ΣΟΚ στους βαμβακοπαραγωγούς που δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Συντάκτης Νewsroom 29 Μαρτίου, 2019 11:18

ΣΟΚ στους βαμβακοπαραγωγούς που δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Έβρου και πιο συγκεκριμένα στους βαμβακοπαραγωγούς οι οποίοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δεν έλαβαν χρήματα στην τελευταία πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ήδη από χθες Πέμπτη άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος του 2018. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβλήθηκαν συνολικά 176.162.272 ευρώ σε 44.429 βαμβακοπαραγωγούς. Ωστόσο πολλοί βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου δεν είδαν τα χρήματα της ενίσχυσης, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.

Τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού είχε κινητοποιήσει τους παραγωγούς που ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την αποζημίωση των ζημιών και εκδήλωσαν την ανησυχία τους σχετικά με το πλαφόν το οποίο λόγω ζημιάς, δεν ήταν δυνατόν να “πιάσουν” οι περισσότεροι.


“Κανείς παραγωγός του Έβρου και της Ροδόπης δεν θα χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι” ήταν η δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη μετά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία του πρόεδρου του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, των βουλευτών Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργου Καΐσα, Δημήτρη Ρίζο και Νατάσας Γκαρά, και εκπροσώπους των παραγωγών των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως αναφέρθηκε τότε στη συζήτηση, τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σύνολο των παραγωγών να υποστούν μεγάλες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή (βαμβάκι, σιτηρά και καπνά) όσο και στην κτηνοτροφία και ο Υπουργός συγκεκριμένα για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού είπε ότι δεν θα χαθεί για κανέναν βαμβακοπαραγωγό των νομών Έβρου και Ροδόπης και θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ανησυχία ωστόσο προκάλεσε στους παραγωγούς του Έβρου το γεγονός πως στην χθεσινή πληρωμή δεν είδαν καθόλου χρήματα ενώ για όσους παραγωγούς δεν έπιασαν το φετινό πλαφόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε ανακοίνωση ότι για τον έλεγχο της ελάχιστης παράδοσης θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερο αρχείο από εξατομικευμένες ζημιές από τον ΕΛΓΑ για να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή: “Επιπλέον, επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ευρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε :

  • Αιτούντες (418) που δεν παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι
  • Αιτούντες (1.774)που δεν πληρούν την προϋπόθεση της ελάχιστης παράδοσης
  • Αιτούντα (109) μέλη από διάφορες Οργανώσεις Παραγωγών, που δεσμεύτηκαν από την παρτίδα πληρωμής για περαιτέρω έλεγχο, καθόσον είχαν παραδώσει σύσπορο βαμβάκι (ατομικά) και εκτός Οργάνωσης Παραγωγών άνω του επιτρεπτού ορίου με βάση το καταστατικό λειτουργίας της Οργάνωσης.

Για τον έλεγχο της ελάχιστης παράδοσης θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερο αρχείο από εξατομικευμένες ζημιές από τον ΕΛΓΑ για να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή. Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.”

Ωστόσο εύστοχα παρατηρείται από πολλούς αγρότες πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες πληρωμές δύο μόνο φορές το χρόνο, συνήθως τους μήνες Μάρτιο και Δεκέμβριο, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί άλλη φορά να πραγματοποιήθηκε και κάποια τρίτη πληρωμή, γεγονός που κάνει τους αγρότες του νομού να ανησυχούν πως δεν θα λάβουν τελικά τα χρήματα της ενίσχυσης.

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις αρχικά από την Ομοσπονδία Αγροτικών  Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» αλλά και από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιο Δημοσχάκη:

Ομοσπονδία Αγροτικών  Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» :

Ανακοίνωση

Η κυβέρνηση κορόιδεψε τους βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου  «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»,  θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής μας, γατί η κυβέρνηση  ενώ στις διάφορες συσκέψεις που έγιναν   καθησύχαζε τους βαμβακοπαραγωγούς,  που οι φυτείες τους καταστράφηκαν από το πράσινο σκουλήκι,  ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση δεν κινδυνεύει  αρκεί  να ενεργοποιήσουν το  ΑΦΜ τους  δηλώνοντας ένα ελάχιστο ποσό κιλών.  Οκτώ μήνες μετά,  έρχεται    και καθορίζει πλαφόν,  που έπρεπε να παραδώσουν οι αγρότες, με αποτέλεσμα  πολλοί  να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και να απειλούνται κυριολεκτικά με καταστροφή.

Η  Ομοσπονδία   καλεί  τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Άμεσα η ΟΑΣΕ  θα πάρει πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών,   που  με την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης χάνουν τη συνδεδεμένη  ενίσχυση.

 

Η τοποθέτηση του κ. Δημοσχάκη:

Ο εμπαιγμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου, που υπέστησαν ολική καταστροφή από τα σκουλήκια (πράσινο και ρόδινο) κι όχι μόνον δεν έχει προηγούμενο.

Ο Υπουργός ο οποίος στην τελευταία σύσκεψη που έγινε φέτος στις 22 Ιανουαρίου στο Υπουργείο δήλωσε, παρουσία εκπροσώπων παραγωγών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι κανείς βαμβακοπαραγωγός του Έβρου δεν θα χάσει τη Συνδεδεμένη (διαβάστε στο σχετικό link https://www.ypaithros.gr/%CF%83%CF%84-%CE%B1%CF%81%CE%B1%C…/), αποδείχθηκε στην πράξη ανακόλουθος των λόγων του.

Κι αυτό γιατί με τις πρώτες εκτιμήσεις το περίπου 35% των βαμβακοπαραγωγών του Έβρου δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη, καθώς δεν έπιασαν το πλαφόν. Τα νούμερα είναι αμείλικτα… Στο Διδ/χο με παράδοση 54κ. παίρνεις όλη τη συνδεδεμένη, με 53 κ. κόβεσαι… Στην Ορεστιάδα με 70κ. πληρώνεσαι, με 69κ. όχι. Στο Σουφλί με παράδοση 66κ. πληρώνεσαι, ενώ στον Ν. Έβρο με 88,5κ. παίρνεις τη συνδεδεμένη με 88κ. κόβεσαι…

Αυτή είναι η αναπτυξιακή αγροτική πολιτική που ευαγγελίζεται ο Υπουργός; Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα σε έναν ακριτικό Νομό;

Το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι. Θα το φέρω άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής για να απολογηθεί ο Υπουργός για τα ψέματά του στους αγρότες και γενικά στο λαό του Έβρου.


Συντάκτης Νewsroom 29 Μαρτίου, 2019 11:18

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV