Η αντίδραση του Πέτρου Πολυχρονίδη όταν είδε γκράφιτι με τον Καραθεοδωρή στην Αθήνα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Μαΐου, 2018 15:37

Η αντίδραση του Πέτρου Πολυχρονίδη όταν είδε γκράφιτι με τον Καραθεοδωρή στην Αθήνα

Την αντίδρασή του κατέγραψε σε βίντεο όταν αντίκρισε στην Αθήνα ένα γκράφιτι στο οποίο συνυπάρχουν ο Αϊνστάιν μαζί με τον “συγχωριανό” του Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ο γνωστός εβρίτης παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης.

Στο βίντεο, το οποίο ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο γνωστός παρουσιαστής εξηγεί την έκπληξή του που αντίκρισε ένα γκράφιτι με τη μορφή “ενός από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς όλων των εποχών που ενέπνευσε την Ευρώπη με τις θεωρίες του και τον τεράστιο Αϊνστάιν” και με τον οποίο μοιράζονται τον κοινό τόπο καταγωγής, την Νέα Βύσσα Έβρου. Ακόμα μίλησε για την τεράστια υπερηφάνεια του ως Βορειοεβρίτης και Βυσσιώτης και έδωσε συγχαρητήρια στον δημιουργό του έργου, παρόλο που όπως είπε δεν τον γνωρίζει ενώ έκλεισε το βίντεο χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο γκράφιτι “δωρεάν μαθήματα Ιστορίας και δωρεάν περηφάνεια για μένα σήμερα”.



Πως βρέθηκε όμως το γκράφιτι με τον Καραθεοδωρή σε ένα τοίχο της Αθήνας;

Την δική του όμως, άγνωστη για τον εβρίτη παρουσιαστή, ιστορία έχει το γκράφιτι στο οποίο συνυπάρχουν ήδη από το 2012 οι δύο πασίγνωστοι παγκοσμίως επιστήμονες που έζησαν τον προηγούμενο αιώνα αλλά άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα για όλες τις επόμενες γενιές.

Το γκράφιτι, το οποίο βρίσκεται σε ένα πάρκινγκ στην Ιερά οδό και υλοποιήθηκε το 2012 από την ομάδα DesignWars στα πλαίσια του TEDxAthens.

Στο αρχικό σχέδιο τα πρόσωπα των δύο επιστημόνων ήταν περιτριγυρισμένα από γεωμετρικά σχήματα και συναρτήσεις, όμως τα 6 χρόνια που μεσολάβησαν από την υλοποίηση του γκράφιτι επέφεραν και παρεμβάσεις τρίτων με νέα γκράφιτι ωστόσο τα πρόσωπα του Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν έχουν μείνει απείραχτα.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του συγκεκριμένου project o Δημήτρης Καλαβρός, curator του TEDx Athens είχε εξηγήσει στην σελίδα ough.gr την επιλογή αυτού του σχεδίου: “Στόχος ήταν να αλλάξουμε δημιουργικά ένα κομμάτι της πόλης που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο, όπως είναι αυτό το parking στην Ιερά Οδό. Ταυτόχρονα θέλαμε να απεικονίσουμε τη σύνδεση μεταξύ του Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν η οποία ήταν υπαρκτή ιστορικά καθ’ ότι οι δύο αντάλλασσαν αλληλογραφία με ιδέες και σκέψεις πάνω στις θεωρίες τους. Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι αφοσιώνονται απλά στο έργο τους και δεν επιδιώκουν τη δημοσιότητα. Είναι επιστήμονες, θέλουν να κάνουν κάτι σπουδαίο στις επιστήμες τους και στον τομέα ενασχόλησής τους, αλλά δεν κυνηγάνε την προβολή της δουλειάς τους με τόσο φιλόδοξο τρόπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  πρακτικά να γνωρίζουμε λιγότερα πράγματα γι’αυτούς. Ο δικός μας ρόλος, ειδικά για φυσιογνωμίες όπως ο Καραθεοδωρής, που ήταν κοινά αποδεκτός ως σπουδαία φυσιογνωμία των θετικών επιστημών, είναι να αναδεικνύουμε αυτούς τους ανθρώπους, έστω και μετά θάνατον, όπου μπορούμε. Προφανώς αυτό είναι ένα πολύ μικρό έργο το οποίο δεν θα «επανορθώσει» ούτε θα προσφέρει σε όλους τους Έλληνες τη δυνατότητα να μάθουν για τον Καραθεοδωρή, αλλά είναι μια μικρή συμβολική κίνηση κάποιων ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι καλό να θυμόμαστε προσωπικότητες του παρελθόντος οι οποίες έχουν προσφέρει πάρα πολύ τις επιστήμες και σε επίπεδο που ξεπερνάει πάρα πολύ τη χώρα μας’’.

Μάλιστα υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο με το πώς δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο γκράφιτι:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 14 Μαΐου, 2018 15:37

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV