Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για όσους νόσησαν με covid-19 λειτουργεί στο ΠΓΝΑ

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 4 Ιουνίου, 2021 19:13

Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για όσους νόσησαν με covid-19 λειτουργεί στο ΠΓΝΑ

Σε εξέλιξη μελέτη της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΔΠΘ για όσους ανάρρωσαν από covid-19: Μόνο ο ένας στους δέκα έχει φυσιολογική αξονική τομογραφία

Πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη ομάδας γιατρών της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΔΠΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η μελέτη έγινε σε ασθενείς που ανάρρωσαν από covid-19, σχετικά με τις αλλοιώσεις στους πνεύμονες και την αναπνευστική λειτουργία.

“Η μελέτη είναι υπό εξέλιξη, αφορούσε σε πρόδρομα αποτελέσματα σε σχετικά νεαρούς ασθενείς με μέση ηλικία τα 55 έτη, χωρίς ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα, σχετικά υγιείς, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκε καν να νοσηλευτούν, όμως μόνο ο ένας στους δέκα είχε φυσιολογική αξονική τομογραφία. Οι υπόλοιποι (εννέα στους δέκα) είχανε βλάβες”, εξήγησε για το θέμα σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο κ. Πασχάλης Στειρόπουλος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Αν. Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ.


Ο κ. Στειρόπουλος κάλεσε επίσης όσους ασθενείς ανάρρωσαν από covid-19 να εξεταστούν, για να διερευνηθεί περαιτέρω η εξέλιξη της ανάρρωσης. Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να καλέσουν στο τηλ. 2551352096 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους στο Εξειδικευμένο Εξωτερικό Ιατρείο που λειτουργεί γι’ αυτό το σκοπό κάθε Πέμπτη.

Διευκρινίζοντας τι ακριβώς είναι αυτό το Ειδικό Ιατρείο, ο κ. Στειρόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα πως “Μια πρόσφατη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Πνευμονολογική Κλινική, προσπαθώντας να καλύψει ένα κενό στη μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών που ανέρρωσαν μετά από νόσο covid-19, είναι ότι οργανώσαμε ένα ειδικό ιατρείο στο οποίο παρακολουθούμε κατά βάση την αναπνευστική λειτουργία και τα ακτινολογικά ευρήματα αυτών των ασθενών”.

Στους εννιά από τους δέκα ασθενείς που νόσησαν ελαφρά από covid-19 εμφανίζονται βλάβες στις αξονικές τομογραφίες τους

“Εμείς θελήσαμε από την αρχή να καλύψουμε ένα κενό που αφορά στο γεγονός ότι δεν θα παρακολουθούμε μόνο τους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε κλινική ή σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε όλους τους ασθενείς, να έχουμε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων της Covid-19”, είπε ο κ. Στειρόπουλος.

“Αυτό πραγματικά οδήγησε σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, γιατί έδειξε ότι ακόμα και στους μισούς περίπου από τους ασθενείς μας που δεν νοσηλεύτηκαν, στην πράξη φάνηκε ότι μόνον ένας στους δέκα έχει φυσιολογική αξονική τομογραφία, τρεις μήνες μετά την αρχική νόσηση. Άρα σημαίνει ότι υπάρχουν μένοντα ακτινολογικά ευρήματα, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν τόσο πολύ την αναπνευστική λειτουργία με βάση τη σπιρομετρική εξέταση που κάναμε. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει μία μειονότητα ασθενών, ένας στους δέκα, που έχουν ακόμα σοβαρή επιβάρυνση στο αναπνευστικό, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια”.

Στόχος μας να οδηγηθούμε σε θεραπευτική παρέμβαση

“Υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποι μας οι οποίοι έχουν βλάβες οι οποίες δεν ξέρουμε πόσο θα βελτιωθούν στη συνέχεια, κι αυτό είναι κάτι που έχουμε σκοπό να παρακολουθήσουμε σε όλους αυτούς τους ασθενείς. Ήδη έχουμε αρχίσει να έχουμε αποτελέσματα από τον εξάμηνο επανέλεγχο αυτών των ασθενών. Ο ουσιαστικός στόχος της Κλινικής είναι να κάνουμε και κάτι πέρα από την περιγραφική απεικόνιση, να δούμε πιθανούς παθογενετικούς μηχανισμούς, τι πυροδότησε αυτή την εξέλιξη στους ασθενείς που έχουν πιο επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία και ευρήματα στην αξονική τομογραφία, έτσι ώστε να μπορέσουμε, σε συνεργασία και με άλλα κέντρα, να έχουμε και μία θεραπευτική παρέμβαση σ’ αυτούς τους ασθενείς”.

Η απάντηση στους… αμφισβητούντες, αρνητές και αντιρρησίες

Σε ερώτηση σχετικά με την αμφισβήτηση που εκφράζει μερίδα πολιτών για την ύπαρξη ή σοβαρότητα της πανδημίας, ο Καθηγητής απάντησε:

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσπαθήσω να πείσω κάποιον που δεν έχει ευήκοα ώτα. Εγώ πάντως, όταν έχω κάτι που δεν άπτεται της δικής μου ειδικότητας, εμπιστεύομαι αυτόν που το έχει σπουδάσει. Δεν θα καθίσω να κάνω μια… οικονομολογιστική ανάλυση εγώ, αφού δεν το γνωρίζω. Καλό είναι να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, κανείς δεν έχει τη διάθεση να πει ψέματα. Στην ιατρική υπάρχουν πολλές φορές αβεβαιότητες όταν δεν έχουμε πολλά ευρήματα, όταν δεν έχουμε λύσει το παζλ που συνδέει πολλά από τα γεγονότα της Covid-19, αφού είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Όμως προσπαθούμε όλοι στο πλαίσιο συνεργασίας, όλα τα πνευμονολογικά κέντρα, και σε μια διεπιστημονική προσέγγιση με άλλες ιατρικές ειδικότητες, ώστε να δίνουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση στους ασθενείς που νόσησαν από covid-19”.

Οι βλάβες στους ασθενείς μετά την ανάρρωση

“Έχει σημασία να ξέρουμε ότι υπάρχουνε βλάβες ακτινολογικές. Από κει και πέρα δεν είναι μόνο, δυστυχώς, το αναπνευστικό σύστημα που επηρεάζεται από την covid-19. Όταν μιλάμε για μακροχρόνια covid, τότε έχουμε ένα φάσμα εκδηλώσεων που μπορεί να είναι γνωστικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, εύκολη κόπωση, ταχυκαρδία, γαστρεντερικά ενοχλήματα, όλα καταγράφονται και προσπαθούμε να βρούμε τι παραμένει στη συνέχεια σ’ αυτούς τους ασθενείς”.

Η σημερινή κατάσταση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

“Είναι καλύτερη η κατάσταση στο νοσοκομείο και αυτό έχει να κάνει σίγουρα και με τους εμβολιασμούς”, μας πληροφορεί ο κ. Στειρόπουλος. Ωστόσο επισημαίνει πως “το νοσοκομείο δοκιμάστηκε, όπως όλες οι υγειονομικές δομές”.

Κάλεσμα στους ασθενείς που ανάρρωσαν από covid-19

Κλείνοντας ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ, απευθύνει κάλεσμα σε όσους έχουν αναρρώσει από covid-19, από οποιασδήποτε βαρύτητας νόσησης, είτε ελαφριάς με κατ’ οίκον περιορισμό, είτε ακόμα και πολύ σοβαρά σε ΜΕΘ, να υποβληθούν σε εξέταση στο Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο. “Με χαρά, οποιοσδήποτε έχει περάσει covid και θέλει να εξεταστεί σ’ αυτό το εξειδικευμένο ιατρείο, μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού, κάθε Πέμπτη γίνεται αυτό το εξειδικευμένο εξωτερικό ιατρείο, το τηλ. είναι 2551352096. Με χαρά, όποιος θέλει να εξεταστεί, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον τοπικό πληθυσμό. Αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής μας, κι αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του Πανεπιστημίου”, κατέληξε ο κ. Στειρόπουλος.

Ακούστε όσα ανέφερε ο κ. Στειρόπουλος:

___________________________
Η μελέτη, όπως δημοσιεύθηκε στο iatronet.gr

Η post COVID κλινική παρακολούθηση ασθενών που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό είναι μια αναγκαιότητα, καθώς η λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αναπνευστικές επιπλοκές, όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, βροχοεκτασίες, πνευμονική αγγειακή νόσος κ.ά. οι οποίες μπορεί να εμμένουν μήνες μετά την ανάρρωση.

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από γιατρούς της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΔΠΘ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη, φανερώνουν πως στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών ο απεικονιστικός έλεγχος τρεις μήνες μετά την ανάρρωση καταγράφει εμμένουσες αλλοιώσεις στους πνεύμονες. Παρ΄όλα αυτά, η αναπνευστική λειτουργία έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, στην πλειονότητα των ασθενών.

Στη μελέτη (Ε. Τιρικίδου, Π. Ντόλιος, Κ. Χαδιά, Ε. Χαρισιάδου, Κ. Μπονέλης, Γ. Μπατζάκ. Στ. Ανευλαβής, Π. Στειρόπουλος), συμπεριελήφθησαν συνολικά 33 ασθενείς, ηλικίας 25 ως 87 ετών. Οι 18 ήταν άνδρες και οι 15 γυναίκες. Οι 17 εκ των ασθενών (51,5%) νοσηλεύτηκαν για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 και τρεις εξ αυτών διασωληνώθηκαν. Οι 20 ασθενείς δεν είναι καπνιστές, 2 είναι ενεργοί καπνιστές και 9 έχουν διακόψει το κάπνισμα.

Σκοπός της μελέτης ήταν να καθοριστεί: α) εάν οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 έχουν μακροπρόθεσμα ακτινολογικές αλλοιώσεις, β) εάν ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των στατικών όγκων και της διαχυτικής ικανότητας, βοηθά στην αναγνώριση αυτών των ασθενών και γ) εάν η βαρύτητα της COVID-19 σχετίζεται με την ανάπτυξη των αναπνευστικών διαταραχών.

Αποτελέσματα και ερμηνεία

Στον τρίμηνο επανέλεγχο, μόνο σε 4 από τους 33 ασθενείς (ποσοστό 12,1%) δεν ανευρέθηκαν αλλοιώσεις στην αξονική τομογραφία θώρακα. Από τους 29 ασθενείς που παρουσίασαν εμμένουσες αλλοιώσεις, ανεξάρτητα αν χρειάστηκαν ή όχι νοσηλεία, οι 21 (63,6%) εμφάνισαν αλλοιώσεις δίκην θολής υάλου, οι 8 (24,2%) ινώδη στοιχεία, άλλοι 8 (24,2%) βροχοεκτασίες εξ έλξεως και οι 5 (15,1%) υποϋπεζωκοτικά οζίδια.

Ακολούθησε επανεξέταση σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δοκιμασίες πνεύμονα, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, σπιρομέτρηση και εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης.

Η διαδικασία ανέδειξε φυσιολογικές τιμές FVC (δυναμική ζωτική χωρητικότητα) και TLC (ολική πνευμονική χωρητικότητα) στο 87% και το 72,2% των ασθενών, αντίστοιχα, σε τιμές >80% της προβλεπόμενης, ενώ η φυσιολογική ικανότητα διάχυσης DLCO παρατηρήθηκε στο 73,9% των ασθενών. Σε ό,τι αφορά την εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης, όλοι οι ασθενείς πλην ενός την ολοκλήρωσαν με επιτυχία, με μέση τιμή προβλεπόμενης διανυθείσας απόστασης 95,4 στους άνδρες και 94,6 στις γυναίκες.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 4 Ιουνίου, 2021 19:13

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV