Τευτλοπαραγωγοί Έβρου: Άγνωστο τι θα γίνει με την παραγωγή του 2019

Συντάκτης Νewsroom 6 Νοεμβρίου, 2019 13:56

Τευτλοπαραγωγοί Έβρου: Άγνωστο τι θα γίνει με την παραγωγή του 2019

Για τα θέματα που απασχολούν του τευτλοπαραγωγούς του Έβρου μετά και της νέες εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μίλησε ο Πρόδρομος Προϊκάκης

Οι τευτλοπαραγωγοί της περιοχής αναμένουν μία συνάντηση με τον επενδυτή με σκοπό να συζητηθούν τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ζήτημα που απασχολεί άμεσα τους παραγωγούς είναι τι μέλλει γενέσθαι με την παραγωγή του 2019 καθώς αναμένουν νεότερα σχετικά με το τι θα γίνει με την απορρόφηση και την πληρωμή των ζαχαροτεύτλων σε έγκαιρο χρόνο.

Για να μη βρεθούν στην ίδια δυσάρεστη κατάσταση του 2017 με ασυγκόμιστα τεύτλα, φέτος οι παραγωγοί Έβρου και Ροδόπης ξεκίνησαν την διαδικασία συγκομιδής και συγκόμισαν τα τεύτλα στα χωράφια ελπίζοντας στην άμεση απορρόφηση. Οπότε, όπως σημειώνει ο κ. Προϊκάκης επίγει να υπάρξει συνάντηση με τον επενδυτή “εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα θα πρέπει και οι δύο πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους” ανέφερε χαρακτηριστικά, με σκοπό να υπάρξει κάποια συμφωνία και να μην χαθεί αυτή η παραγωγή η οποία αριθμεί περί τα 3000 στρέμματα σε Έβρο και Ροδόπη.

Υπογραφή συμφωνίας για την ΕΒΖ

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΕΒΖ, την Τρίτη υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, κ. Χρήστος Πούρης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Sugar, κ. Χρήστος Καραθανάσης.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η  Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανάσης είπε:

«Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε:

«Με την άριστη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πολύ σημαντικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή της τευτλοκαλλιέργειας εξασφαλίζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς».

Τέλος, ο κ. Καραθανάσης τόνισε:

«Είναι μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κ. Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

 

 

 


Συντάκτης Νewsroom 6 Νοεμβρίου, 2019 13:56

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV