Στην Καβάλα θα ανάψει για πρώτη φορά η ‘Σπίθα’ του Μίκη Θεοδωράκη

Συντάκτης Νewsroom 25 Οκτωβρίου, 2011 10:00

Το Κίνημα Ενεργών Πολιτών, που ίδρυσε ο Μίκης Θεοδωράκης θα κάνει το ιδρυτικό του συνέδριο στην Καβάλα.


Ίσως δεν έχουν άδικο οι άνθρωποι του τοπικού Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών «ΣΠΙΘΑ» να χαρακτηρίζουν ιστορικό το γεγονός πως ο ιδρυτής της Μίκης Θεοδωράκης αποφάσισε το ιδρυτικό της 1ο συνέδριο να γίνει στην Καβάλα. Δεν θυμόμαστε κανένα ιδρυτικό συνέδριο κινήματος ή κόμματος να έγινε εκτός Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τα μέλη της ΣΠΙΘΑΣ Καβάλας και Νέας Περάμου.

Στην συνέντευξη παρόντες ήταν τα μέλη της ΣΠΙΘΑΣ Καβάλας Χαράλαμπος Ηλιάδης και Στέργιος Βουδούρης, καθώς επίσης και ο Γιώργος Καλεάδης μέλος της ΣΠΙΘΑΣ Θεσσαλονίκης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα. Όπως ανακοίνωσαν από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει στην Καβάλα το 1ο ιδρυτικό συνέδριο της ΣΠΙΘΑΣ, παρουσία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και όλων των ιδρυτικών της μελών, καθώς επίσης και μελών της από όλη την Ελλάδα. «Δουλεύουμε συστηματικά γι’ αυτό τον λόγο από τον περασμένο Απρίλιο, τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Ηλιάδης. Μπορεί το κράτος των Αθηνών να μας δυσκόλεψε, αλλά η αγάπη του Μίκη Θεοδωράκη ήταν αυτή που μας έδωσε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε από τις 2-4 Δεκεμβρίου σχεδόν 500 άτομα από όλη την Ελλάδα». Ήταν και συμβολική αυτή η απόφαση όπως δήλωσε και ο κ. Καλεάδης. «Συμβολική αλλά και πολιτική ήταν αυτή η απόφαση, αφού ο κ. Θεοδωράκης θέλησε να δείξει πως η Καβάλα και γενικότερα η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Βόρειο Αιγαίο τελευταία έχουν παρατηθεί από όλους κι έχουν μείνει πολύ πίσω. Ο κ. Θεοδωράκης με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει πως για το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών όλη η Ελλάδα είναι το ίδιο και ελπίζω όλη η πόλη να αγκαλιάσει αυτό το συνέδριο. Εδώ θα ανακοινωθεί το αντιμνημονιακό μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσουμε στη βάση το ξεπούλημα των πάντων στην χώρα. Ο κ. Θεοδωράκης επιμένει πως ο λαός πρέπει να ενωθεί στη βάση».

Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο ιδρυτής της ΣΠΙΘΑΣ έγραφε. «Η νέα ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα μπροστά μας, έχει ένα όνομα: «Ενωμένος Λαός». Ένας λαός ενημερωμένος και αποφασισμένος, έχοντας ως όπλο ένα κοινό πρόγραμμα στόχων που να φτάνουν και να ξεπερνούν την Κυβερνητική Εξουσία, δηλαδή με σχέδιο ξεκάθαρο και ρεαλιστικό για το τι θα γίνει μετά την κατάκτηση της εξουσίας, το νέο Σύνταγμα, τις νέες κοινωνικές σχέσεις και τον νέο διεθνή μας προσανατολισμό… Το μοναδικό όπλο είναι ο ενωμένος Λαός κι εμείς ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με το κομματικό μας συμφέρον αδιαφορώντας αν με τον τρόπο αυτό γινόμαστε εξ αντικειμένου οι καλλίτεροι φίλοι και συνεργοί των εξουσιαστών μας, με αποτέλεσμα να καταντήσουμε να δεχόμαστε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες τους για το θεάρεστο έργο μας, τη διάσπαση του μετώπου του λαού. Κρίμα…»

Τέλος τα μέλη του κινήματος έκαναν έκκληση για βοήθεια σε όλους ώστε το συνέδριο να έχει την επιτυχία που του αξίζει. Λίγες μέρες πιο μπροστά και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ οι τοπικές οργανώσεις της ΣΠΙΘΑΣ ετοιμάζουν εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Νότη Μαριά με θέμα «Το μνημόνιο της χρεωκοπίας – Η άλλη λύση – Πειραματόζωο η Ελλάς». Ο κ. Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

του Μάκη ΛΙΟΛΙΟΥ από την Εβδόμη


Συντάκτης Νewsroom 25 Οκτωβρίου, 2011 10:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV