Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης: Η νόσος θερίζει στους ανεμβολίαστους

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Σεπτεμβρίου, 2021 19:48

Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης: Η νόσος θερίζει στους ανεμβολίαστους

Στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο μίλησε το πρωί της Πέμπτης 9/9 ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), κ. Βασίλης Παπαϊωάννου.

Ο Αν. Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Υπολογιστικής Ιατρικής του ΔΠΘ προέτρεψε να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη, καθώς το εμβόλιο είναι αυτή τη στιγμή το μόνο όπλο στη μάχη κατά του ιού.


Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που μετέφερε στον αέρα της εκπομπής ο κ. Παπαϊωάννου, το γεγονός ότι το 95% των ασθενών αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ της Αλεξανδρούπολης είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, έχει ήδη καλυφθεί το 60-70% των κλινών της ΜΕΘ, που μεταφράζεται σε 9-12 άτομα διασωληνωμένα, αφού το σύνολο των κλινών είναι 15. Εξ αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία (95%) είναι άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας ανεμβολίαστα, ενώ οι εμβολιασμένοι ασθενείς (5%) που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι άτομα πολύ προχωρημένης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

“Τα πράγματα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα”

Αυτό επεσήμανε ο Διευθυντής της ΜΕΘ, ωστόσο διευκρίνισε πως “δεν έχουμε φτάσει σε νούμερα και καταστάσεις του προηγούμενου χειμώνα, φαίνεται κάπως να σταθεροποιούνται, αλλά είμαστε σε ένα 60-70% της δυναμικής μας, αν σκεφτείτε ότι ήμασταν στο 100% πέρσι το χειμώνα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 κλίνες, οι 9 έως 12 είναι καλυμμένες. Εκεί κυμαίνονται τα περιστατικά μας μέχρι στιγμής”.

Λυπάμαι που ο κόσμος εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες”

Αδύναμος να κατανοήσει τις αμφιβολίες του κόσμου εμφανίστηκε ο Καθηγητής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι πως ο κόσμος, παρά τις οποιεσδήποτε προσωπικές του πεποιθήσεις, όταν βλέπει ότι η νόσος θερίζει στους ανεμβολίαστους, εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες”. Και εξήγησε σχετικά: “Οι εμβολιασμένοι που υπάρχουν και σε εμάς και διεθνώς είναι ένα μικρό ποσοστό και όσοι θα νοσήσουν βαριά είναι κυρίως ηλικιωμένα άτομα άνω των 70 με πολλά συνοδά νοσήματα. Ανεμβολίαστους όμως έχουμε και νέους μέχρι 40 ετών, χωρίς συνοδά νοσήματα, με πολύ βαριά κλινική εικόνα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη θεραπεία, ο εμβολιασμός είναι εκ των ων ουκ άνευ”.

Επίσης εξήγησε πώς δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα τα εμβόλια, πώς έχουν δοκιμαστεί, τι απειροελάχιστες επιπλοκές έχουν και άλλα σχετικά, λύνοντας πολλές απορίες σε όσους ακόμη αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους.

Πολύ μεγάλη θνητότητα διεθνώς με τη μετάλλαξη Δ

“Η κλινική εικόνα της νόσου αλλάζει”, εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου. “Τώρα με τη μετάλλαξη Δ οι ασθενείς έχουν πολύ πιο βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Και είναι πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Αλλάζει το μοντέλο για το ποια όργανα προσβάλλονται κυρίως και πώς εξελίσσεται η νόσος. Το θέμα είναι να προλάβει ο ασθενής πριν φτάσει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Γιατί από κει κι έπειτα μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλη θνητότητα διεθνώς.

Και μην ξεχνάμε ότι τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δ δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα που είχαν στη μετάλλαξη Α. Παρόλα αυτά όμως ένα ποσοστό πάνω από 60% είναι καλυμμένοι ότι δεν θα νοσήσουν”.

Εμβολιασμένοι όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη ΜΕΘ – Χρόνιο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού

Σε σχέση με τις αναστολές εργασίας που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτέμβρη στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ο Διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΓΝΑ ανέφερε πως “περίπου 50 νοσηλευτές στο σύνολο του νοσοκομείου έχουν βγει σε αναστολή, δεν μιλάμε για το διοικητικό προσωπικό. Υπάρχουν λίγοι γιατροί. Από το προσωπικό της ΜΕΘ δεν υπάρχει γιατρός που να έχει βγει σε αναστολή. Είναι όλοι εμβολιασμένοι. Και οι νοσηλευτές επίσης.

Γενικά όμως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Εμείς στην Αλεξανδρούπολη έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή για να αναπτύξουμε περισσότερες κλίνες στη ΜΕΘ θα χρειαστούμε περισσότερο προσωπικό. Έχουμε και το πανελλήνιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων”.

Σύνδεση ΠΓΝΑ – ΑΧΕΠΑ: Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα

Με την ευκαιρία της συνέντευξη στο Ράδιο Έβρος, ο Αν. Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Υπολογιστικής Ιατρικής του ΔΠΘ και Διευθυντής της ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ κ. Βασίλης Παπαϊωάννου γνωστοποίησε ένα εν εξελίξει Ερευνητικό Πρόγραμμα που έχει σκοπό την ηλεκτρονική σύνδεση ΠΓΝΑ και ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη) για να υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση. “Έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα”, είπε ο κ. Παπαϊωάννου “προκειμένου να βλέπουν από το ΑΧΕΠΑ τους ασθενείς μας, να βλέπουμε εμείς τους ασθενείς τους, να συζητάμε τα περιστατικά, να κάνουμε και εκπαίδευση και πρόκειται για μία διαδικασία που αποτελεί πλούτο, τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά”. Όπως εξήγησε, σκοπός του Ερευνητικού αυτού Προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να συνδεθούν ηλεκτρονικά κάποια στιγμή με τέτοιες τεχνολογίες τηλεϊατρικής τα μεγάλα νοσοκομεία με τα μικρά όμορα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται οι ασθενείς εξ αποστάσεως εφόσον υπάρχει γιατρός στη ΜΕΘ.

Στην ερώτηση γιατί δεν έχει συμβεί αυτό ακόμα αφού πρόκειται για ένα σωτήριο πρόγραμμα για τους ασθενείς σε νοσοκομεία που δεν έχουν ΜΕΘ ή κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, απάντησε πως “υπάρχει η τεχνολογία αλλά είναι θέμα εκπαίδευσης προσωπικού, κινήτρων, πολιτικής βούλησης και πρέπει κάποιος να το πάρει σοβαρά το θέμα για να το τρέξει”…

Καλά τα χειροκροτήματα αλλά δεν φτάνουν – Είναι κουρασμένο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

“Ασχέτως covid υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό καταπόνησης ψυχής λόγω των συνθηκών εργασίας”, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας εμφατικά όμως πως “τώρα με την πανδημία το πρόβλημα έχει ξεφύγει. Τώρα το προσωπικό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να νιώθει ότι η διοίκηση και η κοινωνία είναι μαζί του, αλλά αυτό δεν φτάνει. Χρειάζονται πολλά κίνητρα προκειμένου να αυξήσεις το προσωπικό στις ΜΕΘ. Το θέμα είναι ότι είναι κουρασμένο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Υπήρξαν και αναστολές αδειών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζαμε ότι δεν θα ήταν τόσο αιφνίδια η έναρξη των διασωληνώσεων στη ΜΕΘ αυτή την περίοδο. Έχω την αίσθηση ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα με το άνοιγμα των σχολείων, πέφτει η θερμοκρασία, θα κλειστούμε λίγο μέσα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο αυτό”.

Ακούστε όλη την ενδιαφέρουσα συζήτηση >>ΕΔΩ<<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 9 Σεπτεμβρίου, 2021 19:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV