14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 14 Νοεμβρίου, 2018 16:07

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πολύ σοβαρή και ύπουλη ασθένεια που μπορεί να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και την διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω της ινσουλίνης.
Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος), ο διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) και ο διαβήτης κύησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και για αυτό το το λόγο είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθεί έγκαιρα. Μερικά από τα προβλήματα που προκαλεί είναι:  καρδιαγγειακή νόσος, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, κ.ά.


Η μεγαλύτερη απειλή για τους διαβητικούς είναι ο ακρωτηριασμός των άκρων. Σε όλο τον κόσμο το ποσοστό ακρωτηριασμών λόγω του διαβήτη ανέρχεται στο 70 %.

Κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη

  • Διαβήτης Τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος).

Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των βλαστοκυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη αποτελεί την κυριότερη αιτία για παιδικό διαβήτη, μπορεί όμως να εμφανισθεί και στους ενήλικες. Σε αυτή τη κατηγορία ο ασθενής είναι απόλυτα εξαρτημένος από την χορήγηση ινσουλίνης προκειμένου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

  • Διαβήτης Τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος).

Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (ινσουλινοαντοχή).
Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.
Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα.

  • Διαβήτης Κύησης.

Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2 ως προς το την ταυτόχρονη ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης.  Ο διαβήτης της κύησης είναι αναστρέψιμος και υποχωρεί μετά τον τοκετό, μπορεί όμως να προκαλέσει επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία μητέρας και νεογνού.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη παίζει η διάγνωση και η πρόληψη. Το άτομο το οποίο πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να προσέχει την διατροφή του, να γυμνάζεται, να λαμβάνει τα απαραίτητα φάρμακα και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του να κάνει συχνά τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πηγές: cracked.gr, cnn.gr


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 14 Νοεμβρίου, 2018 16:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV