Θ. Μαλτεπιώτης: Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια – Να έρθουν Ουκρανοί εδώ, αλλά να υπάρξει και μέριμνα για το μέλλον

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Μαρτίου, 2022 22:42

Θ. Μαλτεπιώτης: Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια – Να έρθουν Ουκρανοί εδώ, αλλά να υπάρξει και μέριμνα για το μέλλον

Πρόσκληση σε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την εμπόλεμη ζώνη, απευθύνουν αγρότες από το Τυχερό Έβρου“, διαβάσαμε σε δημοσιεύματα, συγκεκριμένα διότι “υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση από την κοινωνία μας να βοηθήσουμε τον κόσμο της Ουκρανίας, είτε είναι Έλληνες ομογενείς, είτε Ουκρανοί πολίτες και μπορούμε να προσφέρουμε και δουλειά σε όσους τη χρειάζονται“. Είναι όμως έτσι;

Συζητήσαμε για το θέμα με τον κ. Θανάση Μαλτεπιώτη, αντιπρόεδρο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (Α.Ε.Σ.) Θράκης, ο οποίος ανέδειξε το θέμα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Καλεσμένος το πρωί της Τετάρτης (2/3) στο Ράδιο Έβρος, στην εκπομπή Εβροσκόπιο, στην αρχική ερώτηση αν έχουν πρόταση-πρόσκληση στους Ουκρανούς πολίτες να έρθουν στην περιοχή μας, ο κ. Μαλτεπιώτης σχολίασε: “Όχι, εμείς είμαστε σε επικοινωνία από πέρσι, σε συνεργασία με τα προξενεία της Οδησσού, της Μαριούπολης και την πρεσβεία του Κιέβου, φέραμε 30-35 άτομα σε πρώτη φάση, γιατί πάντα ξεκινάς με λίγο πληθυσμό, για να δεις και τι είναι και πώς ανταποκρίνονται στη δουλειά. Εμείς τους φέραμε για δουλειά πέρσι. Δουλέψανε εδώ κανονικά, με τις νόμιμες διαδικασίες. Ήταν Ουκρανοί, όχι Έλληνες ομογενείς, σίγουρα θέλαμε να ρθουν ομογενείς, δεν ήρθε πέρσι κανένας, γιατί πιθανόν ήθελαν να δουν πώς θα πάει αυτή η κατάσταση, και ήρθαν κάποιοι που είχαν περισσότερη ανάγκη για εργασία“.


Η Β. Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 40.000 άτομα ετησίως για αγροτικές εργασίες

Όπως, λοιπόν, έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα εξ αιτίας του πολέμου, αλλά ήδη για τις αγροτικές εργασίες υπάρχει χρόνιο πρόβλημα που δημιουργεί την ανάγκη εργατικού προσωπικού στην περιοχή. Κάποιοι “κοιτάν να πάρουν Αλβανούς, μαύρους απ’ τα ΚΥΤ, αλλά εμείς θέλουμε να έχουμε σχεδόν την ίδια κουλτούρα. Ο καθένας δεν έχει την παιδεία…”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλτεπιώτης – “Εμείς πληρώνουμε, εμείς διαλέγουμε“, τόνισε. Εξήγησε πως είχε ήδη προ καιρού προγραμματιστεί ταξίδι στην Ουκρανία γι’ αυτό το διάστημα – 28/2 με 5/3 – καθώς ήδη είχαν διαπραγματευτεί σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελληνικής Ομογένειας στη Μαριούπολη για το ποιοι θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για αγροτικές εργασίες. Ο πόλεμος, όμως, άλλαξε τελικά τα σχέδια και τον προγραμματισμό, το ταξίδι ακυρώθηκε και παρότι “γινόταν συντονισμένα και θεσμικά η προσπάθεια αυτή, όχι πρόχειρα“, όπως είπε ο κ. Μαλτεπιώτης, “αυτή τη στιγμή είμαστε πάλι σε επικοινωνία γιατί η χώρα μας έχει θέμα με εργατικά χέρια. Η Β. Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 40.000 άτομα ετησίως“.

Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν εργάζονται Έλληνες, κάτοικοι της περιοχής, για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, ο κ. Μαλτεπιώτης περιέγραψε αρχικά την κατάσταση που επικρατούσε με πολίτες της Βουλγαρίας μέχρι πριν χρόνια, όμως πλέον “επιλέγουν να πάνε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία γιατί έχουν μεγαλύτερα μεροκάματα εκεί“. Γι΄αυτό, όπως είπε, φέτος ξεκίνησαν συνεργασίες με Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, όμως τώρα έχουν κι εκείνοι το δικαίωμα να παν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν. Έτσι, σχετικά με την έλλειψη εργατικού προσωπικού, “μάλλον οι Έλληνες έχουν δουλειά αλλού“, είπε, υποστηρίζοντας πως “δεν είναι το θέμα μας αυτό. Ο καθένας ό,τι θέλει κάνει. Το θέμα μας δεν είναι γιατί δεν έρχονται οι Έλληνες, το θέμα μας είναι να μη μείνουμε χωρίς εργάτες“. Ερωτώμενος αν είναι καθαρά θέμα αμοιβών, υποστήριξε πως “ο Έλληνας απλώς επιλέγει πιο καλή δουλειά“…

Μπορούν να φιλοξενηθούν σε σχολεία άδεια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια

Σχετικά με την πρόταση να έρθουν, τελικά, πρόσφυγες από την Ουκρανία στην περιοχή, ο κ. Μαλτεπιώτης επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Πυρηνόκαρπων και την ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ) που εκπροσωπεί όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, παράλληλα σε επικοινωνία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει ένας συντονισμός ώστε από σήμερα και έπειτα “να αρχίσει να αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα το πώς θα ρθουν οι πρόσφυγες” και “όποιοι άνθρωποι απ’ αυτούς έρθουν εδώ και έχουν διάθεση για δουλειά, αλλά και μετά, να βοηθήσει η πολιτεία σε κάθε περιοχή να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα μας“. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ο κ. Μαλτεπιώτης υποστήριξε πως έχουν ήδη έλθει σε επαφή με το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδη – υπό την ιδιότητά του και ως Προέδρου της ΠΕΔ-ΑΜΘ, με τους βουλευτές του νομού, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και ιδιώτες που έχουν ανάγκη για προσωπικό και είναι όλοι θετικά προσκείμενοι στο να αναπτυχθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί η προσέλευση 1000-1500 ατόμων που θα μπορέσουν να εργαστούν στην περιοχή. “Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμα“, τόνισε, όμως “πρακτικά μπορεί να συμβεί αυτό, αφού υπάρχουν σχολεία άδεια, ξενοδοχεία που μπορούν να εκμεταλλευτούν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν προτάσεις για να φιλοξενηθούν“. Παράλληλα, για το θέμα επίκειται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, αλλά και το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, όπως υποστήριξε ο κ. Μαλτεπιώτης.

Θέλουμε εργάτες, αλλά κατ’αρχήν θέλουμε εδώ τους ομογενείς μας

Να μην ξεχάσω το πιο βασικό“, συνέχισε: “Είμαστε μια ευαίσθητη περιοχή, αυτοί οι άνθρωποι είναι ομογενείς, αλλά και οι Ουκρανοί μπορούν σε δεύτερη φάση ή παράλληλα, να εγκατασταθούν εδώ μόνιμα, να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης, και της περιοχής που τους στηρίζει και τους δίνει δουλειά, αλλά και για τους ίδιους. Χριστιανοί Ορθόδοξοι είμαστε“, τόνισε, δίνοντας και τη διάσταση αυτή στο ζήτημα επισημαίνοντας πως “μπορεί να φαίνεται λίγο ακραίο, αλλά εγώ το λέω“… Εξέφρασε άλλωστε εξ αρχής την άποψη πως επιθυμεί άτομα που να συμφωνούν στην κουλτούρα, στην ερώτηση δε αν θα μπορούσε επίσης να εργαστεί ένας άθεος, ένας άθρησκος, ένας μουσουλμάνος “όχι ότι δεν θα μπορούσε να εργαστεί, αλλά… καταλαβαίνετε – Κατ’ αρχήν θέλουμε εδώ τους ομογενείς μας“, υπογράμμισε.

Εν κατακλείδι, καθώς οι αγροτικές εργασίες για τις οποίες απαιτούνται εργατικά χέρια, ξεκινούν στις 30 Μαρτίου, ο κ. Μαλτεπιώτης υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο χρόνου για να μπορεί να γίνει αυτό που προτείνουν. Βέβαια, “αυτό έχει να κάνει με το πώς θα πάει ο πόλεμος εκεί. Δεν είναι εύκολο να φύγουν οι άνθρωποι από κει, θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα“, είπε. Πάντως, “η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρωτοστατήσει“, κατέληξε, επισημαίνοντας πως “το θέμα δεν είναι μόνο να φέρεις τους ανθρώπους εδώ όπως παλιά φέραμε τους Ελληνοπόντιους εδώ και μετά από ένα διάστημα δεν είχαν δουλειά. Εντάξει, να τους φιλοξενήσεις ένα μήνα, δύο, αλλά πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για το μέλλον“. Τέλος, επανέλαβε πως “εμείς το είχαμε ξεκινήσει αυτό από πέρσι, αλλά τώρα ένεκα ο πόλεμος, πιστεύω είναι – αν μπορώ να πω τη λέξη – μια ευκαιρία για να βοηθήσουμε περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί στην ουσία, όταν εμείς πήγαμε να πάρουμε εργάτες από κει (σ.σ. πέρσι) μπορούσαμε να πάρουμε εργάτες από μια οποιαδήποτε χώρα, όμως επιλέξαμε τη χώρα αυτή, γιατί έχει ομογενείς Έλληνες, Θρακιώτες κ.λπ“.

Ακούστε αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Μαρτίου, 2022 22:42

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV