Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Η μορφή του στο νόμισμα των 2 ευρώ, οι επετειακές εκδηλώσεις και το Μουσείο στην Ν. Βύσσα – Όσα είπε ο απόγονός του Σ. Γερουλάνος

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Φεβρουαρίου, 2023 07:36

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: Η μορφή του στο νόμισμα των 2 ευρώ, οι επετειακές εκδηλώσεις και το Μουσείο στην Ν. Βύσσα – Όσα είπε ο απόγονός του Σ. Γερουλάνος

Δύο νέες όψεις αποκτά το νόμισμα των 2 ευρώ από την Ελλάδα για το 2023. Δυο μεγάλες μορφές της χώρας, η Μαρία Κάλλας και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θα βρίσκονται πλέον χαραγμένες στα νέα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ

Και αυτό διότι το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας και 150 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσει φέτος η χώρα μας τον μεγάλο μαθηματικό, την τεράστια προσωπικότητα με καταγωγή από την Νέα Βύσσα, τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” μίλησε ο Στέφανος Γερουλάνος, απόγονος του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, καταγόμενος από την αδερφή του μεγάλου μαθηματικού Ιουλία, γιαγιά του κ. Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή το μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, στην επέτειο του θανάτου του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Βύσσας “Στέφανος Καραθεοδωρής”, παράλληλα με εκδηλώσεις όπως κοπή βασιλόπιτας αλλά και ξενάγηση στο Μουσείο Καραθεοδωρή την οποία πραγματοποίησε ο κ. Γερουλάνος, που επισκέπτεται συχνά την περιοχή και έχει αναλάβει μαζί με την κ. Παπαδάκη τον σύλλογο της οικογένειας Καραθεοδωρή και μαζί με τον Δήμο αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Βύσσας έχουν συμβάλει στη δημιουργία του μουσείου των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα.


Πως αποφασίστηκε η έκδοση του νομίσματος με την μορφή του Καραθεοδωρή

Ο κ. Γερουλάνος μεταξύ άλλων μίλησε αναλυτικά για την έκδοση του αναμνηστικού νομίσματος με τη μορφή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Όπως εξήγησε, κάθε χώρα της Ευρώπης έχει δικαίωμα ανάλογα με τον πληθυσμό της να τυπώνει νομίσματα αφιερωμένα σε προσωπικότητες ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τα οποία μπορεί ανάλογα με τις περιστάσεις να τα αλλάζει, και φυσικά η μία πλευρά παραμένει η κοινή για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι το 2023 η Ελλάδα θα έχει τα νομίσματα των 2 ευρώ τα οποία θα φέρουν το ένα τη μορφή της Μαρίας Κάλλας, αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της, και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Το νόμισμα που είναι αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή φέρει τη μορφή του προφίλ και δύο από τα θεωρήματα Καραθεοδωρή, συγκεκριμένα τα δύο βασικά που έφεραν την αλλαγή στην εξέλιξη των μαθηματικών. Η πρωτοβουλία ανήκει στην τράπεζα της Ελλάδος και στο παλιό νομισματοκοπείο που πρόκειται να κοπούν αυτά τα νομίσματα, και στη συνέχεια η χώρα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την έκδοση των νομισμάτων προς έγκρισή της. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη φτιαχτεί το πρόπλασμα του νομίσματος και βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς έγκριση “πιστεύουμε ότι ότι θα βγει μέχρι το καλοκαίρι ή μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου – που είναι η ημερομηνία της γεννήσεώς του“. Παράλληλα θα βγει και μία συλλεκτική μορφή που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ωστόσο θα πρέπει να προεγγραφεί στην τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα για το νόμισμα του Καραθεοδωρή θα τυπωθούν περίπου 750.000 κομμάτια.

Πως σχεδιάστηκε το νόμισμα – Τα θεωρήματα, τα χειρόγραφα και όσα δεν έφτασαν στην τελική μορφή του νομίσματος

Ο κ. Γερουλάνος μίλησε για την πρόταση και την επιλογή του Καραθεοδωρή για να κοσμεί το νόμισμα, το πόσο συνετέλεσε και η χαράκτρια Μαρία Αντωνάτου, και εξήγησε ότι ζήτησαν από την οικογένεια φωτογραφίες ώστε να φτιαχτεί η χάραξη της μορφής του αλλά και θεωρήματα του. Μάλιστα υπήρχε η ιδέα της οικογένειας να είναι χειρόγραφα τα θεωρήματα που θα τυπωθούν ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν χειρόγραφα του Καραθεοδωρή και τελικά μπήκαν τα αξιώματα τα οποία βρήκε η κ. Φίλη, καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πολυτεχνείο που έχει μελετήσει ιδιαίτερα την μαθηματική πλευρά του Κ. Καραθεοδωρή. Μια ακόμα ιδέα που τελικά δεν υλοποιήθηκε ήταν να υπήρχε στο νόμισμα και το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, έργο και αυτό του Καραθεοδωρή, ωστόσο θα “βάραινε” πολύ η απεικόνιση και έτσι τελικά αποφασίστηκε να υπάρχουν μόνο τα θεωρήματα, που έχουν και πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα για την Ευρώπη.

Εκδηλώσεις τιμής μέσα στο 2023 για την επέτειο των 150 ετών από την γέννηση του Κ. Καραθεοδωρή

Για την φετινή επέτειο της συμπλήρωσης των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή έχει προγραμματιστεί μία σειρά εκδηλώσεων και πολλές από αυτές τις έχει προγραμματίσει ο δήμος Ορεστιάδας κατά την περίοδο της επετείου της πόλης, στα Ορέστεια, που φέτος φέρουν ιδιαίτερο συμβολισμό με τη συμπλήρωση 100 χρόνων της Νέας Ορεστιάδας.

Στις 14 Ιουλίου μαθηματικοί, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε σχετικό συνέδριο, θα επισκεφθούν τη Νέα Βύσσα ώστε να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, σε ένα είδος προσκύνημα και θα ξεναγηθούν στο Μουσείο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης έχει προγραμματίσει εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και με αφορμή φυσικά την έκδοση του αναμνηστικού νομίσματος.

Πρωτοποριακό το Μουσείο των Καραθεοδωρή στην Ν. Βύσσα σε πανελλαδικό επίπεδο

Ο απόγονος της οικογένειας Καραθεοδωρή δεν παρέλειψε να μιλήσει με πολλή ζέση και για τη δημιουργία του Μουσείου στη Νέα Βύσσα, όπου ακόμα συνεχίζονται οι διάφορες εργασίες: “Βασικό να δώσει στα νέα παιδιά το μήνυμα ότι μπορείς να ξεκινήσεις από ένα μικρό μέρος, να καταλάβουν τα παιδιά ότι μπορείς από εκεί που είσαι – ιδίως τώρα που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι με τον υπολογιστή – ότι δεν χρειάζεται πάντα να πας στη μεγάλη πόλη για να βρεις την τύχη σου” εξήγησε χαρακτηριστικά για τον σκοπό του Μουσείου. “Αξίζει να δείτε τη τεχνολογία που υπάρχει, σήμερα είναι σαν όνειρο, αν το λέγαμε στους προγόνους μας ότι θα σας έχουμε και θα μιλάτε στα παιδιά και θα σας κάνουν ερωτήσεις και θα απαντάτε σε αυτές 75 χρόνια μετά το θάνατό σας… είναι αδιανόητο! Ή να είσαι στον τοίχο και να θέλεις να του δώσεις στο χέρι και να βλέπεις ότι είναι άυλο αλλά ενώ ο ίδιος σου απαντάει, και σου λέει πώς μέτρησε τις καμπύλες του Παρθενώνα, πώς μέτρησε τους κίονες… Είναι εντυπωσιακό τι κάνει η σημερινή τεχνολογία” περιέγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος αναφέροντας πως τα όσα παρουσιάζει το Μουσείο είναι πρωτοποριακά όχι απλά για μία μικρή περιοχή ακριτική αλλά για όλη την Ελλάδα.

Κλείνοντας ο κ. Γερουλάνος δεν παρέλειψε να μιλήσει για όλες τις εντυπωσιακές προσωπικότητες της οικογένειας Καραθεοδωρή και την τεράστια συμβολή τους στην ιστορία της χώρας μας αλλά και την θυσία πολλών από τα μέλη της.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 6 Φεβρουαρίου, 2023 07:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV