Παρέμβαση Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους διαβητικούς

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιανουαρίου, 2013 16:07

Παρέμβαση Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους διαβητικούς

Δικαιολογημένη αναστάτωση έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους με σακχαρώδη διαβήτη, αφού στην τελευταία εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι με το νέο τρόπο συνταγογράφησης θα χορηγείται στον ασφαλισμένο από το φαρμακείο το αναλώσιμο υλικό, καταβάλλοντας μόνο το ποσοστό συμμετοχής στο φαρμακείο όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η συνταγογράφηση σε διατακτική-παραστατικό-ιατρική γνωμάτευση παραπέμπει στη διαδικασία καταβολής όλου του ποσού στο φαρμακοποιό και κατάθεσης των αποδείξεων αγοράς από τους ασφαλισμένους στις παροχές των ταμείων. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι ασφαλισμένοι με διαβήτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό  οικονομικό αδιέξοδο.


Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης της θεραπευτικής αγωγής των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη, και η διακοπή της θεραπευτικής αγωγής με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εμφάνιση και επιδείνωση επιπλοκών που οδηγούν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, διαβητικό πόδι, νεφροπάθεια).

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την δέσμευση του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο σύνολο των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη ότι με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να αποδίδουν κατά την αγορά αναλωσίμου υλικού (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες κ.λπ.) μόνο το ποσοστό συμμετοχής όπως αυτό προβλέπεται από τον νέο Κανονισμό Παροχών.

Ζητά η προσπάθεια ελέγχου των δημοσιονομικών υγείας, ελέγχου αδικαιολογήτων ανεξέλεγκτων δαπανών παρελθουσών περιόδων να μην καταλήγει εις βάρος της υγείας και της ζωής ατόμων με σοβαρή χρόνια πάθηση όπως είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η επιστολή – παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ

 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα: 30-1-2013

Πληροφορίες:  Ε. Μπαρμπαλιά                                                                                               Αρ. Πρωτ: 508

Προς: κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο,

Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΚΟΙΝ:

-Γραφείο Υπουργού κ. Αν. Λυκουρέντζου

-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά

-Διεύθυνση Φαρμάκου, Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ

-Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

-Μέλη Δ.Σ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ

-Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ  -Λοιπούς φορείς μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

 

Θέμα: «Επισημάνσεις για τη νέα εγκύκλιο που αφορά στην αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης αναλωσίμων διαβήτη»

Κύριε Διοικητά,

Η τελευταία εγκύκλιος σας με αρ. 4314/28-1-2013, με την οποία τροποποιείται τον τρόπο διαδικασίας χορήγησης αναλωσίμου υλικού για διαβητικούς (μόνο ως προς τον τρόπο συνταγογράφησης όπως διευκρινίζεται εντός παρένθεσης) έχει αναστατώσει τους ασφαλισμένους με σακχαρώδη διαβήτη οι οποίοι εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων ΑμεΑ (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), φορέα μέλος της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Η αναστάτωση έχει προκληθεί δικαιολογημένα αφού δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι με το νέο τρόπο συνταγογράφησης θα χορηγείται στον ασφαλισμένο από το φαρμακείο το αναλώσιμο υλικό  καταβάλλοντας μόνο το ποσοστό συμμετοχής στο φαρμακείο όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Δικαιολογημένος είναι ο φόβος διότι η συνταγογράφηση σε διατακτική-παραστατικό-ιατρική γνωμάτευση παραπέμπει στη διαδικασία καταβολής όλου του ποσού στο φαρμακοποιό και κατάθεσης των αποδείξεων αγοράς από τους ασφαλισμένους στις παροχές των ταμείων. Σε αυτή την περίπτωση που απευχόμαστε ότι θα συμβεί είναι βέβαιο ότι οι ασφαλισμένοι με διαβήτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό  οικονομικό αδιέξοδο.

Καταρχήν το κόστος αγοράς των ταινιών μέτρησης είναι ιδιαίτερο υψηλό (130€  και πλέον οι ταινίες μέτρησης μηνιαίως και επιπρόσθετα το κόστος βελόνων, σκαρφιστήρων κ.λπ) και δεν μπορεί να καταβληθεί στο φαρμακείο από μισθωτούς και συνταξιούχους των 500 και 700€.

Δεύτερον, ήδη η απόδοση αγοράς άλλων αναλωσίμων υλικών που φτάνει έως και 250€, όπως της αντλίας έγχυσης συνεχούς ινσουλίνης, λαμβάνει χώρα ακόμα και μετά από δίμηνο έως τρίμηνο. Στα αναλώσιμα υλικά θα πρέπει να προσθέσουμε και την αγορά βελόνων, σκαρφιστήρων κ.λπ. απαραίτητων όχι μόνο για τη μέτρηση αλλά και για τη χορήγηση ινσουλίνης.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης της θεραπευτικής αγωγής των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη, και η διακοπή της θεραπευτικής αγωγής με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εμφάνιση και επιδείνωση επιπλοκών που οδηγούν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, διαβητικό πόδι, νεφροπάθεια). Η εμφάνιση δε επιπλοκών που οδηγούν σε βαριές αναπηρίες θα οδηγήσουν αυτομάτως στην δυσθεώρητη αύξηση των δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους. Είναι αντιληπτό ότι εάν ο διαβητικός καταστεί νεφροπαθής λόγω ανεπαρκών δημόσιων πολιτικών υγείας τότε το σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί στο πολλαπλάσιο.

Θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε ότι το θέμα ετέθη προφορικώς από τον εκπρόσωπο της Ε.Σ.ΑμεΑ. κ. Γρ. Λεοντόπουλο στους αρμοδίους της Διεύθυνσης Φαρμάκου, όπου και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα προκύψει αλλαγή παρά μόνο στον τρόπο συνταγογράφησης. Δηλαδή ότι θα συνεχιστεί η χορήγηση μόνο με την καταβολή του ποσοστού συμμετοχής από τον ασφαλισμένο στο φαρμακείο.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ με μόνο σκοπό την προάσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση ζητάει την δέσμευσή σας απέναντι στο σύνολο των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη ότι με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να αποδίδουν κατά την αγορά αναλωσίμου υλικού (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες κ.λπ.) μόνο το ποσοστό συμμετοχής όπως αυτό προβλέπεται από τον νέο Κανονισμό Παροχών.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται έκδοση σχετικής εγκυκλίου προς τους φαρμακοποιούς με την οποία θα ορίζεται με σαφήνεια η διαδικασία χορήγησης των αναλωσίμων υλικών καθώς και η υποχρέωσή τους να επικολλούν στην ιατρική συνταγή-διατακτική-παραστατικό το bar code.

Σας ενημερώνουμε ότι μόνο μέσω της διαδικασίας επικόλλησης του bar code η οποία υιοθετήθηκε μετά από πολύχρονες πιέσεις και αγώνα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ μπορεί να περιφρουρηθεί το σύστημα από τυχόν ατασθαλίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ από τη θέση του τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πάθηση αναμένει από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας να σχεδιάζει πολιτικές και μέτρα τα οποία θα προστατεύουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Ζητούμε η προσπάθεια ελέγχου των δημοσιονομικών υγείας, ελέγχου αδικαιολογήτων ανεξέλεγκτων δαπανών παρελθουσών περιόδων, στην οποία έχουμε συμβάλλει με εμπεριστατωμένες προτάσεις, να μην καταλήγει εις βάρος της υγείας και της ζωής ατόμων με σοβαρή χρόνια πάθηση όπως είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιανουαρίου, 2013 16:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV