Υπόμνημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου προς τον κ. Τσίπρα

Συντάκτης Νewsroom 22 Δεκεμβρίου, 2014 09:29

Υπόμνημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου προς τον κ. Τσίπρα

Οι θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου για τα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής και γενικότερης πολιτικής υγείας

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,


Με το παρόν επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τις θέσεις και τις απόψεις των φαρμακοποιών του Έβρου, πάνω σε θέματα πολιτικής του φαρμάκου και γενικότερης πολιτικής υγείας, τόσο στον τόπο μας, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ευελπιστούμε να προστρέξετε σε αυτά όταν αναλάβετε την ευθύνη διακυβερνήσεως της χώρας.

Τοπικά ζητήματα

1. Υποστελέχωση αγροτικών ιατρείων, εξαιτίας ελλείψεως κινήτρων προς τους ιατρούς. Το ζήτημα αυτό είναι φλέγον καθώς πολλές περιοχές κι απομακρυσμένα χωριά μένουν για πολλές ημέρες ή και μήνες χωρίς ιατρό. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, ηλικιωμένοι στην πλειονότητά τους, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ αναγκάζονται να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα υπό αντίξοες, πολλές φορές καιρικές συνθήκες, για να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η μόνη υγειονομική δομή είναι τα φαρμακεία των περιοχών αυτών που επωμίζονται ευθύνες και βάρη πολύ πέρα από τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητές τους. Ενώ, λόγω ελλείψεως συνταγογράφησης, αναγκάζονται να προχορηγούν τα φάρμακα στον κόσμο, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα συνταγογραφηθούν και πότε θα αποζημιωθούν αυτά. Ζητούμε να ληφθεί μέριμνα για πλήρη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων των ακριτικών περιοχών.

2. Στρατιωτικό φαρμακείο Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης. Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν 3 περίπου χρόνια κι εξυπηρετούν όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους. Το στρατιωτικό φαρμακείο λειτουργεί με πόρους του ελληνικού κράτους και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού κάνοντας Τέρμα Τρωάδος (έναντι γηπέδου Φώτη Κοσμά), 68100 Αλεξανδρούπολη Τηλ. 25511 81020 – Φαξ.: 25510 29066 • e-mail: [email protected]αθέμιτο ανταγωνισμό στα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς χορηγεί τα φάρμακα σε τιμές εκτός της κρατικής διατίμησης. Θεωρούμε τη λειτουργία του, εκτός από αθέμιτη, περιττή, καθώς οι ένστολοι εξυπηρετούνται άριστα από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πανελλαδικά ζητήματα

1. Αποσύνδεση φαρμακευτικής δαπάνης από το 1% του ΑΕΠ. Το φάρμακο στο λαό ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού. Το 1% του ΑΕΠ, που οδηγεί σε εξωνοσοκομειακή δαπάνη για το 2015 στα 1,92 δις (μαζί με το ΦΠΑ και τους ανασφάλιστους) δεν μπορεί επ’ ουδενί να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, ενώ μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας με επιπλέον κόστος από μη ρυθμισμένους ασθενείς, που θα παρουσιάσουν αυξημένα συμβάματα, τα οποία θα απαιτούν νοσηλεία.

2. Ναι στην πολιτική γενοσήμων, αλλά με κίνητρα επιβράβευσης κι όχι τιμωρίας. Αύξηση του περιθωρίου κέδρους στα γενόσημα, ώστε να υπάρχει κίνητρο χορήγησης. Επίσης, κίνητρα για χρήση εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων, για την τόνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

3. Τα φαρμακεία πρέπει να λειτουργούν με βιώσιμο περιθώριο κέρδους ώστε να διατηρηθεί ο ιστός των 10.000 σημείων σε όλη τη χώρα, τα οποία καλύπτουν άριστα τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ο μόνος κερδισμένος ήταν η βιομηχανία, που κέρδισε από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Οι δε ασθενείς όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις τιμών ή/ και των ποσοστών κέρδους των φαρμακοποιών, αφού οι συμμετοχές έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα κι ο κόσμος αδυνατεί πια να τις πληρώσει. Προώθηση μέτρων στήριξης του φαρμακείου της γειτονιάς. Όχι στις πολιτικές που οδηγούν στην είσοδο και εδραίωση αλυσίδων από επιχειρηματικά συμφέροντα.

4. Τα φαρμακεία προσφέρουν εντελώς δωρεάν μια σειρά υπηρεσιών που εξοικονομούν από το σύστημα υγείας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αμείβονται για αυτές. Θεωρούμε πως είναι καιρός αυτές οι υπηρεσίες να θεσμοθετηθούν, να πιστοποιηθούν και να μπορούν να παρέχονται επ’ αμοιβή. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις διανυκτερεύσεις, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

5. Πληρωμή των φαρμακείων σε δήλες ημερομηνίες, εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορεί να γίνει προγραμματισμός των υποχρεώσεων από τους φαρμακοποιούς και να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία όλης της αγοράς του φαρμάκου.

6. Όχι στην πολυιδιοκτησία φαρμακείων. Ένας φαρμακοποιός, ένα φαρμακείο. 7. Ρύθμιση ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων με μέγιστο 6 μέρες, 48 ώρες την εβδομάδα, μαζί με τις εφημερίες, με δυνατότητα ρύθμισης από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο. Κατάργηση νόμου περί διευρυμένων φαρμακείων, ο οποίος εξυπηρετεί μονάχα τα πολύ δυνατά φαρμακεία έναντι των αδυνάμων.

8. Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), που είναι στην πραγματικότητα Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα (ΜΗΑΦΑ), πρέπει να παραμείνουν στο φυσικό τους χώρο, που είναι το φαρμακείο. Κάθε σκέψη «εξόδου» προς άλλα Τέρμα Τρωάδος (έναντι γηπέδου Φώτη Κοσμά), 68100 Αλεξανδρούπολη Τηλ. 25511 81020 – Φαξ.: 25510 29066 • e-mail: [email protected]κανάλια, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την τσέπη των ασθενών, αφού η ρυθμισμένη αγορά και η διατίμηση των φαρμάκων οδηγεί σε κατά πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τις περιπτώσεις όπου η αγορά των ΜΥΣΥΦΑ είναι «απελευθερωμένη».

9. Όχι στη διακίνηση φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφή μέσω διαδικτύου. Τα προϊόντα αυτά, πρέπει να διακινούνται «δια χειρός» φαρμακοποιού, στον ελεγχόμενο και πιστοποιημένο χώρο του φαρμακείου. Η ανεξέλεγκτη διακίνηση φαρμάκων και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων από το διαδίκτυο, έχει δείξει ότι αυξάνει τα πλαστά φάρμακα στην αγορά, καθώς και αυτά που διακινούνται ή φυλάσσονται χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το πολύ πυκνό δίκτυο φαρμακείων στη χώρα εγγυάται την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα κι έτσι καθίσταται περιττή η εκ του διαδικτύου διακίνησή τους.

Σας καλούμε να σταθείτε δίπλα στους φαρμακοποιούς και στους ασθενείς, δίπλα στην κοινωνία, να προστατέψετε το συνταγματικό δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν υγείας κι όχι δίπλα στα συμφέροντα που επιδιώκουν να μονάχα να κερδοσκοπήσουν στον ευαίσθητο αυτό τομέα.


Συντάκτης Νewsroom 22 Δεκεμβρίου, 2014 09:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV