Πρόστιμα 1,7 εκ. € επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις παραγωγής ή διάθεσης τροφίμων ανά την Ελλάδα

Συντάκτης Νewsroom 11 Οκτωβρίου, 2011 10:02

Στην επιβολή 205 προστίμων συνολικού ύψους € 1.759.000 σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων ανά την Ελλάδα, στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.


Πρόκειται για σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, catering, καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, παιδικές κατασκηνώσεις και άλλες επιχειρήσεις σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Επτάνησα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη, στις οποίες τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ. εντόπισαν καικατέγραψαν σωρεία παραβάσεων, όπως :

  • κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων (π.χ. με περασμένη την ημερομηνία λήξης ή με αλλοιώσεις στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες)
  • κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων
  • κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων
  • κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας
  • έλλειψη άδειας λειτουργίας ή ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης

ενώ σε κάποιες από τις επιχειρήσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, όπως ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής στους χώρους λειτουργίας, την υποδομή και τον εξοπλισμό, απουσία βιβλιαρίων υγείας, έλλειψη ή ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και HACCP κλπ.

Πηγή: www.efet.gr


Συντάκτης Νewsroom 11 Οκτωβρίου, 2011 10:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV