Έκτη στον κόσμο η ομάδα ρομποτικής “DIR” φοιτητών του ΔΠΘ

Συντάκτης Νewsroom 27 Οκτωβρίου, 2020 11:44

Έκτη στον κόσμο η ομάδα ρομποτικής “DIR” φοιτητών του ΔΠΘ

Την έκτη θέση παγκοσμίως κατάφερε να κατακτήσει η Democritus Industrial Robotics, η ομάδα ρομποτικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής στον κόσμο

Από την “βάση” τους την Ξάνθη όπου σπουδάζουν οι φοιτητές της ομάδας ρομποτικής DIR κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο κατάφερε να αφήσει άφωνους τους κριτές στη Σιγκαπούρη στον RoboCup Asia – Pacific 2020.

Ακούστε όσα είπε στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Γιάννης Ζουλάκης, μέλος της ομάδας και προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ:


Την 6η θέση κατάφερε να λάβει η Democritus Industrial Robotics στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ρομποτικής στον κόσμο. Συγκεκριμένα, αν και πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, υπήρξε μία από τις λιγότερο από 10 ομάδες που κατάφεραν την εποχή της πανδημίας την οποία διανύουμε να παρουσιάσουν το ρομποτικό τους έργο στον RoboCup Asia – Pacific 2020 στην κατηγορία Work.

Η DIR τελεί υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και διατηρώντας στενές σχέσεις με το γνωστό εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού του Πολυτεχνικού τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρ. Γαστεράτο.

Σήμερα, αριθμεί 18 μέλη τα οποία εργάζονται στις 3 υποομάδες του έργου: Το Marketing, το Programming και το Construction & Desing. Η φύση της ομάδας έχει ερευνητικό χαρακτήρα. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχουν καταφέρει μετά την κατασκευή του πρώτου τους ρομπότ να κατασκευάσουν και δεύτερο, το οποίο είναι το τελικό και στηρίζεται άμεσα στις λειτουργίες του πρώτου.

Το τελικό είναι αυτό που κατάφερε πριν λίγες μόλις ημέρες να αφήσει άφωνους τους κριτές στη Σιγκαπούρη με τις πρωτότυπες ιδιότητές του. Για την ακρίβεια, είναι σε θέση να κινηθεί σε βιομηχανικό χώρο μόνο του, έχοντας ρυθμιστεί προγραμματιστικά σε πρώτο χρόνο από την φοιτητική ομάδα. Στη συνέχεια, μέσω συσκευών τελευταίας τεχνολογίας είναι σε θέση να εντοπίσει μέσα στην πίστα αντικείμενα και να τα προβάλλει μέσω κάμερας στους ελεγκτές. Σύντομα, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις ο ρομποτικός βραχίονας που φέρει πάνω της αυτή η ιδιαίτερη κατασκευή θα δυναται να συλλέξει τα αντικείμενα και να τα αφήσει σε άλλο σημείο, το οποίο θα της έχει υποδειχθεί. Το ερευνητικό έργο της DIR στηρίζεται από εταιρείες και επιχειρήσεις της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της πρωτεύουσας της χώρας. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σπεύσει να στηρίξουν οικονομικά, τεχνικά και υλικά το έργο των φιλόδοξων φοιτητών.


Συντάκτης Νewsroom 27 Οκτωβρίου, 2020 11:44

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV