Προχωρά το έργο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μικρής Δοξιπάρας

Συντάκτης Νewsroom 22 Φεβρουαρίου, 2011 11:26

Στο στάδιο της προμελέτης βρίσκεται το θέμα της ανάδειξης των ευρημάτων του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης, στον Έβρο. Με αυτήν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) η δημιουργία ενός «ανασκαφικού μουσείου» που θα στεγάσει τα σπουδαία ευρήματα της περιοχής (διακοσμημένες άμαξες και σκελετούς αλόγων).


Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλος έδωσε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διάλεξη σχετική με το θέμα. Μιλώντας νωρίτερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», εξήγησε ότι «η πρώτη μελέτη που έγινε ήταν καθαρά αρχιτεκτονική και είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Τώρα, για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, πρέπει να υπάρχει προμελέτη, στατική, αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική, ενώ πρέπει να εκδώσουμε και οικοδομική άδεια. Δηλαδή, η διαδικασία τώρα είναι να ξαναπεράσει το θέμα από το ΚΑΣ, να βγει οικοδομική άδεια και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένας προϋπολογισμός ύψους 5 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί».

Το έργο είναι αναμφίβολα σημαντικό τόσο λόγω της σπουδαιότητας των ευρημάτων όσο και του ενδιαφέροντος του κόσμου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και χωρίς μουσείο στον γύρω αρχαιολογικό χώρο της ανασκαφής που παραμένει επισκέψιμος από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2010 πέρασαν 2.000 άτομα μηνιαίως, ενώ από την αρχή της ανασκαφής οι επισκέπτες έχουν ξεπεράσει τους 25.000.

«Το έργο δείχνει τη δυναμική του ήδη από τώρα που είμαστε εργοτάξιο. Μάλιστα, με την επισκεψιμότητα που έχουμε εμείς κινούνται και οι άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για την περιοχή ένα τέτοιο έργο», υποστήριξε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Το «ανασκαφικό μουσείο» αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, έχει τη συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων. «Βιαζόμαστε να υλοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θα πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, βέβαια, σε εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία αντιγράφων των ευρημάτων – έχουν γίνει αντίγραφα μόνο από τρεις άμαξες και υπολείπονται άλλες δύο και οι καύσεις. «Δεν έχουμε προχωρήσει. Υπήρχε μία πρόταση στο Interreg, η οποία για γραφειοκρατικούς λόγους -επειδή δεν υπήρχε τη συγκεκριμένη περίοδο γενικός γραμματέας να υπογράψει- δεν ενεκρίθη, και περιμένουμε τη νέα πρόσκληση, για να υποβάλουμε πάλι την πρόταση μαζί με τους βούλγαρους συναδέρφους (σ.σ. στη Βουλγαρία υπάρχουν ανάλογα ευρήματα με αυτά της Δοξιπάρας), ώστε να γίνουν από εκεί αυτές οι εργασίες. Πέρασαν τόσα χρόνια στα οποία θα είχε ολοκληρωθεί ακόμη και ο εκθεσιακός χώρος, εάν όλα βάδιζαν όπως τα θέλαμε στο θέμα της χρηματοδότησης. Δυστυχώς, όμως, τρέχουμε και δεν φτάνουμε» συμπλήρωσε ο αρχαιολόγος.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανασκαφή της η ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2002-2004. Έφερε στο φως ευρήματα εξαιρετικά, της εποχής του Τραϊανού (90-110 μ.Χ.): καύσεις τεσσάρων νεκρών, πέντε άμαξες, σκελετούς 15 αλόγων και πλήθος κινητών ευρημάτων που βρέθηκαν πλάι τους. Προς το παρόν όλα φυλάσσονται στα εργαστήρια. Το σχέδιο που υπάρχει για το μελλοντικό μουσείο είναι εντυπωσιακό. Όπως μας έχει πει στο παρελθόν ο κ. Τριαντάφυλλος, «σε ένα κέλυφος μέσα στον τύμβο οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν και την εικόνα της ανασκαφής, έστω και με τα αντίγραφα στο έδαφος και τα πρωτότυπα στο δίπλα χώρο». Στις θέσεις των πρωτότυπων ευρημάτων θα τοποθετηθούν αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος και πάνω στα πίστα αντίγραφα των αμαξών προβλέπεται να τοποθετηθούν όλα τα πρωτότυπα μεταλλικά τους εξαρτήματα. Επιπλέον, θα υπάρχουν σε αναπαράσταση οι καύσεις των νεκρών, οι ταφές των αλόγων, ενώ σε κλειστές προθήκες θα μπούνε και τα κινητά ευρήματα των τάφων. Η έκθεση θα πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό, το οποίο θα βοηθάει τον επισκέπτη να μεταφερθεί στην εποχή κατασκευής του τύμβου και να γνωρίσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, ειδικότερα δε τις δοξασίες και τα έθιμα που είχαν για τον θάνατο.

Πηγή: Μακεδονία


Συντάκτης Νewsroom 22 Φεβρουαρίου, 2011 11:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV