Η μεγάλη μπλόφα: Πως “έκρυψαν” τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στο Ν/Σ για το Λιμενικό

Συντάκτης Νewsroom 24 Φεβρουαρίου, 2011 00:01

Μπορεί εδώ στον Έβρο, η περιβόητη “τοπική κοινωνία” μόλις να ξεκίνησε τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, στην Αθήνα, ωστόσο, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.


Εδώ και ημέρες έχουν κοινοποιηθεί τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή Κέντρων Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες σε υφιστάμενα άδεια κτίρια και μονάδες προκάτ.

Το ζοφερό αυτό σχέδιο όμως δεν ανακοινώθηκε ως αυτό που είναι. Επικοινωνιολόγοι σύμβουλοι της κυβέρνησης φαίνεται να συνέστησαν στους υπουργούς να το κρύψουν “καλά” και μάλιστα  κάτω από τον μανδύα μιας “τροπολογίας” – που παρά λίγο να μην προσέξει κανείς – η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος!!!

Την “μεγάλη μπλόφα” για την παράκαμψη του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες συνυπογράφουν τρεις υπουργοί, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει: “Τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια και η ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες”.

Στόχος, σύμφωνα με την τροπολογία, είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής των παράνομων μεταναστών και, αφετέρου, η κράτηση όσων υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής. Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς θεωρούνται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών είναι αθρόα. Επίσης στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης των ακινήτων, η παρέκκλιση θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση ως κέντρο υποδοχής.

Ερμηνεύοντας τη ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτιρίων  για την περιοχή της Ορεστιάδας δεν μπορεί κανείς πλέον να αποκλείσει την αλλαγή χρήσης οποιασδήποτε άδειας βιοτεχνικής εγκατάστασης, ενός πρώην εργοστασίου παραγωγής αψεφημάτων για παράδειγμα…

Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη, Πηγές: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 24 Φεβρουαρίου, 2011 00:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV