Αυτό το Σαββατοκύριακο: Εκδρομή στην Μάκρη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 13 Μαΐου, 2017 16:59

Αυτό το Σαββατοκύριακο: Εκδρομή στην Μάκρη

Το radioevros.gr σας προτείνει έναν προορισμό για αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δείτε και να γνωρίσετε τα πιο ωραία, αξιόλογα, γνωστά αλλά και άγνωστα μέρη του νομού Έβρου! Ακόμη σας κρατάει ενημερωμένους για εκδηλώσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο:

Μάκρη


Υπέροχο τοπίο, μοναδικές παραλίες, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι. Η Μάκρη απλά τα έχει όλα! Το πράσινο της φύσης και το τοπία με τα δέντρα και τις ξακουστές ελιές συναντά το γαλάζιο της θάλασσας και των περιζήτητων παραλίων. Έχει πολλούς επισκέπτες και αποτελεί πάντα σταθερό προορισμό για τους Εβρίτες, οι οποίοι της δίνουν σταθερά την ψήφο τους και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Μάκρη είναι μοναδική και σε καλεί να την γνωρίσεις!

Μάκρη

Ποια είναι η Μάκρη;

Μόλις 12 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από το 3000 π. Χ. περίπου ο παραλιακός οικισμός που στις μέρες μας είναι γνωστός ως Μάκρη. Από την προϊστορική περίοδο οι άνθρωποι κατοίκησαν το μέρος το οποίο διαθέτει πολλά φυσικά πλεονεκτήματα:  φυσικό λιμάνι, τρεχούμενα νερά, κλίμα που ευνοεί τις καλλιέργειες και τις αγροτικές εργασίες που αποτέλεσαν και την κύρια ασχολία των κατοίκων της ενώ ακόμη η περιοχή κατέχει και στρατηγική θέση.

Από την νεολιθική περίοδο κατοικήθηκε η περιοχή της Μάκρης σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ. διέθετε οχυρωμένο εμπορικό σταθμό, κατασκευασμένο από Έλληνες αποίκους. Στη Μάκρη έχουν βρεθεί και απομεινάρια τειχών και λοιπών κτισμάτων της βυζαντινής περιόδου και επίσης αποτέλεσε από τον 9ο μέχρι τον 14ο αιώνα έδρα επισκοπής. Κατελήφθη από τους Οθωμανούς το 1361 και κατά την ύστερη τουρκοκρατία υπαγόταν διοικητικά στο σαντζάκι Δεδεαγάτς και εκκλησιαστικά στην μητρόπολη Μαρωνείας ενώ δύο φορές στην ιστορία της υπήρξε κάτω από βουλγαρική κατοχή: την πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου κατελήφθη από στρατεύματα της Βουλγαρίας στην οποία επικυρώθηκε μέσω της συνθήκης του Βουκουρεστίου παρά το γεγονός πως ενδιάμεσα, στα πλαίσια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, είχε περάσει όπως και η υπόλοιπη Δυτική Θράκη υπό ελληνικό έλεγχο. Με την συνθήκη του Νεϊγύ πέρασε στον έλεγχο της Αντάντ και το 1920 αποδόθηκε επίσημα στην Ελλάδα για να βρεθεί ξανά, υπό βουλγαρική κατοχή μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τη ναζιστική Γερμανία, μαζί με το μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μέχρι τον Οκτώβριο του 1944.

Η Μάκρη σήμερα είναι κωμόπολη περίπου 1000 κατοίκων και αξιοσημείωτος προορισμός για επισκέπτες και τουρίστες που την επιλέγουν για παραθερισμό, ενώ η περιοχή φιλοξενούσε τα καλοκαίρια πολλές παιδικές κατασκηνώσεις.

Μάκρη

Τι μπορείτε να δείτε στην Μάκρη; 

Πολλά αξιοθέατα μπορεί να βρει ο επισκέπτης στην Μάκρη. Αρχαιολογικός χώρος, παλιές εκκλησίες, πανέμορφα μονοπάτια, ξακουστές παραλίες.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Μάκρης βρίσκονται απομεινάρια νεολιθικού οικισμού (περίπου 4000 π.Χ.). Εντοπίζονται δάπεδα, εστίες αλλά και πήλινη πλατφόρμα που πιθανώς δηλώνει την ύπαρξη κάποιας ανώτατης μορφής εξουσίας.  Ο οικισμός θεωρείται από τους σημαντικότερους οικισμούς νεολιθικής εποχής στα Βαλκάνια και εντοπίζεται στην προϊστορική τούμπα. Ερείπια βυζαντινών τειχών έχουν βρεθεί στην ιδία περιοχή με την Προϊστορική Τούμπα.

Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και την ξακουστή “Σπηλιά του Κύκλωπα”. Σύμφωνα με τον μύθο είναι η κατοικία του μονόφθαλμου Πολύφημου, που συναντήθηκε με τον πολυμήχανο Οδυσσέα ο οποίος και τον τύφλωσε για να καταφέρει να του ξεφύγει. Το σπήλαιο έχει θέα την Σαμοθράκη πλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το μύθο: η Σαμοθράκη είναι ο βράχος που πέταξε οργισμένος από το πάθημά του ο Πολύφημος στον Οδυσσέα καθώς αυτός έφευγε με το καράβι του για να συνεχίσει τις απίστευτες περιπλανήσεις του δημιουργώντας μία από τις παλιότερες και γνωστότερες παγκοσμίως ιστορίες: την Οδύσσεια.

Μάκρη

Στην πραγματικότητα ωστόσο, στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν την χρήση του τόσο κατά τα προϊστορικά χρόνια όσο και στην βυζαντινή περίοδο, όπου το σπήλαιο και ο γύρω χώρος χρησιμοποιήθηκαν ως νεκροταφείο.

Στην Μάκρη μπορείτε ακόμα να βρείτε τον ναό της Αγίας Αναστασίας που χρονολογείται από το 1100, κάτι που την κατατάσσει ανάμεσα στις παλιότερες εκκλησίες του Έβρου. Είναι τρίκλητη βασιλική και φιλοξενεί πολλές παλιές εικόνες ενώ σε αυτήν φυλάσσονται τα λείψανα και αντικείμενα μαρτυρίου των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, που μαρτύρησαν στη Μάκρη. Ακόμη κοντά στον ναό εντοπίζονται υπολείμματα αρχαίου ναού.

Άλλα αξιοσημείωτα σημεία της περιοχής είναι το Χαμάμ (χώρος οθωμανικών λουτρών), το οποίο είναι ένα από τα λίγα αυτού του είδους που έχουν απομείνει, ο λόφος του Προφήτη Ηλία στον οποίο έχουν εντοπιστεί ερείπια Κάστρου και ο αρχαίος “Ελαιώνα της Μάκρης” ένας από τους γηραιότερους ελαιώνες της Μεσογείου με πολλά ελαιόδενδρα της τοπικής ποικιλίας να φτάνουν τα 2.500 χρόνια.

Περιηγηθείτε στην Μάκρη, ταξιδέψτε στην πλούσια ιστορία της, απολαύστε το πράσινο της φύσης της και το γαλάζιο των θαλασσών της!

Αυτό το Σαββατοκύριακο επισκεφθείτε τη Μάκρη!

 

Τι άλλο συμβαίνει στον Έβρο αυτό το Σαββατοκύριακο:

Σάββατο 13 Μαΐου

Κυριακή 14 Μαΐου

Για εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον Έβρο όλες τις μέρες της εβδομάδας δείτε την Ατζέντα του radioevros.gr!

 

 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 13 Μαΐου, 2017 16:59

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV