25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 25 Νοεμβρίου, 2017 07:10

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται η εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σκοπός ήταν να αναδείξει ένα παγκόσμιο και μεγάλης σημασίας πρόβλημα.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, ως ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ. Οι αδερφές Μιραμπάλ ήταν πολιτικές αγωνίστριες οι οποίες δολοφονήθηκαν από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.


Η βία κατά των γυναικών ξεκινάει από πολύ παλιά λόγω της ανισότητας που υπήρχε ανάμεσα στα δύο φύλα. Σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Στη χώρα μας, φαίνεται πως σωματική βία έχει υποστεί σημαντικό ποσοστό γυναικών  από σύντροφο αλλά και από άλλα άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η βία που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές είναι  σεξουαλική και μάλιστα ενδοοικογενειακή.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πραγματοποιείται η εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας, η οποία έχει ως στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να μην αφήνουμε τέτοιες καταστάσεις να διαιωνίζονται. Την εκστρατεία, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.

Ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους πολιτισμούς και τις θρησκείες.

Παραδείγματα κοινωνικής βίας αποτελούν ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ο  ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων αλλά και η σωματεμπορία (trafficking).

Η κακοποίηση των γυναικών φυσικά δεν μένει μόνο στο κομμάτι της σωματικής κακοποίησης που είναι το σημαντικότερο. Υφίσταται και σε συναισθηματικό επίπεδο μέσα από εκφοβισμούς και απειλές για την ζωή τους. Με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην αντιδρούν και να συνεχίζουν να ανέχονται την βία και τον εξευτελισμό.

Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.

Είναι καιρός τα θύματα να σπάσουν την σιωπή τους.

Η κοινωνία δεν το ανέχεται άλλο.

Πες όχι στη βία!


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 25 Νοεμβρίου, 2017 07:10

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV