“Πορεία Ζωής” για την προβολή των Special Olympics

Συντάκτης Νewsroom 11 Απριλίου, 2011 09:39

“Πορεία Ζωής” για την προβολή των Special Olympics

«Πορεία Ζωής» μαθητών πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των αγώνων Special Olympics. Πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές του ειδικού σχολείου, του γυμνασίων, και των δημοτικών σχολείων της πόλης, θέλοντας να δώσουν με αυτόν τρόπο ένα μήνυμα σεβασμού προς στην διαφορετικότητα.


Η πορεία ξεκίνησε από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και κατέληξε στο περίπτερο των Special Olympics που στήθηκε απέναντι από το Δημαρχείο και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την συμβολή και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Γεωργία Νικολάου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υπεύθυνος για ζητήματα Αγροτικού Τομέα, κ. Γ. Ούστογλου, ο Δημάρχος Διδυμοτείχου, κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης και οι Αντιδημάρχοι Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξ/πολης, κ.κ. Βαμβακερός και Γερακόπουλος.

Τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αλεξ/πολης και μέλος της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής Special Olympics, Κ. Χρήστος Ζιώγας.

Να υπενθυμίσουμε σ’αυτό το σημείο, ότι οι απόψεις μεταξύ υποστηρικτών και επικριτών της διοργάνωσης των Special Olympics διίστανται σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι οργανώσεις Ατόμων με Αναπηρία έχουν επανειλημμένος εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Από την πλευρά των Ε.Σ.Α.μεΑ. και Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. σημειώνεται: “Δεν πρόκειται για αγώνες, αλλά για ένα «κοσμοπολίτικο» γεγονός, του οποίου η ηγεσία προώθησε επιμελώς την πλήρη απομόνωση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος από την οργανωτική και εκτελεστική επιτροπή των αγώνων. Δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, στηρίζεται σε χαρακτηριστικά φιλανθρωπίστικης αντίληψης, συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού και αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία όχι ως υποκείμενο δικαιωμάτων, αλλά ως αντικείμενο οίκτου και ελέους.

Επιπρόσθετα, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, εάν αληθεύει, η φήμη ότι μόνο η τελετή έναρξης θα κοστίσει πάνω από 7 εκ. ευρώ και το κράτος θα συμμετέχει στην χρηματοδότησή της, την ίδια στιγμή που οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Πώς μπορεί η Πολιτεία να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων, όταν χιλιάδες άτομα με νοητική αναπηρία και με άλλες βαριές αναπηρίες βρίσκονται εκτός σχολείων, με μόνη στήριξη την οικογένειά τους;”


Συντάκτης Νewsroom 11 Απριλίου, 2011 09:39

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV