Οι μοναχικές παρελάσεις των ακριτών

Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 29 Οκτωβρίου, 2015 15:00

Οι μοναχικές παρελάσεις των ακριτών

Σήμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά τα νέα παιδιά που ζουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της έστειλαν οι λίγοι μαθητές των σχολείων στην Ερεικούσσα, στα Δίκαια Eβρου και στο Καστελόριζο, οι οποίοι γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

assets_LARGE_t_420_54591692_type12713


Η δυτικότερη γωνιά της Ελλάδας είναι οι Οθωνοί, το μεγαλύτερο από τα τρία Διαπόντια νησιά που βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Στους Οθωνούς, ωστόσο, το σχολείο δεν λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια επειδή δεν υπάρχουν παιδιά στο νησί.

Στην Ερεικούσσα, που βρίσκεται λίγο ανατολικότερα, το δημοτικό σχολείο λειτουργεί με τρία παιδιά που γιόρτασαν μαζί με τη δασκάλα τους την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Με τρία παιδιά δεν μπορείς να κάνεις παρέλαση, αλλά οι μαθητές μεταφέρουν ένα στεφάνι στην εκκλησία και μετά το καταθέτουν στο ηρώο», λέει η δασκάλα τους Διονυσία Δασούλα.

Οι γιορτές που γίνονται για να τιμηθεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, σημειώνει η κ. Δασούλα, «αποτελούν μήνυμα από μόνες τους γιατί οι γονείς, που προσπαθούν να κρατηθούν στο νησί με νύχια και με δόντια, γνωρίζουν ότι για τα παιδιά τους όλα αυτά έχουν ένα τέλος. Μόλις αποφοιτήσουν από το δημοτικό θα πρέπει να φύγουν από την Ερεικούσσα και να πάνε στην Κέρκυρα ή σε κάποιο άλλο μέρος για να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Το πιο βόρειο κατοικημένο σημείο της Ελλάδας είναι το χωριό Ορμένιο στον Νομό Εβρου. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και το δημοτικό σχολείο του έχει κλείσει εδώ και λίγα χρόνια. Οι παρελάσεις γίνονται στα Δίκαια, που βρίσκονται λίγο νοτιότερα.

gym-lyk_dikaion

Ο καθηγητής Μαθηματικών του λυκείου Ευθύμιος Φερεντίνος λέει στο «Εθνος» ότι «στα Δίκαια έρχονται σχολείο παιδιά από 18 χωριά της ευρύτερης περιοχής. Με την παρέλαση θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε και εμείς εδώ και δεν θέλουμε να μας ξεχνούν», λέει και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό μήνυμα που αφορά την επιβίωση της σχολικής μονάδας των Δικαίων.

Οι λόγοι
«Το σχολείο πρέπει να παραμείνει όρθιο ακόμα και για συμβολικούς λόγους. Είμαστε το πιο βόρειο σχολείο της χώρας και το επόμενο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Ορεστιάδα. Αναγνωρίζω ότι από παιδαγωγικής άποψης ίσως είναι λογική η συγχώνευση με κάποιο άλλο σχολείο, αλλά ο συμβολισμός είναι ισχυρότερος», τονίζει.

assets_LARGE_t_420_54591694_type12128

Στην παρέλαση στο ακριτικό Καστελόριζο, το ανατολικό άκρο της Ελλάδας, έλαβαν μέρος οι περισσότεροι από τους 20 μαθητές γυμνασίου και λυκείου και τα 18 παιδιά του δημοτικού που ζουν στο νησί. Η διευθύντρια του γυμνασίου και του λυκείου Μπέττυ Μούζακ λέει ότι από την άποψη της εκπαίδευσης το Καστελόριζο μπορεί να θεωρηθεί και τυχερό σε σχέση με άλλα μικρά ακριτικά νησιά, αφού «τουλάχιστον το δημοτικό είναι τριθέσιο».

Το μόνο γεωγραφικό άκρο της Ελλάδας στο οποίο οι μαθητές δεν γιόρτασαν με εκδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου ήταν η Γαύδος. «Στο σχολείο έχουμε μόνο τρία παιδάκια. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια εκδήλωση για την εθνική γιορτή», λέει η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου.

Πηγή: Ethnos.gr


Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου 29 Οκτωβρίου, 2015 15:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV