Λήψη μέτρων και στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 30 Αυγούστου, 2018 15:32

Λήψη μέτρων και στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές

Ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιφέρει το μείζον πρόβλημα των καταστροφών στις βαμβακοκαλλιέργειες από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στον νομό Έβρου ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, για την αποστολή κλιμακίου στον Έβρο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση από τις καταστροφικές επιπτώσεις του “πράσινου σκουληκιού”, που φέτος απειλεί να χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές του νομού, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς.

“Ζητούμε από το υπουργείο, να μεριμνήσει ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όλοι οι πληγέντες αγρότες του Έβρου, ανεξάρτητα του πλαφόν της ποσότητας βαμβακιού  που θα παραδοθεί”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.


Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, στην επιστολή του προς τον Υπουργό, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου  η  δυναμικότερη και σημαντικότερη καλλιέργεια είναι το βαμβάκι. Τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί επένδυσαν και στηρίζονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, με τις βαμβακοφυτείες σε όλο το νομό, να ανέρχονται σε 346.000 στρέμματα περίπου.

Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών  που επικράτησαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρουσιάστηκε έξαρση στην εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού. Συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουλίου, στο δίκτυο φερομονικών παγίδων  που είναι εγκατεστημένες για την παρακολούθηση των πληθυσμών του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στο βαμβάκι, διαπιστώθηκε έξαρση κυρίως στις όψιμες βαμβακοφυτείες της περιοχής. Άμεσα  από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου εκδόθηκε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για ψεκασμούς στις βαμβακοφυτείες. Από τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, διαπιστώθηκε ότι οι προσβολές των καρυδιών αγγίζουν το 70%, κυρίως στις όψιμες βαμβακοφυτείες καθώς και αύξηση του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού. Οι ζημιές που θα υποστούν οι καλλιεργητές είναι τεράστιες  και ανυπολόγιστες καθώς  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών η μείωση της αναμενόμενης παραγωγής  θα αγγίξει και το 90%.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε τη συνδρομή του Υπουργείου, να στηρίξει τους βαμβακοκαλλιεργητές του Έβρου με την έγκαιρη ενεργοποίηση του μηχανισμού των ΠΣΕΑ καθώς και  ειδική μέριμνα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου οι αγρότες των πληγεισών περιοχών  να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ανεξάρτητα του πλαφόν της ποσότητας βαμβακιού  που θα παραδοθεί. Καλούμε ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου στο Νομό Έβρου για την άμεση εκτίμηση της κατάστασης.

Αναμένουμε  θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου οι συνέπειες για τους αγρότες  μας θα είναι καταστροφικές».

Και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά απευθύνθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταθέτοντας ερώτηση για το ζήτημα των καταστροφών από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου.

Η έξαρση του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες στον νομό και κυρίως στον Βόρειο Έβρο, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην φετινή παραγωγή  και για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή, όπως δηλώνει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, ώστε να βρεθούν λύσεις, αφενός, για τη μείωση του πλαφόν για τη φετινή χρονιά, και αφετέρου, για την εξεύρεση κονδυλίων για την αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Στις 28 Αυγούστου κατέθεσε στη Βουλή και αντίστοιχη ερώτηση, θέτοντας καίρια ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες για να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, με την ερώτηση αυτή η κα. Γκαρά αιτείται:

– Την μείωση του πλαφόν για τη φετινή ειδική ενίσχυση βάμβακος για την περιοχή του Έβρου, για να μη χαθούν πολύτιμα χρήματα από την οικονομία του νομού.

– Την εξεύρεση  έκτακτων κονδυλίων για την αποζημίωση των  παραγωγών από τις ζημιές και τις ασθένειες, που δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

– Την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα και να συνδράμει ουσιαστικά τόσο με οικονομική στήριξη, όσο και με την αναθεώρηση των παρόντων ενισχύσεων, ώστε να υπάρξει στοχευμένος προγραμματισμός (καλλιεργητικά μέτρα, φυτοπροστασία κ.λ.π)

Για ακόμη μία φορά,  όπως σημειώνει η Νατάσα Γκαρά, «η στήριξη του αγροτικού κόσμου αποτελεί για εμάς κύρια προτεραιότητα, καθώς τα ζητήματα που εμφανίζονται είναι, δυστυχώς, αρκετά συχνά και έντονα και οφείλουμε να κινούμαστε συλλογικά και στοχευμένα προς την επίλυσή τους. »

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στην βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή του Έβρου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σημειωθεί στην περιοχή του νομού Έβρου έξαρση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες στην παραγωγή. Η καταστροφές που σημειώνονται στα φυτά, κυρίως στην περιοχή του Βορείου Έβρου, είναι ολοκληρωτικές και προκαλούν μαζική αντίδραση από τους παραγωγούς, καθώς βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την ειδική  ενίσχυση βάμβακος, εφόσον δε πρόκειται να συγκεντρώσουν την απαραίτητη ποσότητα και να καλύψουν το πλαφόν της παραγωγής.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή του νομού μας έρχονται να προστεθούν στην ήδη προβληματική καλλιεργητική περίοδο, λόγω της ανομβρίας που έχει καταγραφεί στην περιοχή και για τον λόγο αυτό υπάρχει σοβαρή ανάγκη για την λήψη μέτρων, ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Είναι γνωστό, πως ούτε η καταστροφή από το πράσινο σκουλήκι αλλά ούτε και η ζημίες από την ανομβρία δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ωστόσο υπογραμμίζουμε την ανάγκη για εξεύρεση κονδυλίων για την άμεση αποζημίωση των γεωργών αλλά και την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις για να μειωθεί το πλαφόν για την ενίσχυση βάμβακος του 2018.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, πως και στο παρελθόν έχει προβλεφθεί η μείωση στο πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις νομών που αποδεδειγμένα και με βάση σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ (την οποία έκανε δεκτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ) υπέστησαν ζημία από ασθένειες (π.χ. πράσινο σκουλήκι).

Εκτός αυτού, οι έλεγχοι, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ορεστιάδας επιβεβαιώνουν την έκταση της καταστροφής στην παραγωγή αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα, πως στην εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού συντελούν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες παγκοσμίως και συγκεκριμένα η επίδραση της κλιματικής μεταβολής στη γεωργία και στην αγροτική ανάπτυξη, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο οφείλουμε να μελετήσουμε διεξοδικά, ώστε να αξιοποιηθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία στοχεύουν ακριβώς στην αντιμετώπιση παρόμοιων παρασιτικών ασθενειών.

Επειδή η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών αποτελεί βασική μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,

Επειδή η περιοχή του νομού Έβρου είναι κυρίως αγροτική και οφείλουμε να λάβουμε μέτρα ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη νέα καλλιεργητική περίοδο,

Επειδή βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να αντιμετωπίσουμε  και να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική ανάπτυξη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να μειωθεί το πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, δεδομένης της ολικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους;

  2. Ποια διαδικασία αποζημίωσης προτίθεται να ενεργοποιήσει ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί από της ζημιές και τις ασθένειες, που δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ;

  3. Υπάρχει σχεδιασμός και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων αλλά και αναθεώρηση των ήδη εφαρμοσμένων ενισχύσεων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας;

Ακόμη για το θέμα κατέθεσε επερώτηση στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο ο Περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Τρέλλης:

Θέμα: Καταστροφές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στα βαμβακοχώραφα του Έβρου. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απόγνωση των αγροτών μας,   καθώς βλέπουν τις μεγάλες καταστροφές,  που προκαλεί. Όλα δείχνουν ότι οι απώλειες στην παραγωγή θα είναι μεγάλες, ενώ το κόστος με τους επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς ανεβαίνει.

Έτσι κι αλλιώς οι μικρομεσαίοι αγρότες  εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ,  που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις,  βρίσκονται στα πολύ δύσκολη κατάσταση,  με νύχια και δόντια προσπαθούν να παραμείνουν στα χωράφια τους .   Εκτός από τις αυξημένες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν με το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας, τις εξευτελιστικές τιμές, τα διάφορα χαράτσια του ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τη φοροληστεία του ΕΦΚΑ, αντιμετωπίζουν απροστάτευτοι δύσκολα καιρικά φαινόμενα (πχ ανομβρία) και καταστροφές από διαφόρους  νόσους.

Αποτέλεσμα και του αντιαγροτικού κανονισμού του ΕΛΓΑ,  που διαμόρφωσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Ν.Δ,  του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  που δεν διασφαλίζει  την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Οι αγρότες να απαιτήσουν,  τώρα που προετοιμάζεται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,  να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκής κρατική χρηματοδότηση,  που  θα ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο των αγροτών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί  ώστε:

  • Να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές.

  • Να αποζημιωθούν οι αγρότες, δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών.

  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση στον ΕΛΓΑ.

  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε και παρέμβαση από το ΑΚΚΕΛ μέσω επιστολής στο ΥπΑΑΤ για το ίδιο ζήτημα (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 30 Αυγούστου, 2018 15:32

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV