Ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνου Ουζουνίδη προς τους Υπουργούς Υγείας Αγροτικής Ανάπτυξής και Εσωτερικών για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών στο Νομό Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 1 Απριλίου, 2014 11:25

Ερώτηση του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνου Ουζουνίδη προς τους Υπουργούς Υγείας Αγροτικής Ανάπτυξής και Εσωτερικών για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών στο Νομό Έβρου

Με την από 31/03/2014 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή για άλλη μια φορά το πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών στο Νομό Έβρου, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.

 Αδύνατη κρίνεται η αποτελεσματική καταπολέμηση του μεγάλου πληθυσμού των κουνουπιών στο Νομό Έβρου, τα οποία λόγω της παρουσίας του ποταμού Έβρου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες, πολλαπλασιάζονται συνεχώς και ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.


 Αν και κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες από την περιφέρεια Α.Μ.-Θ. για την καταπολέμηση του προβλήματος, ωστόσο γίνονται κάπως αργοπορημένα εξαιτίας των αρμοδίων Υπουργείων τα οποία μέχρι σήμερα εκδίδουν τις σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις για την πραγματοποίηση των επίγειων και εναέριων ψεκασμών μόνο έπειτα από την εμφάνιση του προβλήματος.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

Προς κ. Υπουργό Υγείας

 

Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Προς κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

ΘΕΜΑ: «Καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών στο Νομό Έβρο»

 

Στο νομό Έβρου κάθε χρόνο προωθούνται μέτρα από την περιφέρεια ΑΜΘ για την καταπολέμηση του προβλήματος του μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών, τα οποία ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των  κατοίκων, διότι τα συγκεκριμένα έντομα είναι φορείς και μπορούν να μεταδώσουν εκτός από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον Δάγκειο πυρετό, την ελονοσία, τον κίτρινο πυρετό, φιλαριάσεις, κλπ.

 Ιδιαίτερα στην περιοχή του Νομού Έβρου, η παρουσία του ποταμού Έβρου κατά μήκος του Νομού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων και θερινών μηνών, καθιστούν το περιβάλλον πολύ ευνοϊκό για τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των κουνουπιών.

 Κάθε χρόνο γίνονται προσπάθειες για την αποτελεσματική καταπολέμηση του προβλήματος, ωστόσο είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση κρίνεται πλημμελής κυρίως λόγω της αργοπορημένης επιστράτευσης των απαραίτητων μέσων από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας, και κυρίως της πόλης της Ανδριανούπολης, για τη λήψη ολοκληρωμένων μέτρων σε διασυνοριακό επίπεδο. Μια τέτοια συνεργασία συμφωνήθηκε το Μάιο του 2013, σε συνάντηση των αρμοδίων στην πόλη της Ανδριανούπολης, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας δεν έχουν γίνει ακόμη ορατά.

 Η καταπολέμηση του προβλήματος είναι πιο αποτελεσματική όταν πραγματοποιούνται ψεκασμοί τόσο επίγειοι, όσο και εναέριοι, οι οποίοι κρίνονται και ως οι πιο αποτελεσματικοί. Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας εκδίδει σε ετήσια βάση εγκυκλίους για την καταπολέμηση των κουνουπιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, οι οποίες απευθύνονται προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και αιτιολογημένη έκδοση αδειών για αεροψεκασμούς σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδει απόφαση με τα εγκεκριμένα σκευάσματα. Συμπερασματικά, οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τους ψεκασμούς αυτούς και ιδιαίτερα τους αεροψεκασμούς οφείλει να πάρουν την έγκριση των αρμοδίων Υπουργείων, τα οποίο ωστόσο μέχρι σήμερα εκδίδουν τις σχετικές εγκυκλίους και αποφάσεις μόνο έπειτα από την εμφάνιση του προβλήματος, οπότε και είναι σχεδόν αδύνατη η αποτελεσματική καταπολέμηση της αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών δεδομένου και του γεγονότος της ταχύτατης αναπαραγωγής του συγκεκριμένου είδους, τα θηλυκά του οποίου σε διάρκεια ζωής 1-2 εβδομάδων μπορούν να γεννήσουν εως και 1.800 αυγά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια ΑΜΘ οι επίγειοι ψεκασμοί στην περιοχή του Πόρτου Λάγους έχουν μπει στο πρόγραμμα για να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο για τους αεροψεκασμούς, ενώ στο Νομό Έβρου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κανένα είδος ψεκασμού.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

  1. Με δεδομένο την ιδιαίτερη φύση του προβλήματος που οφείλεται στο συγκεκριμένο είδος εντόμου, έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες εκ μέρους του Υπουργείου, με την έκδοση σχετικών εγκυκλίων και αποφάσεων έτσι ώστε να δοθεί η έγκριση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να εκκινήσουν ΑΜΕΣΑ οι ψεκασμοί, τόσο επίγειοι όσο και εναέριοι;

 

 


Συντάκτης Νewsroom 1 Απριλίου, 2014 11:25

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV