Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για κλείσιμο Δ.Ο.Υ.

Συντάκτης Νewsroom 7 Ιουνίου, 2011 09:50

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με θέμα την «Κατάργηση ΔΟΥ» κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου της Ν. Δ., Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.


Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών ανακοινώθηκε από το Υπουργείο σας η πρόθεση να λειτουργεί μόνον μία ΔΟΥ ΣΤΟ Νομό Έβρου, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και να καταργηθούν οι ήδη υπάρχουσες στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Η απόφαση αυτή προκαλεί ανησυχία και πλήθος διαμαρτυριών, πέραν των ευλόγων που προκύπτουν από την απώλεια όποιας υπηρεσίας, για πολλούς επί πλέον λόγους.

Διαμαρτυρίες γιατί τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των υπηρεσιών που θα κλείσουν, αλλά και αυτών που θα παραμείνουν, είναι κυρίως οικονομικά-εισπρακτικά και πληθυσμιακά, παραβλέποντας τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, οι οποίες δημιουργούν πολλές φορές, ανυπέρβλητα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης και την εξασθένηση της κρατικής εξουσίας,  σε μέρη της επικράτειας τα οποία έχουν εθνική στρατηγική σημασία.

Στο νομό Έβρου, στον οποίο η έδρα της Δ.Ο.Υ.  ορίζεται στην Αλεξανδρούπολη, πόλη η οποία απέχει 170 χιλιόμετρα από το τελευταίο σημείο της χωρικής της αρμοδιότητας, το οποίο είναι και το τελευταίο σημείο της ελληνικής επικράτειας στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας – Βουλγαρίας.

Αυτό που αγνοήθηκε δε και πρέπει να επισημανθεί είναι ότι  με την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΔΙΔ/ΧΟΥ και ΣΟΥΦΛΙΟΥ:

α) θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές  και κοινωνικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της  ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού σε σταθερή βάση στην ευρύτερη περιοχή η οποία γειτνιάζει με την Τουρκία και την Βουλγαρία, χώρες με τις οποίες το εμπόριο και κυρίως το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή τελευταία έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη απώλεια σημαντικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Στην περίπτωση των συναλλαγών με τη Βουλγαρία, όπου πραγματοποιούνται ενδοκοινοτικές συναλλαγές, απαιτείται συνεχείς έλεγχος για την απόδοση του ΦΠΑ.

β) Η απομάκρυνση  των Δ.Ο.Υ θα συμβάλει τόσο στην  ερημοποίηση και το μαρασμό της  περιοχής μας, η οποία είναι ο ορισμός της παραμεθορίου περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται,  όσο και  στην αποψίλωση της τοπικής αγοράς από μερίδα καταστημάτων και επαγγελματιών, με συνέπεια την έκρηξη της τοπικής ανεργίας και της φυγής του  τοπικού πληθυσμού. Την ίδια χρονική  στιγμή στη γειτονική Τουρκία, η διοίκηση πριμοδοτεί και προικοδοτεί την δημιουργία ενός μεγάλου αστικού κέντρου λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα .

γ) Ο νομός Έβρου έχει την ιδιαιτερότητα να έχει εκτός πρωτεύουσας του, τρία ακόμη σημαντικά αστικά κέντρα, τα οποία και μοιράζονται όλες τις διοικητικές μορφές δημοσίων υπηρεσιών. Η απουσία οικονομικής υπηρεσίας από την ενδοχώρα του Έβρου, θα αποδομήσει τον διοικητικό ιστό της περιοχής.

δ) θα επιφέρει δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργώντας  έντονα προβλήματα τόσο την εμπορική όσο  στην αγροτική και κοινωνική ζωή του δήμου,  καθώς ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να διανύσει  χιλιομετρική απόσταση  πάνω των 100 χιλιομέτρων  προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Λόγω του κακού οδικού δικτύου που επιδεινώνεται τον χειμώνα, ο απαιτούμενος χρόνος ανέρχεται στις 2 έως 2,5  ώρες συν την επιστροφή.

Για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, οφείλεται να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάποιες περιοχές ή σε κάποιες ομάδες πολιτών.

Η κατάργηση όλων των Δ.Ο.Υ του Ν. Έβρου, πλην της Αλεξανδρούπολης, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ήδη προβληματικές ακριτικές περιοχές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλες οι υπάρχουσες  εφορίες, στεγάζονται σε καινούρια ιδιόκτητα κτήρια και τα λειτουργικά  έξοδα δεν θα είναι υψηλά.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφαση για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου  αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του νομού Έβρου;

 


Συντάκτης Νewsroom 7 Ιουνίου, 2011 09:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV