο της κοιλιάς (τις περισσότερες φορές πρόκειται για το λεπτό έντερο) περνάει μέσα από κάποια οπή που βρίσκεται στο κοιλιακό τοίχωμα που μπορεί είτε να υπήρχε εκ γενετής είτε να είναι επίκτητη.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις κήλης είναι:


  • Βουβωνοκήλη: Εμφανίζεται δίπλα στην ηβική σύμφυση
  • Ομφαλοκήλη: Εμφανίζεται στον αφαλό
  • Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη: Εμφανίζεται σε παλαιότερη χειρουργική τομή

Οι κήλες μπορεί να προκληθούν από αυξημένη πίεση στην κοιλιά, η οποία προκαλείται λόγω σωματικών εργασιών ή χρόνιας δυσκοιλιότητας, λόγω έντονης παχυσαρκίας ή και σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι κήλες πρέπει να χειρουργούνται άμεσα, καθώς η μη έγκαιρη διόρθωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές δυσάρεστες συνέπειες όπως ειλεός ή και νέκρωση του εντέρου.

Η επέμβαση για την διόρθωση της κήλης, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά  με γενική αναισθησία, είτε να πραγματοποιηθεί μερική αποκατάσταση, με τοπική αναισθησία και ο ασθενής να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κήλης, στόχος του χειρουργού είναι να επανατοποθετήσει το όργανο που μετακινήθηκε και στη συνέχεια να σφραγίσει το στόμιο με ένα ειδικό υλικό που ονομάζεται πλέγμα. Πρόκειται για ένα απολύτως βιοσυμβατό υλικό το οποίο σε περίπου ένα μήνα προσαρμόζεται πλήρως στον οργανισμό και ταυτόχρονα αποτελεί μία καλή βάση για τους βιοπλάστες, τα κύτταρα που πραγματοποιούν την επούλωση.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο περισσότερο από ένα 24ωρο, ενώ είναι σε θέση να σηκωθεί και να περπατήσει, αλλά και να φάει την ίδια μέρα. Οσο για τις επιπλοκές, είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο, που οι πιθανότητες του εξαλείφονται τελείως στα χέρια έμπειρων χειρουργών. Στις 10 ημέρες μετά την επέμβαση ο ασθενής θα επισκεφθεί ξανά τον γιατρό για την αφαίρεση των ραμμάτων.

Κατά την ανάρρωση, ο ασθενής επιτρέπεται να φάει ότι επιθυμεί και δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφεύγει τη γυμναστική και τις έντονες σωματικές δραστηριότητες για τις επόμενες 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση κήλης και ότι άλλο θέλετε να γνωρίζετε για τη διαδικασία της επέμβασης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Γιώργου Σπηλιόπουλου 


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2016 11:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV