Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. συζητήθηκε η κρίση στην αγορά λαχανικών μετά την εμφάνιση του E-coli

Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουλίου, 2011 08:28

Η εξέλιξη της κατάστασης και των έκτακτων μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά των οπωροκηπευτικών, που προέκυψε μετά την εμφάνιση του βακτηρίου E-coli συζητήθηκε  στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, στις 19 Ιουλίου 2011.


Το ΥΠΑΑΤ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Γεωργία Μπαζώτη, η οποία και επανήλθε στο αίτημα της Ελλάδας να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα και οι αποζημιώσεις των γεωργών, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα προϊόντα, όπως οι φράουλες και τα καρπούζια.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν παραγωγοί που ζημιώθηκαν, είτε γιατί δεν διέθεσαν τα προϊόντα τους είτε γιατί αναγκάστηκαν να τα διαθέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω της συγκεκριμένης κρίσης. Τόνισε πως το γεγονός ότι τα εν λόγω προϊόντα  δεν συμπεριλήφθηκαν στα έκτακτα μέτρα, συνιστά άνιση μεταχείριση των παραγωγών τους, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επέκταση των έκτακτων μέτρων και του προϋπολογισμού τους.

Ανάλογα αιτήματα υπέβαλλαν η Ιταλία και η Γαλλία ώστε να συμπεριληφθούν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία υποστήριξε και η Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος ισχυρίστηκε ότι η γενικότερη κατάσταση της αγοράς των οπωροκηπευτικών στην ΕΕ δεν δικαιολογεί προς το παρόν ότι οι τιμές και η ζήτηση των εν λόγω προϊόντων σχετίζεται με την εμφάνιση του βακτηρίου και την επακόλουθη κρίση.

Υποσχέθηκε όμως ότι θα επανέλθει στο θέμα στο τέλος του καλοκαιριού και ότι  θα αξιολογήσει την κατάσταση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τα παραπάνω προϊόντα.

 


Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουλίου, 2011 08:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV