Απολογισμός Πεπραγμένων από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 3 Μαΐου, 2012 08:08

Απολογισμός Πεπραγμένων από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας

Την Δευτέρα 30 Απριλίου 2012 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2011 υπό τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μουζά. Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή στον κόσμο δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δημοτών, παρά μόνο των δημοτικών συμβούλων. Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας μίλησε για τα πεπραγμένα της παράταξής του κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του καλλικρατικού Δήμου Ορεστιάδας και δέχτηκε – όπως ήταν φυσικό  –  έντονη κριτική από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.


Ο κ. Μουζάς ξεκίνησε την ομιλία του, παραδεχόμενος τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει με τη διεύρυνση των ορίων του δήμου, ο οποίος [Δήμος] «έπρεπε να διοργανωθεί από την αρχή» και τόνισε ότι ο Δήμος Ορεστιάδας είναι οικονομικά πεντακάθαρος, παρά τα ψεύδη που διαδίδονται. Αναφέρθηκε στην θέση του Δήμου Ορεστιάδας στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και παραδέχτηκε ότι το βασικότερο μειονέκτημα για την περιοχή είναι η δημογραφική συρρίκνωση της.

Στη συνέχεια μίλησε για τις δυνατότητες αξιοποίησης της ΒΙ.ΠΕ. Ορεστιάδας παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής τα δυο τελευταία χρόνια απέτυχαν, λόγω του φόβου των επιχειρηματιών να επενδύσουν στην περιοχή. Νέες επιχειρήσεις στην παρθένα ΒΙ.ΠΕ. Ορεστιάδας θα αποτελέσουν μοχλό οικονομικής  ανάπτυξης της περιοχής με συνακόλουθη μείωση της ανεργίας. Η τιμή ανά στρέμμα στην ΒΙ.ΠΕ. είναι η χαμηλότερη που υπάρχει (33.000 ευρώ/στρέμμα).

Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες και αναφέρθηκε στα πολιτιστικά και τα τουριστικά σημεία της περιοχής, τα τρία τελωνεία τα οποία μπορούν να γίνουν αρτηρίες εισόδου οικονομικών ωφελειών, τις νέες καλλιέργειες και τα προϊόντα, όπως μέλι σπαράγγια, κηπευτικά.

Έθεσε τέσσερις κύριους άξονες στη Στρατηγική του Δήμου για τα επόμενα χρόνια: την διαφύλαξη της ποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ελκυστικότητας της πόλης μέσω της αξιοποίησης των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης, την εξωστρέφεια και την μεγέθυνση της τοπικής παραγωγικότητας και την ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης.

Για τον Καλλικράτη, ανέφερε πως ήταν πολύ δύσκολη η συγχώνευση τόσων νομικών προσώπων σε ένα. Το πρώτο εξάμηνο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για όλους, αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν με τη συστηματική κι αποτελεσματική δουλειά όλων, αιρετών και υπαλλήλων. Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας απαρίθμησε αυτά που έγιναν μέσα στον πρώτο χρόνο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τα έργα που ήταν σε εξέλιξη κυρίως στον Δήμο Ν. Βύσσας.

Μέσα στο 2011 υποβλήθηκαν προτάσεις έργων για τον Δήμο Ορεστιάδας για το συνολικό ποσό των 36.833.511,02 ευρώ. Ήδη εγκρίθηκαν έργα ποσού 21 εκ από χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο Δήμαρχος κ. Μουζάς  εξέφρασε την πεποίθηση του ότι για την Ορεστιάδα θα εγκριθούν όλα τα έργα που προτάθηκαν, αφού υπήρξε στόχευση εξ αρχής σε ευρωπαϊκά χρήματα.

Τέλος, μίλησε για το πρόγραμμα “ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 2020” σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου πόλεως, επέκταση και ανάπλαση της Βασιλέως Κωνσταντίνου, δημιουργία περιπατητικού διαδρόμου παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί  στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λευτέρης Χαμαλίδης ανέφερε ότι το 2011 χαρακτηρίστηκε από δυο γεγονότα την εγκατάλειψη των τοπικών κοινοτήτων και την φίμωση της ενημέρωσης των δημοτών από την διακοπή των μεταδόσεων του δημοτικού συμβουλίου. Παρατήρησε την απουσία πολιτών από τον απολογισμό, η οποία οφείλεται ακριβώς στην έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την απουσία δημοτών από τον απολογισμό επισήμανε κι ο κ. Μαυρίδης Βασίλειος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο κόσμος της Ορεστιάδας έχει αηδιάσει και έχει καταλάβει την ανυπαρξία έργου και επιστρέφει την απαξίωση του Δημάρχου. Μίλησε για προσπάθεια οικειοποίησης των έργων της Περιφέρειας από τον Δήμο Ορεστιάδας. Αναφέρθηκε  στο πρόβλημα των απορριμμάτων, το οποίο είναι εντονότατο στην πόλη λόγω της έλλειψης προσωπικού. Χαρακτήρισε τον κύριο Μουζά «δήμαρχο των αναθέσεων» καθώς τα περισσότερα έργα ανατίθενται σε συγκεκριμένους δημότες στην αυλή του δημάρχου. Ακόμη ανέφερε ότι κανένα αναπτυξιακό έργο δεν έγινε στο δήμο Ορεστιάδας. Τόνισε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη ιδίως με τις εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και την έλλειψη συνεργασίας με το πανεπιστήμιο. Για τη ΔΕΥΑΟ και τη ΔΗΚΕΠΑΟ δήλωσε ότι πρέπει να παραχθεί έργο από όλους του συμβούλους. Γίνονται έργα βιτρίνας χωρίς λειτουργικό αποτέλεσμα. Για τις αυξήσεις στο νερό τόνισε ότι δεν έγιναν μειώσεις κι ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους πολίτες στους οποίους μετακυλύει τις ευθύνες της κακοδιαχείρισης των αιρετών. Η πόλη απαιτεί αναπτυξιακή πορεία και δεν είναι αργά. Όμως δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος. Τέλος, ανέφερε ότι ο κ. Μουζάς θα μείνει στην ιστορία ως ο δήμαρχος που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον Καλλικράτη και φίμωσε τη γνώμη εκλεγμένων συμβούλων.

Στην απουσία πολιτών, αλλά και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων  αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκατζίδης Σταμάτης. Ο Καλλικράτης είναι μία μεταρρύθμιση που θα πληρώσει η ύπαιθρος. Αναγκαστήκαμε να λειτουργήσει η τοπική διοίκηση μέσα στη μέγγενη του Μνημονίου με ευθύνες στους δήμους προκειμένου να μην μπορούν να λειτουργήσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει αισιοδοξία από τον οργασμό των έργων που παρουσίασε ο δήμαρχος. Χαρακτήρισε σοκ τα δημογραφικά στοιχεία για την περιοχή. Συνεχίζεται η κατάρρευση της περιοχής, μαραζώνει η αγροτική οικονομία και η κτηνοτροφία, τόνισε. Μίλησε για το απαράδεκτο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο. Μίλησε και για την συντήρηση των χώρων αναψυχής, οι οποίοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Για τα απορρίμματα ανέφερε ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην κεντρική διοίκηση κι όχι μόνο στη δημοτική αρχή. Καταλόγισε ευθύνες για το ζήτημα των ναρκωτικών στο Δήμο, που δεν προσπάθησε να αντιπαλέψει με εκδηλώσεις το πρόβλημα το οποίο είναι εντονότατο στην περιοχή. Αντίπαλος είναι οι πολιτικές κι όχι ο Δήμαρχος, δήλωσε. Τέλος αναφέρθηκε στη Δημοτική Τηλεόραση, η οποία πρέπει να λειτουργήσει για τους πολίτες του δήμου και δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική του.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Δήμαρχος μίλησε για ανούσιες κριτικές και προαποφασισμένες αντιδράσεις. Έκανε αυτοκριτική για τα λάθη του μέσα από τα οποία μαθαίνει. Ακούει τους πολίτες αλλά και την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση, όμως, πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει δραματικά. Έρχονται δύσκολες μέρες και πρέπει να κινηθούμε αμυντικά και ενωμένοι, είχε πει κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Δήλωσε περήφανος για το έργο της παράταξης του. Ο δήμος Ορεστιάδας είναι μπροστά σε σχέση με τους δήμους της Περιφέρειας σε έργο και προσπαθεί για ακόμη περισσότερα πράγματα στο μέλλον. Αναφέρθηκε στις καταγγελίες που γίνονται τελευταία από κακόβουλους. Τιμά την στήριξη των δημοτών του και δίνει λόγο καθημερινά στους δημότες της Ορεστιάδας για τους οποίους προσπαθεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.

 

Από τη συνεδρίαση του Απολογισμού

Από τη συνεδρίαση του Απολογισμού - δημοτικοί σύμβουλοι

Λευτέρης Χαμαλίδης

Μαυρίδης Βασίλειος

 

Γκατζίδης Σταμάτης


Συντάκτης Νewsroom 3 Μαΐου, 2012 08:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV