Τα αποτελέσματα της συνάντησης θεσμικών φορέων του Έβρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Ιανουάριος 21, 2019 19:34

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θεσμικών φορέων του Έβρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σύσκεψη στο Υπουργείο πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία θεσμικών φορέων του νομού Έβρου.

Θεσμικοί φορείς από όλο τον νομό, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια και τους δήμους αλλά και βουλευτές του νομού βρέθηκαν σήμερα στην Αθήνα με σκοπό την συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο του Έβρου.

Κύριο θέμα της σύσκεψης υπήρξαν τα μέτρα για τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής του Έβρου οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες τους κυρίως από το πράσινο σκουλήκι.

Όπως είπε στο radioevros.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς που ήταν παρών στην σύσκεψη, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για όσους αγρότες έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, έχουν δηλαδή ενεργοποίησει τα ΑΦΜ, οι οποίοι θα λάβουν τα χρήματα μέχρι τέλος του μήνα. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς θα υπάρξει σχετική κίνηση μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ακόμα συζητήθηκε το θέμα των καταστροφών στα σιτηρά όπου υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για την αποζημίωση των παραγωγών. Όπως ανέφερε ο Υπουργός στις 28 του μήνα αναμένεται συνάντηση της Κομισιόν, στην οποία θα παρευρεθεί και ο ίδιος, όπου και θα γίνουν σχετικές συζητήσεις και προσπάθειες για κονδύλι μέσω Ε.Ε. για αποζημίωση λόγω άστατων καιρικών συνθηκών. Η άλλη περίπτωση είναι οι παραγωγοί να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ με τη λογική της επιδημίας. Οπότε θα υπάρξει μία αναμονή για αυτό το ζήτημα και τα σχετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Έβρου.  Συγκεκριμένα ο κ. Πέτροβιτς έθεσε το θέμα των απλήρωτων τευτλοπαραγωγών και το τι αναμένεται να γίνει με το εργοστάσιο ζαχάρεως, όπως και την άνιση κατανομή του μέτρου που αφορά τις βιολογικές καλλιέργειες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέμα που έθεσαν μέσω επιστολής τους και οι πρόεδροι των παραρτημάτων του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, για το οποίο ο υπουργός απάντησε ότι θα αντιμετωπιστεί και ότι θα υπάρξει μία πιο ισόρροπη κατανομή.

Τέλος τέθηκε και το ζήτημα των 2.400 στρεμμάτων στον Έβρο τα οποία είχαν υποστεί καταστροφές κατά τις πλημμύρες του 2014-2015, τα οποία δεν μπορούν να καλλιεργηθούν και για τα οποία ζητήθηκε αποκατάσταση και παράλληλα αποζημίωση των αγροτών.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Ιανουάριος 21, 2019 19:34

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV