Επεισοδιακό το χθεσινό Δημοτικο Συμβούλιο Ορεστιάδας – Τα Αιολικά Πάρκα σήκωσαν θύελλες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 3 Αυγούστου, 2022 08:08

Επεισοδιακό το χθεσινό Δημοτικο Συμβούλιο Ορεστιάδας – Τα Αιολικά Πάρκα σήκωσαν θύελλες

Συγκρούσεις, αποχωρήσεις, απειλές και αποβολές προκάλεσε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας. Το Σώμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Τέσσερις ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συνολικής ισχύος 302,4 MW με τα συνοδά έργα τους και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150kV σε νέο ΚΥΤ».

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις, και “όχι γενικά για το αν θέλουμε να γίνουν ανεμογεννήτριες“, όπως είπε.


Όλοι οι επικεφαλής και σύσσωμοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν ενάντια στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν αυτά τα τέσσερα “Αιολικά Πάρκα” στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας (μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει και περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου). Ειδικότερα η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου αναφέρθηκε σε όλες τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης στην περιοχή. Περιέγραψε αρχικά το έργο και τις διαστάσεις του, συμπεραίνοντας πως “μιλάμε για βιομηχανικά τέρατα“, όπως είπε χαρακτηριστικά. “Είναι μεγάλη η καταστροφή και πολύ μικρό το όφελος“, υποστήριξε, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους. Μεταξύ άλλων ότι θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, θα καταστραφούν αγροτικοί δρόμοι, η χλωρίδα, η πανίδα, θα δημιουργηθούν προβλήματα στα χωράφια και στους αγρότες, προβλήματα στην υγεία από την ηχορύπανση και τα δυνατά φώτα τους… Πικρή η διαπίστωση κατά τη δευτερολογία της κ. Γκουγκουσκίδου ότι “έτσι κι αλλιώς οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται μαζί μας. Είναι μια παραμεθόρια περιοχή εγκαταλειμμένη για την οποία, επειδή ο πληθυσμός είναι μικρός και δεν αντιδρά, δεν ενδιαφέρεται κανείς“.

Στο ίδιο κλίμα και ο Ηλίας Αγγελακούδης, εκπροσωπώντας την “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Είναι Στο Χέρι Μας” απόντος του επικεφαλής Σάκη Παπανδρέου. “Μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις που θα καταστραφούν και δεν θα είναι πια παραγωγικές“, τόνισε. Έθεσε μάλιστα και τον προβληματισμό για την εταιρία που φαίνεται ως επενδύτρια του έργου, υπαινισσόμενος πως “κάποιος άλλος κρύβεται από πίσω”. Στη δευτερολογία του δε, έθιξε και το γεγονός πως κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης δεν πήρε θέση για το θέμα. “Αναφέραμε 20 λόγους για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και λέμε ξεκάθαρο “όχι”, δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο“, κατέληξε.

Έκπληκτος που ήρθαν εδώ πέρα σε κατοικημένες περιοχές να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες” δήλωσε ο κ. Σιανκούρης στη συνέχεια, συμφωνώντας με της “εμπεριστατωμένη”, όπως είπε, επιχειρηματολογία των προηγούμενων ομιλητών.

Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο video, από το 51ο λεπτό έως και 2:26΄, επί σχεδόν μιάμιση ώρα το θέμα μονοπώλησε τη συνεδρίαση και τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα στο τέλος (από το 2:14΄), κατά τη διάρκεια της ψήφισής του. Οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ψήφισαν υπέρ, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατά, η θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δόθηκε κατά πλειοψηφία και… “θα είστε η δημοτική αρχή που φέρατε τα κέντρα κράτησης“, ακούστηκε να λέει η κ. Γκουγκουσκίδου πριν ο πρόεδρος κλείσει τον ήχο της. “Θα είστε συνυπεύθυνοι όλοι γι’ αυτά“… φώναξε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ασμανίδης.

Προχωρώντας ήδη στο 2ο θέμα ο πρόεδρος και δίνοντας το λόγο στον εισηγητή, η κ. Γκουγκουσκίδου επενέβη και ανακοίνωσε την απόφασή της: “Εμείς θα αποχωρήσουμε. Διαμαρτυρόμαστε γιατί αποφασίσατε να διαλύσετε τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο Δήμο Ορεστιάδας με 58 ανεμογεννήτριες 198 μέτρων μήκος. Φέρατε τα Κέντρα κράτησης, το ΠΡΟΚΕΚΑ, δεν κάνετε τίποτα γι΄αυτά και τώρα υποστηρίζετε αυτές τις εταιρίες για να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών του Δήμου Ορεστιάδας“.

Δείξατε για άλλη μια φορά την ασέβεια σε αποτέλεσμα εκλογικής…” ξεκίνησε να λέει ο δήμαρχος σχολιάζοντας την αποχώρησης της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω”, όταν ο κ. Ασμανίδης ακούστηκε να φωνάζει από την απέναντι πλευρά. “Κάτσε κάτω βρε“…, τού απευθύνθηκε ο δήμαρχος. “Κάθισε κάτω και πέρασε έξω”, συνέχισε ο πρόεδρος, “Αποβάλλεσαι. Αποβάλλεσαι απ’ την αίθουσα. Περάστε έξω γρήγορα. Τώρα. Το Προεδρείο αποφασίζει. Για ανάρμοστη συμπεριφορά“… Ο κ. Ασμανίδης, χωρίς να ακούγεται ευκρινώς τι έλεγε, πλησίασε την έδρα του προεδρείου και διακόπτοντας το λόγο του ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, αφού αρχικά συνέχισε τα “κάθισε κάτω”, η κατάσταση σοβάρεψε: “Απειλές σε μένα όχι. Είσαι πολύ “κοντός” για να με απειλήσεις εμένα” ακούγεται να λέει ο κ. Μαυρίδης, με όρθιους ενώπιόν του τόσο τον κ. Ασμανίδη όσο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Ορμανλίδη.

Εδώ σήμερα αποδείχτηκαν οι νοοτροπίες που έχουν κάποιοι όταν το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας δεν είναι σύμφωνο μ’ αυτό που ψήφισαν. Έδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό. Αυτά γίνονται μόνο στις δικτατορίες“, κατέληξε ο δήμαρχος σχολιάζοντας την αποχώρηση της παράταξης Γκουγκουσκίδου και την αντίδραση Ασμανίδη, με τον κ. Κυργιάννη να διαμαρτύρεται για το σχολιασμό. Το θέμα έκλεισε με τη θετική – κατά πλειοψηφία – γνωμοδότηση υπέρ της Περιβαλλοντικής Μελέτης, με πέντε σημεία-επιφυλάξεις προς διευκρίνηση, αλλά και με τη δέσμευση ότι θα συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο όπου θα εκτεθούν και οι απόψεις της δημοτικής αρχής σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 3 Αυγούστου, 2022 08:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV