Αντίθετοι στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί και στον Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Ιουλίου, 2019 17:31

Αντίθετοι στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί και στον Έβρο

Συζητήθηκε εχθές, Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η εκδίκαση του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.  για ένταξη στις προβλέψεις του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτό το πρόγραμμα δηλώνουν “κάθετα αντίθετοι” οι τευτλοπαραγωγοί, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Πρόδρομος Προϊκάκης, γενικός γραμματέας του συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Ν. Έβρου.

Πρόδρομος Προϊκάκης

Πρόδρομος Προϊκάκης, γενικός γραμματέας του συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Ν. Έβρου

Πέρα από τους τευτλοπαραγωγούς κατά του προγράμματος εξυγίανσης τάχθηκαν πιστωτές της ΕΒΖ όπως και η πλευρά του επίδοξου και επικρατέστερου επενδυτή Lukas Fecker. Και οι δυο πλευρές, από την μία οι εκπρόσωποι της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς που ζητούν το σχέδιο εξυγίανσης και από την άλλη εκπρόσωποι των πιστωτών, Fecker και τευτλοπαραγωγοί – εφτά συνολικά αρνητικές εισηγήσεις – βρέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια της εκδίκασης αναλύθηκε το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο προβλέπει το “σπάσιμο” της εταιρίας σε τρεις εταιρίες με σκοπό την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας ώστε να λάβει η τράπεζα ένα μέρος από τα οφειλόμενα και την εξυγίανση του εργοστασίου στο Πλατύ μετά από τρία χρόνια (δηλαδή θα παύσει η λειτουργία του εργοστασίου και η τευτλοκαλλιέργεια για αυτό το διάστημα, το εργοστάσιο θα εκσυγχρονιστεί και θα επαναλειτουργήσει). “Αυτά πρέπει να τα πιστεύει μόνο κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Οτιδήποτε κλείσει δεν πρόκειται να ξαναανοίξει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προϊκάκης εξηγώντας τους λόγους που αντιδρούν σε αυτήν την προοπτική και τονίζοντας πως σε αυτό το σενάριο δεν πρόκειται οι καλλιεργητές να ξαναεπιστρέψουν στην τευτλοκαλλιέργεια. “Η εξυγίανση πρέπει να γίνει με εργοστάσια ανοιχτά” ανέφερε.


Άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την παραγωγή του 2019 καθώς πολλοί τευτλοπαραγωγοί εμπιστεύτηκαν τα λεγόμενα της προηγούμενης κυβέρνησης πως ο επίδοξος επενδυτής Lukas Fecker θα αναλάβει την ΕΒΖ και προχώρησαν στην νέα παραγωγή – και μάλιστα με τευτλόσπορο ο οποίος τους δόθηκε από την εταιρία του κ. Fecker, όπως ανέφερε ο κ. Προϊκάκης λέγοντας παράλληλα πως κατά την διάρκεια της εκδίκασης η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε τον κ. Fecker αναξιόπιστο ως επίδοξο επενδυτή.

Από πλευράς πάντως ΕΒΖ δεν υπάρχουν χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς καθώς εξοφλήθηκαν στις 5/7 ό,τι αφορούσε παλιές οφειλές, τόσο τα ασυγκόμιστα του Έβρου όσο και κάποια από την περσινή χρονιά οπότε η μόνη εκκρεμότητα που μένει και αναζητεί λύση είναι το θέμα της απορρόφησης παραγωγής του 2019, η οποία αγγίζει τα 15.000 με 16.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 3.500 περίπου είναι των παραγωγών του Έβρου.

Το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και ευρύτερα της τευτλοκαλλιέργειας στην χώρα μας πλέον θα κριθεί μέσω της δικαστικής απόφασης η οποία αναμένεται μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 23 Ιουλίου, 2019 17:31

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV