Προετοιμάζεται η Ελλάδα για την υποδοχή νέου κύματος μεταναστών από το Μαγκρέμπ

Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 10:47

Προετοιμάζεται η Ελλάδα για την υποδοχή νέου κύματος μεταναστών από το Μαγκρέμπ

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα δίκτυα «Οχυρώνονται» τα σύνορα της χώρας μας.


Σε ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία «ασπίδας» στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ενώ οι αρχές διαπιστώνουν αυξημένη “κίνηση” μεταναστών από της χώρες του Μαγκρέμπ, Αλγερία και Μαρόκο προς την Τουρκία και την Ελλάδα.

“Ασπίδα” στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα της χώρας προετοιμάζουν Λιμενικό και Αστυνομία για να “αποκρούσουν” “κύμα” παράνομης μετανάστευσης από την “καυτή” ζώνη της Αιγύπτου και γενικότερα της βορείου Αφρικής.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη, με την συμμετοχή του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα και των ηγεσιών της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΥΠ κάλεσε τους φορείς και τις ενώσεις των μεταναστών αλλά και τους ίδιους να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, που μπορούν να εμφανιστούν εστίες έντασης, που θα λειτουργήσουν σε βάρος και των ίδιων των μεταναστών και βεβαίως εις βάρος της χώρας.

Μάλιστα, ο υπουργός απευθύνθηκε και προς όσους επιχειρούν να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν μετανάστες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο ανασφάλειας κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, στην διάρκεια της σύσκεψης, που έγινε στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, στον Πειραιά συζητήθηκε ιδιαίτερα το ορατό ενδεχόμενο της αύξησης της παράνομης μετανάστευσης από τη βόρειο Αφρική και τα μέτρα φρούρησης, που θα πρέπει να ληφθούν ενώ έγινε και μια ανάλυση της κατάστασης, που οδήγησε στα γεγονότα της Νομικής.

“Καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία αφορούν την δραστηριότητα του κρατικού μηχανισμού, την ετοιμότητα των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που έχουν το καθήκον και την φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων”, ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Παπουτσής.

Όπως εξηγούσαν έγκυρες πηγές, έχει ήδη επισημανθεί κίνηση παράνομων μεταναστών από Τυνησία και Αλγερία προς Τουρκία και από εκεί μέσω του Έβρου πέρασμα στην Ελλάδα, όπου για κάποιες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί και ανάμειξη σε εγκληματικές ενέργειες.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια η παράνομη μετανάστευση δια θαλάσσης από την Αίγυπτο προς την χώρα μας έχει παρουσιάσει μεγάλη κάμψη και προσεγγίζει μόλις το 1% αν και πλέον εκφράζεται ανησυχία ότι η αστάθεια, που υπάρχει εκεί θα έχει ως επίπτωση την αύξηση.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και ο στρατός.

Αυξημένα μέτρα φύλαξης σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα θα έχουν ΕΛΑΣ και Λιμενικό Σώμα για την αποτροπή αυξημένου κύματος παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και τα ραντάρ των ενόπλων δυνάμεων για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων σκαφών.

Αυτά αποφασίστηκαν στην χτεσινή σύσκεψη, που έγιναν στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, παράλληλα με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πραγματοποιούνται έλεγχοι ταυτοπροσωπίας στα λιμάνια.

Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής ξεκίνησε, χτες, η λειτουργία 17 επιτροπών για την εξέταση αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό ενώ κάλεσε τους παράνομους μετανάστες να ενταχθούν σε προγράμματα εθελοντικής επαναπροώθησης.

Πηγή: Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 10:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV