Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη!

Συντάκτης Νewsroom 3 Μαρτίου, 2016 10:03

Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη!

Σήμερα, 3 Μαρτίου 2016, είναι Τσικνοπέμπτη!

Οι Απόκριες διαρκούν συνολικά, 3 εβδομάδες, με την πρώτη να ονομάζεται Προφωνή, τη δεύτερη να ονομάζεται Κρεατινή και η τρίτη να λέγεται της Τυροφάγου.

Η Πέμπτη της Κρεατινής εβδομάδας του Τριωδίου ονομάζεταιΤσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, και φέτος πέφτει, σήμερα, στις 3 Μαρτίου. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ημέρας είναι το ότι όλοι είτε ψήνουν, είτε βγαίνουν κάπου έξω για να φάνε ψητό κρέας. Από τον μυρωδάτο αυτό καπνό, τη γνωστή σε όλους μας τσίκνα, που διαχέεται στην ατμόσφαιρα τη συγκεκριμένη ημέρα έχει πάρει και το όνομά της ηΤσικνοπέμπτη.


Ο λόγος που ουσιαστικά είθισται να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας είναι λόγω της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Άλλωστε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για γαστριμαργικό «ξεσάλωμα».

Οι καταβολές του εθίμου της Τσικνοπέμπτης είναι άγνωστες. Υπάρχει η αντίληψη ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (η Schmutziger Donnerstag, δηλαδή η Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (η Mardi Gras, δηλαδή η Λιπαρή Τρίτη), οι οποίες επίσης συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

 

Μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά τη Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Στην Πάτρα υπάρχει το έθιμο της Κουλούρας: Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.
  • Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας γίνονται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια, που ουσιαστικά πρόκειται για το γνωστό μας κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία Κουκουνάρα, της πόλης της Κέρκυρας.
  • Στην Κομοτηνή καψαλίζουν το κοτόπουλο που θα καταναλώσουν την επόμενη Κυριακή.Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».
  • Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης ο κόσμος μεταμφιέζεται, βγαίνει στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης όπου τραγουδά και χορεύει.
  • Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Στο Ξινό Νερό Φλώρινας γίνεται χορός μεταμφιεσμένων με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.

 

πηγή


Συντάκτης Νewsroom 3 Μαρτίου, 2016 10:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV