Συνεχίζονται τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 14 Οκτωβρίου, 2015 11:08

Συνεχίζονται τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Συνάντηση στην Ξάνθη, θα έχουν την Τετάρτη (14 Οκτωβρίου), κτηνοτρόφοι με εκπροσώπους της Περιφέρειας, στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα στην αδειοδότηση των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι η αδειοδότηση διέπεται πλέον από τις διατάξεις του νόμου 4056/2012. Παρά όμως την δεκαοχτάμηνη παράταση – έως τις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 – που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παραμένουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, «η συνάντηση έχει στόχο να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους. Υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις διαφορετικές ερμηνείες του νόμου. Προσπαθούμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες, με στόχο να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Και προσθέτει: «Βλέπουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει για το ίδιο πρόβλημα διαφορετική ερμηνεία. Έχουμε προβλήματα στις περιοχές NATURA αλλά και στις δασικές περιοχές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η απόσταση από τον οικισμό και οι εγκαταστάσεις δίπλα σε ρέματα. Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν όλοι αυτοί οι παράμετροι. Θα πρέπει να βρεθούν κάποιες λύσεις όχι σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης αλλά ερμηνείας του νόμου. Είναι καλό να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι υπάλληλοι που εξετάζουν αυτούς τους φακέλους με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Η συνάντηση γίνεται επίσης με στόχο την ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τις διαδικασίες που χρειάζονται. Θα πρέπει και οι κτηνοτρόφοι να μην περιμένουν το τελευταίο χρονικό διάστημα για να καταθέσουν τα απαραίτητα έγραφα. Για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει όμως να έχουμε μια από κοινού αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που υπάρχουν στην όλη διαδικασία».


Σαν έναν ανελαστικό νόμο ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί γραφειοκρατικές διαδικασίες, τον χαρακτηρίζει ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας. «Εμείς είχαμε ζητήσει οι Επιτροπές που εξετάζουν τους φακέλους να γίνονται σε επίπεδο δήμων και όχι Περιφερειακής Ενότητας. Έτσι θα μοιράζονταν οι εργασίες των ελέγχων και θα υπήρχε μια καλύτερη εικόνα των κατά τόπους εγκαταστάσεων. Στην περιοχή της Καβάλας έχουμε το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Εκεί οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε μια ακτίνα τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων, είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν ένα έντυπο από το Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας, στο οποίο θα αναφέρεται ότι δεν μαζεύουν πτηνά για να δημιουργούν πρόβλημα στα αεροπλάνα. Αυτό το έντυπο είναι σχεδόν αδύνατον να το παραλάβεις. Επίσης στη Θάσο σχεδόν καμιά άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί λόγω των τουριστικών καταλυμάτων και των μοναστηριών που υπάρχουν στο νησί. Θα πρέπει να γίνει πιο ελαστικός ο νόμος και να μπορούν οι Επιτροπές να αποφασίζουν με βάση τα τοπικά προβλήματα που υπάρχουν».

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ένα από τα θέματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι η απόσταση που θα πρέπει να έχει η κτηνοτροφική εγκατάσταση από τον οικισμό. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο θα πρέπει η απόσταση αυτή να φτάνει τα 500 μέτρα. Αυτό δεν έχει κάποια λογική, αφού πολλά χωριά έχουν ερημώσει. Και στα χωριά που έχουν λίγους κατοίκους οι περισσότεροι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Καλό θα ήταν το Υπουργείο να ακολουθούσε το παράδειγμα της Γερμανίας, που δίνει το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν εγκαταστάσεις μέσα σε έναν οικισμό, να τις κρατήσουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Ο νέος που θα πάρει την εκτροφή από τον πατέρα του θα πρέπει να μεταφέρει την εγκατάστασή του εκτός των ορίων του οικισμού».

Διευκρινίζεται ότι οι άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν στα πλαίσια προγενέστερων νόμων από τους δήμους και τις αστυνομικές Αρχές εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον δεν αναγράφεται περιορισμένη διάρκεια ισχύος και εφόσον δεν έχει γίνει αύξηση της δυναμικότητας ή επέκταση ή μεταφορά ή αλλαγή του είδους των ζώων ή ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας.

Σύμφωνα με το νόμο, ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
α) Κατηγορία πρώτη: Πρόχειρα καταλύματα Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012).
β) Κατηγορία δεύτερη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300 τ.μ.
γ) Κατηγορία τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής.

Πηγή: agrotypos.gr


Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 14 Οκτωβρίου, 2015 11:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV