Την προστασία της Λιμνοθάλασσας Βάσοβα από την εγκατάσταση δεξαμενών ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Συντάκτης Νewsroom 14 Απριλίου, 2011 10:05

Τον συντονισμό δράσης μεταξύ πολλών φορέων ειδικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής Μακεδονίας – Θράκης έχει ως επίκεντρο η μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 15 Απριλίου, στις 8.30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.  Αυτό ανακοινώθηκε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών στη Βάσοβα, μετά και τις πρόσφατες πληροφορίες για τα σχέδια της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ως προς την εγκατάσταση Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (LNG) σε χώρο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, στη Νέα Καρβάλη.


Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την επικινδυνότητα της εγκατάστασης μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή μας, όσο και για το ότι δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος εγκατάστασης δεξαμενών υγρών καυσίμων στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Βάσοβας.  Μέσω της αυριανής εκδήλωσης επιχειρείται ο συναγερμός και η ετοιμότητα του τοπικού πληθυσμού για νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία από «αναπτυξιακές» δραστηριότητες που δεν είναι αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Συγκεκριμένα, στην αυριανή εκδήλωση –όπου έχουν κληθεί οι τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων- συμμετέχει μια πλειάδα μεγάλων οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας: η Οικολογική Κίνηση Δράμας, η Οικολογική Εταιρία Έβρου, η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, το ΠΑΚΕΘΡΑ, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, η Πρωτοβουλία Πολιτών κατά του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η Συντονιστική Επιτροπή κατά των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής κ.α.

Όπως δηλώθηκε χθες, ομόθυμη είναι η αντίδραση της καβαλιώτικης κοινωνίας στα σχέδια της ΔΕΠΑ (που ανακοινώθηκαν προχθές στην Αθήνα) για εγκατάσταση μονάδας LNG στη Β.Φ.Λ. –ένα σενάριο που επανέρχεται τακτικά από πλευράς ΔΕΠΑ τα τελευταία χρόνια και συναντά την πάγια αντίθεση των τοπικών αρχών και πολιτών.  Αντίθετα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λάζαρος Βασιλειάδης, είναι ευπρόσδεκτη η μετατροπή του άδειου κοιτάσματος «Κ» σε αποθήκη φυσικού αερίου και η ενασχόληση της KAVALA OIL/ENERGEAN OIL & GAS Α.Ε. με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα –με στόχο και την τόνωση της απασχόλησης στην περιοχή.

Ειδικά για την τυχόν εγκατάσταση LNG –και τη μετατροπή της Καβάλας σε «ενεργειακό κέντρο», όπως προγραμματίζουν κάποιοι στην Αθήνα- ο κ. Ρουδομέτοφ προειδοποίησε ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική τουλάχιστον το 1% του υγροποιημένου αερίου διαφεύγει στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την πιθανότατη υπέρμετρη επιβάρυνση της –ήδη βεβαρυμένης- περιοχής της Νέας Καρβάλης και της Καβάλας.

Ακόμα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος για την εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στη Βάσοβα δεν έχει παρέλθει, οπότε η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αποτρέψει και πάλι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην αυριανή εκδήλωση –που είναι ελεύθερη για το κοινό- θα παρατεθούν αναλυτικά στοιχεία για τους γενικότερους και σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πηγή: kavalanet.gr


Συντάκτης Νewsroom 14 Απριλίου, 2011 10:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV