Ο Παπουτσής παίρνει θέση για τον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 11 Οκτωβρίου, 2011 09:53

Σε Ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απάντησε  σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά «με τη λήψη μέτρων περιορισμού του αριθμού των παράνομων μεταναστών», του Βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ (Β’ Αθηνών), κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη.


Διαβάστε αποσπάσματα της ομιλίας του:

Ευρωπαϊκή Απραξία

Αυτή την περίοδο η Ευρώπη βρίσκεται σε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα της Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής.Είμαστε σε έναν κατεξοχήν τομέα όπου πολλά λέγονται και λίγα γίνονται και δυστυχώς στο τέλος την πληρώνουν ορισμένα από τα κράτη- μέλη και ιδιαίτερα εκείνα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα , όπως στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα.” εξήγησε ο κ. Παπουτσής.

Κριτική Ευρωπαίων προς Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα και τελευταία χώρα της ΕΕ , δηλαδή στην πραγματικότητα διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Την ίδια στιγμή δεχόμαστε κριτική γιατί δεν κάνουμε αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα. Η κριτική είναι ότι δεν έχουμε επαρκείς δυνάμεις. Ήρθε ο Frontex αλλά μόλις ήρθε, ζήτησε αύξηση των ελληνικών δυνάμεων. Για την αύξηση όμως των ελληνικών δυνάμεων χρειάζονται πόροι και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια της τρόικας εμποδίζουν την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεών μας.

Παρ’ όλα αυτά , θέλω να πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υλοποιούμε ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 235 εκ ευρώ.

Τεράστια κόστη για το ελληνικό κράτος

Όσοι είναι παράνομοι μετανάστες και δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας πρέπει να φύγουν είτε δια της οικειοθελούς αποχώρησης, είτε δια της απέλασης. Για όσους μετανάστες δικαιούνται άσυλο πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά ο αντίστοιχος μηχανισμός της χώρας μας έτσι ώστε να παίρνουν το άσυλο, όσοι το δικαιούνται, αμέσως. Και εφόσον πάρουν το άσυλο θα μπορέσουν να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπου τελικά ενδιαφέρονται να φτάσουν, γιατί εκεί είναι εγκαταστημένες οι οικογένειές τους , ή έχουν περισσότερες ελπίδες για να βρουν δουλειά.

Μετανάστες οι οποίοι έρχονται ομαδικά, διακόσιοι, τριακόσιοι καθημερινά , οι οποίοι δεν έρχονται και φεύγουν, αλλά συλλαμβάνονται. Και αυτό επιβαρύνει το ελληνικό κράτος με το κόστος φύλαξης , με το κόστος διατροφής , με το κόστος διακίνησης και το χειρότερο όλων ότι ταυτόχρονα μπαίνουμε και στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου της Ευρώπης, των ΜΚΟ εντός και εκτός της χώρας, οι οποίοι παρατηρούν πλέον την ελληνική διοίκηση εάν και κατά πόσο σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών που έχουν συλληφθεί.

Άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης

Σε ένα πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών , δέχθηκα πολύ σφοδρή επίθεση από ορισμένους συναδέλφους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου , που είχαν επισκεφθεί το Φυλάκιο στον Έβρο και είδαν ότι οι συνθήκες ήταν άθλιες, απαράδεκτες. Και είναι πράγματι άθλιες και απαράδεκτες.

Όταν δέχθηκα λοιπόν αυτή την επίθεση, αντέδρασα. Και είπα, επιτέλους συνειδητοποιήστε σε ποια φάση είμαστε στην Ελλάδα, ποια προσπάθεια κάνει ο ελληνικός λαός και ότι είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να προσέθλει οποιοσδήποτε στην ελληνική Βουλή και να ζητήσει ένα μέρος του εθνικού προϋπολογισμού να διοχετευθεί για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών, που συλλαμβάνονται στα σύνορα τη στιγμή που κόβεται ένα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος του έλληνα πολίτη ως συμβολή στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση. Το κατανόησαν. Όμως, δυστυχώς δεν το κατανοούν όλοι. Δεν το κατανοούν οι ΜΚΟ. Όπως επίσης, δεν τον κατανοούν ορισμένοι άλλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση της ελπίδας των παράνομων μεταναστών να περάσουν και να φύγουν για άλλες χώρες. Και αναφέρομαι στους διακινητές.

Ενίσχυση των συνόρων

Η ελληνική πολιτεία έχει παρουσιάσει με ειδική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ένα πρόγραμμα, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, και το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση των συνόρων μας και με τη δημιουργία του φράχτη, σε συνδυασμό με θερμικές κάμερες προκειμένου να αποτρέπεται η προσέγγιση, όχι η είσοδος , η προσέγγιση, των παράνομων μεταναστών και να ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές.

Προβλέπεται επίσης η άμεση λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου , της Αρχής Προσφυγών και των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής.

Αντέδρασαν οι τοπικές κοινωνίες

Ανακοινώσαμε τα κέντρα κράτησης και αυτομάτως άρχισε η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών ακόμα και εκεί που λειτουργούσαν εδώ και χρόνια κέντρα κράτησης.

Κι εδώ στρέφομαι προς τη Βουλή των Ελλήνων , προς όλα τα πολιτικά κόμματα και ζητώ την υποστήριξη σε μια εθνική προσπάθεια η οποία αφορά το σύνολο της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Υπηρεσία Ασύλου, αν δεν λειτουργούν τα κέντρα κράτησης, δεν μπορούμε να καθαρίσουμε το κέντρο της Αθήνας αν δεν λειτουργούν κέντρα κράτησης και κέντρα πρώτης υποδοχής και δεν υπάρχει ταυτόχρονη ταυτοποίηση. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός απέλασης και τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού, αν δεν υπάρχουν κέντρα κράτησης. Επιτέλους, ας συνεργαστούν οι τοπικές κοινωνίες προκειμένου να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορά αυτό το δίκτυο των κέντρων πρώτης υποδοχής και κράτησης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Όσον αφορά την εγκληματικότητα, η εγκληματικότητα επιβαρύνεται από το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα ιδιαίτερα σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση . Σε αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό το σημείο προσπαθούμε με κάθε τρόπο, με υπεράνθρωπες προσπάθειες να δώσουμε λύση.

Ο φράχτης

Ας αρχίσω από το τέλος προς την αρχή. Ο φράχτης θα γίνει. Ήδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των προσφορών για την κατασκευή και γίνεται η αξιολόγηση των προσφορών. Δεκατέσσερις εταιρείες έχουν υποβάλει ήδη, τις προτάσεις τους και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται και το δίκτυο με τις θερμικές κάμερες. Αυτό θα είναι έτοιμο πολύ νωρίτερα, ως το τέλος Νοέμβρη. Προχωρούν όλα τα έργα τα οποία χρειάζονται για τις υποστηρικτές υποδομές αυτού του έργου στον Έβρο. Συγχρόνως, όμως προχωρούμε και στην επέκταση του Φυλακίου, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν χώρο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αλλά κυρίως να αποσυμφορήσουμε το Φυλάκιο για το οποίο δεχόμαστε τόσο πολύ μεγάλη κριτική, για τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής των μεταναστών.

Κάρτα υγείας για το μετανάστη

Προωθούμε τη δημιουργία κάρτας υγείας για το μετανάστη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε από τη μια πλευρά στην καταγραφή των μεταναστών προκειμένου να ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί –τέλος πάντων – οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας και ποιοι είναι με τα αποτυπώματά τους και με στοιχεία τους. Και ταυτόχρονα να είναι αυτοί οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα ελληνικά νοσοκομεία όταν και αν χρειαστεί.

Καταπολέμηση της παράνομης εργασίας μεταναστών

Την ίδια στιγμή επιχειρούμε με τη συνεργασία του Υπουργού , κ. Κουτρουμάνη, να βάλουμε μια τάξη στην παράνομη εργασία. Και τι λέμε; Λέμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, ούτως ώστε, θα πληρώνονται μόνο εκείνοι οι οποίοι πληρώνουν το εργόσημο. Δηλαδή, μόνο εκείνοι οι οποίοι πληρώνονται νόμιμα. Και για να πληρωθεί το εργόσημο, θα πρέπει να έχουν καταγραφεί, να ξέρουμε ποιοι είναι, τι είναι και για ποιο λόγο έρχονται στην Ελλάδα νομίμως ή παρανόμως. Εάν είναι παρανόμως να μπουν στη διαδικασία απέλασης και απομάκρυνσης.

Δουβλίνο ΙΙ

Από το πρώτο Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθεσα το θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνο ΙΙ. Ήμουν εγώ μόνος μου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κ. Μάλμστρομ. Ουδείς έτερος. Κανένα από τα υπόλοιπα Κράτη, κανένας από τους άλλους συναδέλφους μου Υπουργούς έλαβαν το λόγο για να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση. Σήμερα, ένα χρόνο, μετά μπορώ να σας πω ότι οι μισοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ. Όχι όμως όλοι. Η αναθεώρησή του χρειάζεται ομοφωνία. Υπάρχουν, δε, χώρες οι οποίες παίρνουν το λόγο με πολύ αυστηρό τόνο, λέγοντας ότι «εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ». Παρά το γεγονός ότι εγώ και άλλοι συνάδελφοι εξηγούμε με πολύ συγκεκριμένα νούμερα, γιατί ακριβώς χρειάζεται η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ. Γιατί είναι ένα άδικο σύστημα. Ένα σύστημα που έγινε βιαστικά, χωρίς ακριβώς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις. Και τώρα, που τις βλέπουμε τις επιπτώσεις σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, βλέπουμε ότι επιδρά αρνητικότατα στην ίδια τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και στη ζωή των ανθρώπων, στη ζωή των πολιτών, εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Συντάκτης Νewsroom 11 Οκτωβρίου, 2011 09:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV