Ο Δ. Πέτροβιτς για την συνάντηση στην Αδριανούπολη για την αποτύπωση της οριογραμμής στον Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Ιουνίου, 2021 19:45

Ο Δ. Πέτροβιτς για την συνάντηση στην Αδριανούπολη για την αποτύπωση της οριογραμμής στον Έβρο

Διμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη μεταξύ 25 και 27 Μάϊου

Οι επικεφαλής των δύο αποστολών ήταν από τα Υπουργεία Εξωτερικών με αποκλειστικό θέμα την αποτύπωση με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων της υφιστάμενης οριογραμμής στην περιοχή του ποταμού Έβρου, όπως αυτή έχει ορισθεί από το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνει μια επικαιροποίηση της οριογραμμής αλλά με σύγχρονα μέσα. Τα σύνορα φυσικά χαράχτηκαν και επικυρώθηκαν το 1926 και αυτή η συνάντηση αποτελεί την έναρξη του διαλόγου ώστε να επικαιροποιηθεί η ήδη υφιστάμενη συμφωνημένη οριογραμμή. Πλέον οι διάλογοι αναμένεται να προχωρήσουν από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών με τους αντίστοιχους εμπειρογνώμονες των δύο χωρών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς συμμετείχε στην ελληνική αποστολή καθότι συμμετείχε και ο Τούρκος Αντινομάρχης της Αδριανούπολης. Ο κ. Πέτροβιτς μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν “καθαρά τεχνικού χαρακτήρα”, μία συνάντηση τεχνικών εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι στην συνάντηση η πρόθεση ήταν θετική και από τις δύο πλευρές για την συνέχιση των διαλόγων.


Αντιμετώπιση κουνουπιών στον Έβρο: Ακμαιοκτονία στα μέσα Ιουνίου, παράλληλους ψεκασμούς με την Τουρκία ζήτησε ο Πέτροβιτς

Για το ζήτημα αντιμετώπισης των κουνουπιών στην περιοχή του Έβρου, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως πριν από μερικές μέρες έλαβαν την ειδική άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο για να προχωρήσουν σε δράσεις ακμαιοκτονίας και ήδη έχουν παραγγελθεί τα ειδικά σκευάσματα και οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου από αέρος και από εδάφους. Οι δράσεις προνυμφοκτονίας συνεχίζονται κανονικά.

Επιπρόσθετα ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε πως η παρουσία του στην Αδριανούπολη στάθηκε μία καλή ευκαιρία να αναφερθεί στο πρόβλημα των κουνουπιών ζητώντας από τον Τούρκο ομόλογό του να γίνονται ταυτόχρονοι ψεκασμοί κάποιες μέρες της εβδομάδας και στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι οι ορυζώνες στην Τουρκία στις όχθες του ποταμού μεγιστοποιούν το πρόβλημα, οπότε ένας συντονισμός με παράλληλες δράσεις θα ήταν ιδανικός για την αντιμετώπισή του.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 2 Ιουνίου, 2021 19:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV