Παρασκευή βράδυ στον Άρδα…

Συντάκτης Στέλλα Ρουσσοπούλου 25 Ιουλίου, 2015 17:23

Παρασκευή βράδυ στον Άρδα…

Παρασκευή βράδυ και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον “Άρδα”. Ένα βράδυ, όπως και όλα τα υπόλοιπα αυτής της εβδομάδας, αφιερωμένο στη μουσική. Για αυτό και οι όλοι οι φίλοι, και μη, της μουσικής φρόντισαν να δώσουν το παρόν στην 4η μέρα της 21ης Συνάντησης Νέων του Άρδα.

Πριν καλά καλά πέσει ο ήλιος, η Ζωή Τηγανούργια με τη μελωδική φωνή της, και φυσικά, παρέα με το ακορντεόν της άνοιξε το μουσικό πρόγραμμα αυτής της μέρας. Κράτησε συντροφιά στο κοινό που ήρθε για να την παρακολουθήσει περίπου μιάμιση ώρα με καινούρια και παλιά τραγούδια. Η Ζωή Τηγανούργια έδωσε την σκυτάλη στον Παντελή Θαλασσινό και τους αξιόλογους μουσικούς του. Ο ερμηνευτής με τα τραγούδια του έβαλε πλώρη για τα νησιά και τα παράλια της Μ. Ασίας. Το βιολί, η κιθάρα, το ούτι, η γκάιντα, η τσαμπούνα και πολλά άλλα μουσικά όργανα συμπλήρωσαν αρμονικά ένα παζλ παραδοσιακής μουσικής, που όσοι βρισκόταν εκεί είχαν λησμονήσει να ακούσουν.


Δίπλα στον Παντελή Θαλασσινό, βέβαια, στάθηκε και ο δικός μας Σταύρος Χαλιαμπάλιας, που τραγούδησε το πρώτο δικό του τραγούδι, καθώς και αγαπημένα παραδοσιακά ακούσματα. Ολοφάνερο ήταν, ότι ο κόσμος “αγκάλιασε” και υποστήριξε τον Σταύρο σε αυτή την πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ του Άρδα, με εμφανή την επιθυμία όλων να τον ξαναδούν σε αυτή την τοπική σκηνή, αλλά και σε μεγαλύτερες.

Πολύ πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, με πρόθεση να ενώσει τα δύο άκρα της Ελλάδας, ο Βασίλης Σκουλάς ανέβηκε στη σκηνή. Με τη λύρα του και τα κρητικά παραδοσιακά τραγούδια κατάφερε να φέρει πιο κοντά, για περίπου μία ώρα, τον Έβρο με την Κρήτη. Ωστόσο, η θρακιώτικη γκάιντα δεν άργησε να αντηχήσει  καθώς ένα θρακιώτικο γλέντι ήταν προγραμματισμένο για το κλείσιμο αυτής της βραδιάς . Η Εβρίτικη Ζυγιά, ένα τοπικό παραδοσιακό σχήμα που απαρτίζεται από νεαρά παιδιά φρόντισε να κρατήσει αμείωτο το κέφι των παρευρισκόμενων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μέσα σε ένα βράδυ, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, δίπλα στο ποτάμι, ακούστηκαν μουσικές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, διαμορφώνοντας έτσι ένα παραδοσιακό μουσικό αφιέρωμα, που ο καθένας μας άξιζε να παρακολουθήσει. Αυτή ήταν, λοιπόν, η 4η μέρα του Φεστιβάλ και σιγά σιγά κοντεύουμε προς το τέλος του μουσικού εξαημέρου. 2 ακόμη μουσικά βράδια απομένουν μέχρι τη λήξη της 21ης Συνάντησης Νέων του Άρδα.

 


Συντάκτης Στέλλα Ρουσσοπούλου 25 Ιουλίου, 2015 17:23

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV