Συνάντηση με δημάρχους και ομιλία Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Νewsroom 3 Δεκεμβρίου, 2019 09:33

Συνάντηση με δημάρχους και ομιλία Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε εχθές, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τους δημάρχους του νομού ενώ μίλησε σε ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία.

«Η αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης δεν πρέπει να σχετίζεται με δραστηριότητες που έχουν πολύ χαμηλό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή διαδικασία και πολύ βεβαρυμμένο αποτύπωμα στο περιβάλλον». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στην Αλεξανδρούπολη με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης με κύριο θέμα τις εξορύξεις χρυσού και ειδικότερα «την πάγια αντίθεση της τοπικής κοινωνίας με την προοπτική εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τοπικές κοινωνίες και Τοπική Αυτοδιοίκηση “έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όσο μπορεί να υπολογίσει κανείς” και πως θα επιτευχθεί η επιβολή της βούλησης των πολλών, εφόσον δεν υπάρξουν ρήγματα στο κοινωνικό μέτωπο, “πάρα την πίεση των ισχυρών συμφερόντων στο επόμενο διάστημα”.


Αναφέρθηκε στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού που προβλέπει τις αναπτυξιακές δράσεις στις οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε δεν προβλέπεται η εξόρυξη παροτρύνοντας για την αξιοποίηση του.

“… Αξιοποιήσαμε την ομόφωνη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μην προχωρήσει η αδειοδότηση. Αυτό που έχει όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι να ακούσει κανείς τη γνήσια έκφραση των αιτημάτων και διεκδικήσεων πέρα και έξω από κομματικά πλαίσια και κριτήρια”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «σε ότι αφορά τα αιτήματα επενδυτών, κατά τη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας, τα αντιμετωπίσαμε με κύριο γνώμονα την ανάγκη οι επενδύσεις να προσανατολιστούν στην ανάπτυξη του τουρισμού, σε μία λογική έντασης γνώσεων, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και όχι σε μια δραστηριότητα που δεν θα αποφέρει παρά μονάχα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή».

“Το περιβάλλον δεν είναι μια υπόθεση θεωρητική. Αφορά τη ζωή όλων μας και πόσω δε μάλλον, περιοχών που μπορεί να έχουν και μια ιδιαίτερη προοπτική τουριστικής ανάπτυξη… Το περιβάλλον πρέπει να το φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού τόσο διότι σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας»

Επ’ αφορμή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή «αναφορικά με την παραβατική δραστηριότητα των γειτόνων μας», ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε από την Αλεξανδρούπολη, στην Τουρκία, ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με την τωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον», τόνισε.

Ζήτησε επέκταση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Τουρκία -για την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ-, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για “αδράνεια και πολιτική κατευνασμού” και ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού προκειμένου η Τουρκία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας: έχουμε ενέργειες εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ενώ δεν έχουμε καμία εξέλιξη όσον αφορά την σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας λαι προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύναμη φωνής και πυγμή, που δεν έχει, και στρατηγική. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και συμμαχίες για να αποτρέψουμε παρόμοιες ενέργειες. Το επόμενο διάστημα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής και να συζητηθούν αυτά και σταματήσει η πολιτική αδράνειας, η πολιτική του κατευνασμού των γειτόνων μας. Να επαναφέρουμε τον λόγο μας και τη δράση μας στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν πήραμε μία σειρά από θετικές αποφάσεις και από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, όπως οι κυρώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κυρώσεις που πρέπει να επεκταθούν δυστυχώς από ότι φαίνεται και όσον αφορά την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης».

Μεταναστευτικό-Προσφυγικό

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκε από πλευράς των δημάρχων στη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε πως «Το προσφυγικό, μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ήρθε για να μείνει, δεν είναι ένα συγκυριακό πρόβλημα». Χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα τις προσεγγίσεις στο θέμα της κυβέρνησης, ένα θέμα που όπως είπε «… διογκώθηκε και διευρύνθηκε τους τελευταίους 4-5 μήνες», δημιουργώντας μία κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας «απαιτείται στρατηγική, σχεδιασμός, ετοιμότητα και κυρίως απαιτείται μία πιο ορθολογική αντιμετώπιση χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς εντάσεις, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν στις τοπικές κοινωνίες».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, Μαρωνείας Σαππών, Δήμος Χαριτόπουλος, Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, καθώς και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ανοιχτή συνέλευση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία

«Έχουμε μία κυβέρνηση που στηρίζεται στην πολιτική εξαπάτηση. Μια κυβέρνηση της πολιτικής εξαπάτησης, της fake (ψεύτικης) αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης, για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Πολιτική Συμμαχία.

«Απόγειο» της fake αριστείας, χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας την είδηση, «ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, ο κ. Διαματάρης, εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, εφημερίδας στην Ομογένεια, που επί 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να δυσφημεί, να λοιδορεί και να λασπολογεί εναντίον της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει στο βιογραφικό του ότι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο πανεπιστήμιο Columbia». Γεγονός που όπως επεσήμανε διαψεύδει το εν λόγω πανεπιστήμιο. «Δεν έχει πτυχίο, δεν είναι απόφοιτος. Αυτό είναι το κράτος των αρίστων, είναι το κράτος της fake αριστείας και της πελατειακής δοσοληψίας. Είναι αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και πρέπει να το υπερβούμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως περιμένει σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη μία απάντηση για τον υφυπουργό του. «Αν τον κρατήσει μετά από αυτή την αποκάλυψη, σημαίνει ότι δεν έχουν ιερό και όσιο. Περιμένω τουλάχιστον να τον αποπέμψει από την κυβέρνησή του γι’ αυτή τη μεγάλη εξαπάτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η fake αριστεία στοιχειοθετείται, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από:

-Τη νομοθέτηση του Επιτελικού Κράτους και ειδικότερα τον διπλασιασμό των θέσεων συνεργατών βουλευτών και υπουργών, με νομοθέτηση της κατάργησης ως προαπαιτούμενου του πτυχίου για τις θέσεις αυτές, και διπλασιασμό των αμοιβών τους, τη στιγμή που όπως είπε, προεκλογικά κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις δικών του παιδιών.

-Τον «ρουσφετολογικό» διορισμό των διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με βασικό κριτήριο, όχι την αξιοκρατία, τις γνώσεις ή τα πτυχία, αλλά την «προεκλογική συναλλαγή για κάποιους ψήφους», σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε όπως σημείωσε, σε διαγωνιστική διαδικασία και συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης των βιογραφικών, επιτυγχάνοντας τον διορισμό «ικανών ανθρώπων», καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία που παρελήφθησαν ελλειμματικά έγιναν πλεονασματικά.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του περί πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η εξαπάτηση αυτή προκύπτει από τη δημιουργία ενός κλίματος προσδοκιών προεκλογικά, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι επιβαρύνσεις που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη, αντί των ελαφρύνσεων που υπόσχονταν. Οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν:
-Την απόφαση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων αντί της κατάργησης της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχαμε εμείς επιλέξει, και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

-Τις ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό, καθώς όπως είπε, γι’ αυτούς που έχουν από 20-50.000 εισόδημα θα είναι 17 ευρώ το χρόνο

– Οι επιβαρύνσεις «μόνο και μόνο από τον τρόπο που επέλεξαν δήθεν να σώσουν τη ΔΕΗ και πηγαίνουν στα τιμολόγια των πολιτών, είναι 100 ευρώ το χρόνο για τη μέση οικογένεια».

– Οι επιβαρύνσεις «που θα έρθουν για το 83% των μη μισθωτών ασφαλισμένων, θα είναι 500 ευρώ το χρόνο κατ’ ελάχιστο, διότι αλλάζουν εκ νέου το ασφαλιστικό χωρίς αυτό να τους το ζητάει κανείς»

– Οι αυξήσεις από τις κρατήσεις των διατραπεζικών συναλλαγών θα επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τη μεσαία διαστρωμάτωση.

– Η κατάργηση των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό «που είχαμε δρομολογήσει, θα επιβαρύνει κατά κύριο λόγο, αυτό που ονομάζουμε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

– Οι «στοχευμένες μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα που έρχονται με το νέο Προϋπολογισμό, έρχονται να πλήξουν τη μέση ελληνική οικογένεια».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του θεσμού της διαιτησίας και του θεσμού της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της υποχρέωσης της αιτιολόγησης των απολύσεων, που ήρθαν να νομοθετηθούν αιτήματα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, που μας τα έφερνε η Τρόικα έξω από την πόρτα του Μαξίμου διαρκώς κι εμείς αρνούμασταν, γιατί θέλουμε (κι αυτός είναι ο στόχος μας) να εκπροσωπήσουμε και να προστατεύσουμε τις δυνάμεις εργασίας, νομοθετήθηκαν εν μία νυκτί..», είπε χαρακτηριστικά.

Από την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., δεν έλλειψε η αναφορά «στις 24 ομαδικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια σπάει κλαδική σύμβαση εργασίας στον χώρο των τραπεζών», κάνοντας λόγο για «ανοχή ή και ενθάρρυνση του κ. Βρούτση και της κυβέρνησης, σε μία πολιτική όπου επαναφέρει το δίκαιο του ισχυρού – καθώς και η απόφαση αναστολής λειτουργίας νέων πανεπιστημιακών σχολών.

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.

Αναφορικά με το προσφυγικό, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ευθύνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την αύξηση των ροών, καθώς το προσφυγικό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Μίλησε ωστόσο για ανυπαρξία σχεδίου και εγκλωβισμό της κυβέρνησης στην προεκλογική της ρητορική, «που έρχεται να χαϊδέψει τα αυτιά κάποιων που πιστεύουν ότι οι λύσεις είναι εύκολες… Τα κάνανε θάλασσα», είπε και αναφέρθηκε στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην επιλογή των προσώπων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ειδική αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνοντας τα οφέλη της χώρας από αυτήν, μεταξύ των οποίων και το ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχουμε τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να επιτηρούν τον εναέριο χώρο και δεν έχουμε την Τουρκία και στα βόρεια σύνορά μας…».

Τέλος, περιγράφοντας την εξωτερική πολιτική, είπε πως στα εθνικά θέματα, ιδίως στη σχέση μας με την Τουρκία, οφείλουμε να είμαστε πιο σοβαροί…» και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν αναδεικνύει την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν προχωρά σε δημιουργία συμμαχιών, αλλά «επιλέγει την πολιτική του κατευνασμού και της αδράνειας, μια στρατηγική που θα μας φέρει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 3 Δεκεμβρίου, 2019 09:33

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV