Εκθεσιακό Κέντρο Θράκης: Χώρος πολιτισμού που δημιουργήθηκε από εθελοντές “δίνει ζωή” στο Κουφόβουνο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Σεπτεμβρίου, 2022 08:40

Εκθεσιακό Κέντρο Θράκης: Χώρος πολιτισμού που δημιουργήθηκε από εθελοντές “δίνει ζωή” στο Κουφόβουνο

Ένας νέος χώρος πολιτισμού έχει πλέον και επίσημα – μετά και τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο – προστεθεί στην περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου: το Εκθεσιακό Κέντρο Θράκης, που εδρεύει στο Κουφόβουνο.

Ο νέος αυτός χώρος πολιτισμού παρουσιάζει κάποια πολύ αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά: εδρεύει σε χωριό προσφέροντας του “πνοή ζωής”, κόντρα στην εγκατάλειψη που γνωρίζουν αυτές τις μέρες τα χωριά του Έβρου, αξιοποιεί ένα κτήριο εγκαταλελειμμένο και παρατημένο για χρόνια, μεταμορφώνοντάς το σε κέντρο αναφοράς της περιοχής και αποτελεί αποτέλεσμα δουλειάς κυρίως εθελοντικής: από την επιδιόρθωση του κτηρίου μέχρι και την λειτουργία του όλα έγιναν και γίνονται από εθελοντική εργασία ανθρώπων με μεράκι.

Το Εκθεσιακό Κέντρο στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ένα κτήριο το οποίο, πριν το αναλάβει ο Σύλλογος Διδυμοτείχου “Το Κάστρο”, που είχε την ιδέα και πρωτοβουλία για την δημιουργία του, τα μέλη, οι εθελοντές και οι κάτοικοι, παρουσίαζε μια εικόνα εγκατάλειψης. Μάλιστα φωτογραφίες από την “μεταμόρφωση” του κτηρίου και την προετοιμασία από τους εθελοντές υπάρχουν μέσα στο Εκθεσιακό Κέντρο. Η προετοιμασία του κτηρίου κράτησε για δυόμισι χρόνια, κατά την διάρκεια της πανδημίας, με προσωπική εργασία “δεν βάλαμε ούτε ένα μάστορα” όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλίδης και βοήθησαν εθελοντές, κάτοικοι, μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του χωριού και ο Δήμος Διδυμοτείχου, που παραχώρησε μάλιστα και τον χώρο.


Η ιδέα για την δημιουργία αυτού του χώρου προήλθε όταν τα μέλη του Συλλόγου Διδυμοτείχου “Το Κάστρο” οι οποίοι είχαν δημιουργήσει έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές η οποία παρουσιαζόταν σε διάφορους χώρους κατά καιρούς, σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να βρουν μία πιο μόνιμη στέγη για αυτήν, όπως εξήγησε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ο χοροδιδάσκαλος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γιώργος Τοπαλίδης. Ο ίδιος σκέφτηκε το πρώην σχολείο Κουφοβούνου, μιας και αποτελεί τον τόπο καταγωγής του και προτάθηκε στον Δήμο Διδυμοτείχου να τους παραχωρήσει τον χώρο με σκοπό να λειτουργήσει και να δώσει ζωή στην περιοχή.

Πλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει στον χώρο αίθουσες διαμορφωμένες σε παλιές τάξεις, με θρανία, ποδιές, σάκες, βιβλία και άλλα σχετικά εκθέματα, μία αίθουσα που υπάρχουν παλιά χρηστικά αντικείμενα καθημερινότητας που δώρισαν οι κάτοικοι του Κουφοβούνου, αλλά κατά κύριο επικεντρώνεται αυτό το διάστημα στην έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, από την Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Θράκη που ήρθαν πρόσφυγες το 1922, από την συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη. Πέρα από τις ίδιες φορεσιές υπάρχουν και επεξηγηματικοί πίνακες και εικόνες από τα σχετικά βιβλία του κ. Τοπαλίδη. Στόχος ωστόσο είναι να φιλοξενηθούν και άλλες εκθέσεις στον χώρο στο μέλλον ενώ παράλληλα και στον αύλειο χώρο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις κυρίως του συλλόγου.

Το κτήριο πλέον είναι ανοιχτό σε επισκέπτες κατά την διάρκεια εκδηλώσεων αλλά και έπειτα από συνεννόηση με τον Σύλλογο Διδυμοτείχου “Το Κάστρο” ή με τον ίδιο τον κ. Γιώργο Τοπαλίδη.

Αυτό το Σαββατοκύριακο μάλιστα ο Σύλλογος Διδυμοτείχου “Το Κάστρο” έχει προγραμματίσει δύο εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Θράκης στο Κουφόβουνο:
– Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 20:00 Λαικοδημοτικό Γλέντι με την Έφη Θώδη και την ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα (Είσοδος 15 με φαγητό)
-Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 20:00 παράσταση Καραγκιόζη με το Θρακικό Θέατρο Σκιών (Είσοδος Ελεύθερη). Παράλληλα θα γίνει και έναρξη εγγραφών για τα τμήματα παιδικών τμημάτων παραδοσιακού χορού του Συλλόγου.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Σεπτεμβρίου, 2022 08:40

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV