Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια των πτηνοτρόφων ζητά η Ελένη Τσιαούση

Συντάκτης Νewsroom 11 Απριλίου, 2011 09:50

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει  στη ρύθμιση  οφειλών  των  δανείων (τα οποία είχαν χορηγηθεί το 2007-2008 για τις πτηνο – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις), εξαιτίας της μεγάλης χρονικής  καθυστέρησης στην έκδοση της απαιτούμενης απόφασης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.


Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Σε συνέχεια της αναφοράς με αριθμ. Πρωτ. 2678/17/01/2011 με θέμα: ‘Εφαρμογή της απόφασης 59846/Β. 2461  για την ρύθμιση οφειλών πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και επιστροφή της μη νόμιμης παρακράτησης της τοκοχρεολυτικής δόσης από την ATEbank’, και σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου οι κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη δεν υλοποιείται ακόμη και σήμερα  η απόφαση 59846/Β2461 σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές των πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί το 2007-2008.

Προϋπόθεση για τα ανωτέρω δάνεια είναι η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και προθεσμία υποβολής των αιτήσεων η 31/3/2011. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να μην προχωρούν σε καμία ρύθμιση για τα δάνεια των οποίων η διάρκεια τους ορίζεται σε έξι έτη με εξόφληση σε ίσες ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με πρώτη δόση καταβλητέα στις 31/12/2011, και οι τόκοι του δανείου είναι επιδοτούμενοι κατά 50%.

Ελάχιστες μέρες μετά την εκπνοή της περιόδου ρύθμισης η απόφαση εξακολουθεί να βρίσκεται μετέωρη και χωρίς αντίκρισμα. Η γραφειοκρατική καθυστέρηση στην έκδοση της απαιτούμενης απόφασης έχει δημιουργήσει ανησυχία σε όλους τους πτηνοτρόφους και κτηνοτρόφους της χώρας μας, με συνέπεια να τίθεται υπό αμφισβήτηση η σχέση εμπιστοσύνης με  την πολιτεία».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:

  • Προτίθεστε να προβείτε  στην έκδοση της απαιτούμενης απόφασης εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τα συγκεκριμένα δάνεια , σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση 59846/Β2461, ώστε  ξεπεραστεί άμεσα ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που επιβαρύνει την ελληνική πτηνο-κτηνοτροφία;

  • Σκοπεύετε να δώσετε εύλογο χρονικό διάστημα παράτασης για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση οφειλών των πτηνο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί το 2007-2008, διότι μέχρι σήμερα κανένα από τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προχώρησε σε καμία ρύθμιση για τα συγκεκριμένα  δάνεια ;

 


Συντάκτης Νewsroom 11 Απριλίου, 2011 09:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV